הלוחמים של "צוות טקילה", אנשי היחידה המבצעית של שב"כ, מקיפים בחשאי את הבניין: הם מכתרים אותו מכל צדדיו, דואגים שאף אחד לא יצליח להימלט מידיהם. הלוחמים מצוידים בתמונה של המחבל הנמלט ובמידע מדויק. הלוחמים ידעו את פרטיו האישיים, בהם מקום עבודתו - מפעל קטן במישור אדומים. בקריאת "פעל" הם פרצו פנימה, זיהו את המבוקש - איסלאם פרוח - ועצרו אותו. על פניו המופתעים אפשר היה לראות שלא האמין שיגיעו אליו. וכך, מצוד בן 6 ימים הסתיים.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן 

איסלאם פרוח, המחבל שביצע את פיגוע המטענים הכפול
הופתע לגלות שעלו עליו אחרי ימים של בריחה. המחבל איסלאם פרוח

פענוח פיגוע המטענים הכפול בירושלים בסוף נובמבר היה מורכב מאוד. מחבל בודד, שפועל לבד – מתכנן, מרכיב, עורך ניסויים ולבסוף מטמין מטענים ללא כל סיוע - הוא דבר חריג בנוף הטרור. מדובר במיומנות מטרידה מאוד - החל מרמת הידע שנדרשת והיכולת ללמוד ועד לאפשרות להשיג חומרים ולהוציא לפועל את המזימה הרצחנית. מה שקרה בירושלים מסמן מבחינת השב"כ מגמה חדשה - מעבר של הפח"ע לטרור מטענים. אם 2022 הייתה בסימן פיגועי ירי, הפח"ע חוזר למטעני נפץ: זה האתגר הבא של מערכת הביטחון והשב"כ בראשו.

ההשחתה המכוונת של האופנוע - ומסלול ההימלטות

שיתוף פעולה הדוק בין המשטרה לשב"כ הוביל לפיצוח הפרשה. האופנוע ששימש את פרוח אותר: בניסיון לטשטש עקבות הוא השחית את לוחית הרישוי ואת סימניו המזהים. לאחר מאמצים מגלים החוקרים כי האופנוע, בבעלות יהודי מדרום הארץ, התגלגל אחרי כמה "ידיים" לחנות בכפר עקב במזרח ירושלים.

החומרים שנתפסו ברשות המחבל והמערה שבה הסתתר
מיד אחרי שהניח את המטענים נמלט לנחל אוג. חומרים שנתפסו ברשות המחבל והמערה שבה הסתתר
החומרים שנתפסו ברשות המחבל והמערה שבה הסתתר
מטעני צינור במערה בנחל אוג. כאן הסתתר המחבל

בחקירה התברר כי לפרוח, תושב ישראל שמתגורר לסירוגין בכפר עקב וברמאללה, אין רקע ביטחוני: הוא בן למשפחת רופאים - אימו ישראלית מאבו טור ואביו תושב רמאללה. הוא בוגר תואר ראשון בהנדסת מכונות במכללת עזריאלי להנדסה בירושלים, ובעל ידע טכני נרחב, ששימש אותו לתכנון הפיגוע. מחקירת שב"כ וימ"ר ירושלים עלה כי הוא פעל תחת השראת דאעש.

מיד אחרי שהניח את המטענים נמלט מהעיר לנחל אוג, שם נמצאו בגדיו של המחבל וקסדה - ובסמוך אליה חמישה מטעני צינור נוספים במשקל של כ-5 קילוגרם. דרך האינטרנט הוא אסף מידע להכנת חומרי נפץ ומטענים. פרוח חפר בור באזור נטוש ליד הכפר ביתוניא שבשטחים, ואל ה"מעבדה" הביא את כל הציוד והחומרים הנדרשים לייצור מטעני נפץ. במקום ביצע ניסויים עד שהצליח לבנות מטען. 

בפיגוע הקטלני בירושלים נרצחו אריה שצ'ופק וטדסה טשומה ז"ל ונפצעו עוד 17. במהלך חקירת הפיגוע, סיכל שב"כ פיגוע נוסף שתכנן תומך דאעש ירושלמי. בנוסף, אותרו וגורשו מישראל שני זרים - קנדי ואמריקני - תומכי דאעש שעלו כמסוכנים.

