אווירה מתוחה נרשמה בסוף השבוע בשכונת א-טור שבמזרח ירושלים, מרחק קצר מבית הכנסת בנווה יעקב שבו אירע הפיגוע הקטלני בערב שבת. השלכת בקבוקי תבערה לעבר כוחות הביטחון, ירי זיקוקים וגם קריאות הלל לח׳ירי עלקם בן ה-21, המחבל שביצע את הטבח המזעזע שבו נרצחו שבעה בני אדם.

זמן קצר לאחר הפיגוע הקשה, בשכונות מזרח ירושלים כבר הפגינו גילויי שמחה ושיגרו זיקוקים. בעיניים הפלסטיניות עלקם הפך ברגע אחד מצעיר אלמוני לגיבור. הרשתות החברתיות מיהרו להלל אותו, פוסטרים גדולים עם תמונתו והתואר ׳שהיד גיבור׳ נתלו בשכונה ממנה הגיע ובעזה, וגם ארגוני הטרור יצאו אחד אחרי השני בהצהרות שבהן שיבחו את הפיגוע, ככל הנראה בפרט בשל המחיר הכבד שהוא גבה בנפש.

מחוץ לסוכת האבלים בשועפאט
מחוץ לסוכת האבלים בשועפאט

כדי להבין עד כמה הרוחות סוערות בימים אלו במזרח ירושלים ואת החשש של מערכת הביטחון מחקיינים - כדאי להביט פנימה ולשמוע את הקולות מבפנים. כאלו שמדברים במונחים של ׳מות קדושים׳ ואומרים בקול ברור מסר שמדאיג אוזניים ישראליות: "כולנו מוכנים למות למען פלסטין". אמירות שהופכות לנפוצות יותר ויותר לאחר שבתוך פחות מיממה, אירעו שני פיגועים שמאחוריהם עומדים צעירים מהשכונות שבמזרח העיר.

"אני מייחל להיות שהיד למען פלסטין", אמר ל-N12 צעיר ערבי ממזרח ירושלים. "כל העם הפלסטיני יהיו שהידים וישכונו בגן עדן. יש לי ילד בן עשר ואנחנו מקווים שגם הוא יהיה שהיד", הוא הוסיף. לדבריו, רבים מבני משפחתו וחבריו עומדים מאחורי פיגועים שבהם הם נהרגו. "אני לא רוצה כסף ואני לא רוצה שום דבר של אושר עולמי", הוא טען. "אני רוצה לפגוש את אללה בעודי טהור ולהיות בגן עדן".

מחוץ לסוכת האבלים בשועפאט
מחוץ לסוכת האבלים בשועפאט

נער ערבי אחר ממזרח ירושלים הצטרף לרוח הדברים והזכיר שהעימותים בירושלים הם חלק בלתי נפרד מהציר שהחל במבצע של צה"ל בג׳נין - אירועים שונים שלכאורה לא קשורים זה לזה ישירות אלא שמחבר ביניהם חוט שני. "שיהיה שלום מאיתנו לגיבורים הלוחמים של ג׳נין, למשפחות האיתנות", הוא אמר. "שאללה יכוון את הנשק שלהם, יחזק אותם ויתמוך בניצחונם. אנחנו תומכים בהם וזו האמת שמנצחת".

ובחזרה למחבל ח׳ירי עלקם, כוחות הביטחון עצרו מאז הפיגוע 45 חשודים מסביבתו של המחבל - אך כאשר הם הגיעו אתמול אל בית משפחתו בשכונת א-טור, התפתחו התפרעויות במקום מצד צעירים יידו לעברם אבנים וזיקוקים. אחרי שהבן רצח אזרחים תמימים, אביו התייחס לאירוע ושיבח אותו: "ריבוננו גזר את גורלו להיות שהיד - זו השמחה שלי, זה כמו החתונה שלו. הוא מכולם לא הזיק לאף שכן, זה הגורל שלו".

