יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן הציג היום (שלישי) למזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן "תוכנית" להרגעת הגדה המערבית, שעיקרה חזרה לסטטוס קוו שקדם לשנת 2000 - עת פרצה האינתיפאדה השנייה. ראשי המודיעין המצרי והירדני, הגנרלים עבאס כאמל ואחמד חוסני, הגיעו לרמאללה לקראת הפגישה.

 

בתוכנית שהכין אבו מאזן הוצע כי תוכרז תקופה של שלושה עד שישה חודשים להפגת המתיחות. במהלכם יינקטו כמה פעולות: הפסקת הרחבת ההתנחלויות, הימנעות משינוי הסדרים בהר הבית, הפסקת חבירת כוחות ישראליים לשטחי A ועצירת הריסת בתים. בתמורה, אבו מאזן הציע כי הרשות הפלסטינית תחדש את התיאום הביטחוני עם ישראל ותימנע מלהגיש בקשות לחברות בארגונים בין-לאומיים נוספים.

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן (צילום: רויטרס)
יו"ר הרשות הניח על השולחן "תוכנית" להרגעת השטח, ארכיון | צילום: רויטרס

 

ספק רב אם ההצעה הזו של הפלסטינים תוכל לשמש בסיס לשיפור המצב בשטח. סגן מנהיג הפתח אל-עלול אמר היום כי אין ציפיות לפריצת דרך בשיחות עם בלינקן. לכן, שיגר אבו מאזן את יועצו הצבאי הגנרל חג' איסמעאיל לפגישה עם מפקדי כוחות הביטחון ומושלי המחוזות בגדה המערבית על מנת להדריך אותם כיצד לנהוג להבא בנושא שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל.

עיקרי התוכנית הוצגו בעבר ליועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית ג'ייק סליבאן בביקורו בארץ לאחרונה. אז, השניים שוחחו על הסנקציות שהפעילה ישראל נגד הרשות על רקע הפנייה הפלסטינית למוסדות הבין-לאומיים באו"ם.

בלינקן: "נתנגד להתיישבות בלתי חוקית"

בתום הפגישה עם אבו מאזן בלינקן אמר כי חשוב לנקוט בצעדים להרגעת ההסלמה הביטחונית. הוא הוסיף כי האמריקנים מתנגדים לכל פעולה שעשויה להקשות על פיתרון שתי המדינות, כולל הרחבת ההתנחלויות. בהמשך, מזכיר המדינה האמריקני מסר שמדינתו תספק 50 מיליון דולר נוספים לסוכנות האו"ם לפלסטינים.

מזכיר המדינה אמר בהצהרה לתקשורת: "עמדתו של הנשיא שהדרך היחידה היא שימור ומימוש שתי מדינות לשתי עמים. נתנגד לצעדים שמרחיקים אותנו כמו התיישבות בלתי חוקית, מוצבים בלתי חוקיים, התקדמות לכיוון סיפוח חלקים בגדה, שינוי סטטוס קוו באתרים הקדושים, פינויים והריסות והסתה לאלימות.

"נחושים להוריד את הלהבות, אחרי הפיגוע מחוץ לבית כנסת בנווה יעקב", הוסיף בלינקן. "חיים רבים נלקחים בשני הצדדים. שני הצדדים צריכים לנקוט צעדים כדי למנוע הסלמה. בקהיר שמעתי דאגה למצב וגם רעיונות לצעדים שכל צד יכול לנקוט".

בנימין נתניהן ואנתוני בלינקן בביקור בישראל (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
בלינקן בפגישה עם נתניהו | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

כשנשאל אם הוא מבין את החשש בקרב ישראלים שחלק מהמהלכים שמוצעים ע"י הממשלה מכרסמים בדמוקרטיה, השיב בלינקן: "אמרתי אמש שהיחסים בין ישראל לארה"ב מבוססים על ערכים ואינטרסים בני 75 שנה. יש ויכוח בריא בישראל כיאה לדמוקרטיה, ואחד הדברים החשובים הוא לפתח קונצנזוס רחב סביב החלטות חדשות".

פגישת בלינקן-לפיד: "האמריקנים מודאגים"

מוקדם יותר היום מזכיר המדינה האמריקני נפגש עם ראש האופוזיציה יאיר לפיד, רוב הישיבה נערכה בארבע עיניים – כך טען גורם הבקיא בפרטיה. "האמריקנים מאוד מודאגים ממה שמתרחש בישראל בחודש האחרון. הניסיון להחליש את הדמוקרטיה מהווה סיכון גדול ליחסים בין המדינות", הוסיף הגורם. 

ראש האופוזיציה לפיד כתב לאחר הפגישה: "היחסים המיוחדים בין ארצות הברית וישראל מתבססים לא רק על אינטרסים משותפים, אלא בראש ובראשונה על ערכים משותפים של עקרונות הדמוקרטיה ושמירה על המוסדות הדמוקרטיים. ביסוס היחסים מהווה מרכיב יסודי בביטחון הלאומי שלנו ובכלכלה שלנו - עלינו לעשות הכול כדי להגן עליהם. אני מודה למזכיר המדינה על עמידתו ארוכת השנים לצד ישראל".