האקרים איראניים פרסמו תיעוד של הפיגוע בירושלים ממצ
האקרים איראניים פרסמו תיעוד של הפיגוע בירושלים ממצלמות אבטחה
פיגוע משולב בירושלים: תיעוד הפיצוץ בכניסה לעיר
מה שקרה בירושלים מסמן מבחינת השב"כ מגמה חדשה

הנתונים והמסקנות המדאיגות

כשבשב"כ מסכמים את השנה החולפת, שנה שבה החל גל הטרור שלא דעך, הם מזהים כמה תובנות ומגמות:

בשנת 2022 התרחשו 16 פיגועים בהם נהרגו 31 ישראלים וזרים. 16 הפיגועים הללו בוצעו בידי 20 מפגעים, מתוכם 11 מפגעים ללא רקע ביטחוני ושלא היו כלואים לשעבר - נתון שמחזק את האתגר בסיכול פיגועים אלו מבעוד מועד. בשנה אחת סוכלו 472 פיגועים משמעותיים - בהם ירי, דקירה, מטען, דריסה, התאבדות. חשוב לשים לב כי מרבית מהסיכולים, 358 במספר, היו סיכולי פיגועי ירי.

הנרצחים והנופלים בפעולות טרור ב-2022:

הנרצחים והנופלים בפעולות טרור ב-2022

גל הטרור הנוכחי התאפיין בריבוי ועלייה בפיגועי ירי, וזאת על רקע פעילות מוגברת של חמאס מעזה ובחו"ל ואיראן להצפת השטח באמצעי לחימה ובמימון. ניכרת עליעה בהברחות הנשק מירדן ובניסיונות לייצר אמל"ח, כמו תתי מקלע "קרלו" בסדנאות בשטחים.

פיגוע משולב בירושלים: זירת הפיצוץ בצומת רמות (צילום: פלאש 90)
זירת הפיצוץ בצומת רמות, נובמבר 2022 | צילום: פלאש 90
פיגוע בירושלים (צילום: דוברות המשטרה)
בחקירה התברר כי לפרוח אין רקע ביטחוני - אבל יש לו ידע הנדסי | צילום: דוברות המשטרה

גל הטרור, שהחל בביצוע פיגועי טרור בלב ערי ישראל, נפתח עם פיגועים בהשראת דאעש שביצעו ערבים ישראלים. ולכן הגדיל שב"כ משמעותית את מעורבותו בטיפול בתופעות טרור, אמל"ח ומשילות מקרב הציבור הערבי בישראל. הפעולות הללו הביאו להתפתחות שיח, שלעיתים גם היה מתלהם, סביב השאלה: האם צריך "להכניס את השב"כ לטיפול בחברה הישראלית"?

פיגוע בירושלים אוטובוס (צילום: שלו שלום, TPS)
זירת הפיצוץ בצומת גבעת שאול בירושלים | צילום: שלו שלום, TPS
פיגוע בירושלים אוטובוס (צילום: N12)
המסקנה המדאיגה: הפח"ע חוזר לחומרי ומטעני נפץ | צילום: N12

בשב"כ מאמינים שעם נתונים קשה להתווכח: מאז כניסתו של ראש השב"כ רונן בר לתפקיד חלה קפיצת מדרגה משמעותית בטיפול בסכנות מתוך החברה הישראלית - פענוח אירועים אלימים מול סמלי משילות - לראשונה לאחר שנים. בשנת 2022 בשב"כ פענחו 17 מקרים מסוג זה, בהם הירי לעבר ביתו של ניצב חכרוש, מטען במשרד הבריאות בנצרת וירי לעבר תחנות משטרה. במאבק מול האמל"ח בחברה הערבית, בעקבות מידע מודיעיני של שב"כ בשנת 2022 אותרו ונתפסו 228 פרטי אמצעי לחימה.

החוק נגד דאעש שנעצר בגלל הבחירות

כך גם נרשמה עלייה בטיפול בתופעת דאעש בקרב ערביי ישראל:

  1. התפשטות התופעה כטרור השראתי שמקודם ברשת
  2. פעילות שב"כ אל מול קידום חקיקה נגד צריכת תכני המדינה האסלאמית (דאעש)
  3. מעצרים - בשנת 2022 בוצעו 75 מעצרים, מעל 240 תחקורים ומעל 70 פשיטות בבתים של תומכי דאעש, בכדי לסכל תופעה זו בישראל.
פיגוע בירושלים (צילום: שלו שלום, TPS)
מחבל בודד, שפועל לבד ומבצע ניסויים לבד - דבר חריג בנוף הביטחוני | צילום: שלו שלום, TPS
ראש השב"כ רונן בר (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
מאז כניסתו לתפקיד חלה קפיצת מדרגה משמעותית בטיפול באלימות מתוך החברה הישראלית. ראש השב"כ רונן בר | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
פעילות למיפוי בית המחבל שביצע את הפיגוע בירושלים (צילום: דובר צה"ל)
על הכוונת: טרור השראתי שמקודם ברשת. מיפוי ביתו של פרוח לפני הריסה | צילום: דובר צה"ל