אביו של המחבל שביצע את הפיגוע בנווה יעקב בירושלים
אביו של המחבל ח'ירי עלקם שביצע את הפיגוע בנווה יעקב בירושלים

עימותים אלימים אירעו אמש גם במחנה הפליטים שועפאט ובג'בל מוכבר, בדומה להתפרעויות שראינו בימים האחרונים. בשועפאט התארגנה צעדה לכיוון ביתו של המחבל בא-טור, אלא שהיא פוזרה בידי כוחות המשטרה וגם צעיר בן 18 שנראה מחלק ממתקים לרכבים החולפים, נעצר בדרך לבית חנינא.

הכול החל במבצע שהובילו כוחות הביטחון ביום חמישי, במחנה הפליטים ג׳נין שבו נהרגו 8 מחבלים ובכך נמנע פיגוע גדול שתכננה חוליה של הג׳האד האסלאמי לבצע בלב הארץ - אלא שמבחינת ארגוני הטרור זה לא נגמר שם. כבר באותו הלילה שוגרו רקטות מהרצועה לעבר אשקלון ועוטף עזה והקריאות של ארגוני הטרור לצעירים הפלסטינים לצאת ולפגע נתנו את אותותיהם בסוף השבוע, אז גם מזרח ירושלים נכנסה למשוואה והפכה לחלק אינטגרלי מהאירוע. מבחינת חמאס ההישג האמיתי הוא היכולת שלו לקשור בין כל הזירות - הגדה, עזה וירושלים.

"התיאום הביטחוני לא קיים", אמר דוברו של אבו מאזן ביום חמישי במוקטאעה ברמאללה - עדיין לא ברור אם במבחן המציאות ההצהרה הזה מתממשת, אך לא ניתן להקל ראש בעובדה שאם אכן יהיה נתק בין ישראל לבין הפלסטינים - אנו עלולים לשלם על כך מחיר כבד, בפרט בעת הרגישה הזו שלפני חודש רמדאן. בינתיים, נראה שהאווירה ברשות הפלסטינית לא מבשרת טובות - עד כה לא שמענו מכיוונה גינוי ולו קטן של הפיגועים שאירעו, אלא היא בחרה להפנות אצבע מאשימה לעבר ישראל. "הממשלה הישראלית נושאת באחריות המלאה להסלמה המסוכנת, מזהירים אותה מפני הידרדרות נוספת שמאיימת על הביטחון ועל היציבות באזור", נמסר אתמול מההנהגה הפלסטינית בתום הכינוס של אבו מאזן.

"המלחמה החלה והיא לא תפסיק", אמר אתמול מזכ"ל פת"ח בג׳נין עטא אבו רמילה והוסיף: "קוראים לכל בני עמנו לשאת נשק כי היום רק הרובה צריך לדבר", הוא הוסיף. המסר הזה מייצג את מה שעובר בראשם של רבים מפעילי הטרור אך לא רק ידם על ההדק. פחות מחודש לפני חודש רמדאן, ההסתה ברשתות גוברת וכך המוטיבציה של הצעירים הפלסטינים להפוך ל׳שהידים׳ ול׳גיבורים׳ לאומיים, גם אם זמניים.

המחבל שביצע את הפיגוע בנווה יעקב בשלט חוצות בעזה
המחבל שביצע את הפיגוע בנווה יעקב בשלט חוצות בעזה

הכרוניקה הזו מדאיגה את מערכת הביטחון שמגבירה כוננות בגזרות השונות, אבל עדיין מאמצת לחיקה מדיניות של בידול בין עזה ליהודה ושומרון. שעות אחרי שראש הלשכה המדינית של חמאס אסמאעיל הניה איים כי "האזור הולך להסלמה חסרת תקדים", כ-17 אלף פועלים עזתיים נכנסו היום (ראשון) כבשגרה לעבודה בישראל וגם מרחב הדיג שנחשב לעורק מהותי בכלכלה העזתית נותר על כנו. לחמאס אמנם נוח שההסלמה תתנהל בזירות האחרות, אך בישראל מובילים מאמצים כדי לרסן את הטרור שעלול להצית את העימות הבא, ממש מעבר לפינה.