שב"כ מנסה לקדם חקיקה בנושא ענישה על צריכת תכני דאעש: זה כלי סיכולי משמעותי מול התופעה המדאיגה.  יוזמת החקיקה בנושא נתקעה בגלל הבחירות, והפיגועים הללו ממחישים את הצורך לקידום החקיקה הזו בהקדם. בצד התגברות הטרור, יש מי שמנסה לעורר אותו ולהזין את השטח בנשק. תופעת הברחות האמל"ח התגברה מאוד השנה:

  1. ריבוי של אמל"ח בשטח שמקורו בהברחות מירדן וגנבות מבסיסי צה"ל.
  2. בשנה אחת שב"כ וצה"ל סיכלו 587 הברחות אמל"ח מגבול ירדן, ובשטחי יהודה ושומרון וירושלים נעצרו 257 על סחר באמל"ח.
  3. הפעם שב"כ היה מעורב בחקירות של גניבות אמל"ח מבסיסי צה"ל - בשונה משנים קודמות. 
פעילות למיפוי בית המחבל שביצע את הפיגוע בירושלים (צילום: דובר צה"ל)
מזהים עלייה דרמטית בכמות צירי האכוונה מרצועת עזה ומחו"ל. מיפוי בית המחבל | צילום: דובר צה"ל
פעילות למיפוי בית המחבל שביצע את הפיגוע בירושלים (צילום: דובר צה"ל)
עשרות פיגועים סוכלו בזכות שיתוף הפעולה. מיפוי בית המחבל איסלאם פרוח | צילום: דובר צה"ל

וכך הטרור משנה את פניו:

  1. גל הטרור של 2015 אופיין בטרור סכינים, שנת 2022 התאפיינה בריבוי פיגועי ירי. מסתמן כי המגמה המתעצבת ביהודה ושומרון היא התרחבות השימוש בחומרי נפץ ומטענים.
  2. הפיגועים בשנה שעברה התאפיינו בשימוש בנשק חם, מה שהביא לעלייה בכמות ההרוגים והפצועים ביחס לשנים קודמות.
  3. עלייה דרמטית בכמות צירי האכוונה הבין-אזורית מרצועת עזה ומחו"ל: קידום פעילות טרור מצד חמאס, הג'יהאד האיסלאמי, איראן וגם ארגונים כמו "ועדות ההתנגדות" שפועלים בכל העת לאיתור, גיוס, ומימון לקידום פעילות טרור קטלנית בשטחי יהודה ושומרון ובתוך שטח ישראל.
החומרים שנתפסו ברשות המחבל והמערה שבה הסתתר
ביצע ניסויים עד שהצליח לבנות מטען. החומרים שנתפסו ברשות המחבל במערה
החומרים שנתפסו ברשות המחבל והמערה שבה הסתתר
שב"כ מנסה לקדם חקיקה בנושא ענישה על צריכת תכני דאעש. אמצעי הלחימה שהיו ברשות המחבל כשנתפס

ועוד מגמה נוספת, שהיא חלק ממערכה גדולה ורחבה וחשאית ברובה – ההשפעה האיראנית על הטרור וניסיונות החדירה האיראניים לתוך מדינת ישראל. מדובר בניסיונות השפעה, גיוס, מימון והוצאת פיגועים: ניכרת עליה משמעותית בפעילות איראנית מול ישראל בתחומי ריגול, טרור, איום לפגיעה במושאי אבטחה ישראלים בחו"ל וגם בסייבר.

החומרים שנתפסו ברשות המחבל והמערה שבה הסתתר
האתגר הוא לזהות מגמות חדשות ולהבין את השתנות הטרור. כלי הנשק של המחבל
החומרים שנתפסו ברשות המחבל והמערה שבה הסתתר
הפיגועים בשנה שעברה התאפיינו בשימוש בנשק חם. המערה שבה התחבא המחבל

בקהיליית המודיעין הישראלית, השב"כ ואמ"ן הצליחו להקים במאמץ רב - תוך התגברות על אגו - צוותי עבודה משותפים שפועלים יחד וחולקים מודיעין כדי לסכל את הניסיונות האלה. עשרות פיגועים סוכלו כך בשנה החולפת. האתגר הוא לזהות מגמות חדשות, להבין את השתנות הטרור ולזהות בזמן את ניסיונות הפיגוע. אין כאן תעודת ביטוח, לא הכול המודיעין יודע - והטרור לצערנו ניצל זאת היטב בשנה האחרונה.