משבר אנשי המילואים מחריף: לאחר שמכתבי סירוב לשירות מילואים פורסמו בימים האחרונים בידי בוגרי יחידות המ"מ ויחידת 8200, היום (רביעי) בוגרי יחידת המודיעין החזותי (9900) וכ-180 קציני בקרה ושליטה ממערך המילואים בחיל האוויר, ובהם אלופי משנה, סגני אלוף רבי-סרנים וסרנים, חתמו על מכתבים בנושא המהפכה המשפטית. 

במכתב שפרסמו בוגרי יחידת המודיעין 9900, הם התריעו: "אנו חשים כי זו חובתנו המוסרית לנקוט עמדה ולסרב בעת זו לקריאה לשירות מילואים, כבאי כוחה של הזרוע המבצעת". לקריאת המכתב המלא 

בוגרי יחידה 9900 ציינו כי צו השעה הוא האיום המסתמן על צביונה הדמוקרטי של המדינה וכי הם מצטרפים למחאה נגד המהפכה המשפטית: "צו מצפוננו אינו מאפשר לנו להמשיך להתייצב למילואים". בוגרי היחידה שלחו את המכתב לשר הבטחון, לרמטכ"ל ולראש אמ"ן ובו הם הודיעו כי לא ישרתו במילואים לאור "תהליכי החקיקה הדורסניים שמקדמת הממשלה בימים אלו, ובראשם, הניסיונות לבטל את האיזון הקיים בין הרשויות".

מחאה על התכנית המשפטית  בתל אביב (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית | צילום: אריק מרמור, פלאש 90
יואב גלנט (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר הביטחון יואב גלנט | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

על המכתב של יחידה 9900 חתמו מאות אנשי מילואים, בהם סגני-אלופים ועשרות קצינים נוספים. בהמשך המכתב הוסיפו בוגרי היחידה כי תהליכי החקיקה מהווים לשיטתם "איום ממשי על עצם קיומה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית, על פי עקרונות מגילת העצמאות", טענו.

בנוסף, הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ התראיין הערב ל"חמש עם רפי רשף" וטען על רקע ההפגנות כי המשטרה הלכה צעד אחד רחוק מדי היום בהפגנה נגד המהפכה המשפטית, כאשר הוא טען כי מעצרים הם דבר מקובל, אך שימוש ברימוני הלם לתוך קהל צפוף - אינו כך. 

לדבריו של חלוץ, שטען כאשר ניהל את ההתנתקות כי "אי ההשתתפות היא דבר מסוכן מאוד למדינת ישראל וליסודותיה" וכי "כל אחד שיעשה לעצמו את התסריט לאן אפשר להגיע אם כל אחד יבחר באיזו משימה הוא רוצה להשתתף ובאיזו לא", קיים הבדל תהומי בין סרבנות במשטר דמוקרטי שהתכוון לבצע הליך מדיני ובין אי  התייצבות של מתנדבים לשירות מילואים תחת משטר דיקטטורי.

"לשים את זה על אותה סקאלה, זה דבר מיותר לחלוטין". אמר על ההבדל בין אי התייצבות של מתנדבים לשירות מילואים תחת משטר דיקטטורי ובין סרבנות במשטר דמוקרטי. "אם אני צופה את התהליכים נכון להיום, והיה וכל החוקים מתקבלים כלשונם, ואין שום הסכמה, אז אנחנו בשלטון יחיד שיש לו מערכת משפטית שלו, מערכת מחוקקת".

הרמטכ"ל לשעבר נשאל: "אם רוצים לגייס אותך בזמן מלחמה?" והשיב: "אני לא מתייצב. שכל אחד יפעל על פי סולם הערכים שלו. יהיו כאלה שיהיו מוכנים לקבל פקודות מדיקטטור, תראה ברוסיה כמה כאלה יש, בצפון קוריאה, יש שמקבלים פקודות מהמנהיג".  

מפגינים סמוך לבית המשפט העליון
המחאה נגד המהפכה המשפטית, ארכיון

יחידה 9900 עוסקת באיסוף מודיעין חזותי לשימוש צה"ל ושאר כוחות הביטחון. ליחידה זו כפופים יחידת הלוויינות, המתפקדת כמרכז החלל הישראלי, יחידת המיפוי, יחידת הפענוח, יחידת הרחפנים ויחידת שלף - יחידת סיירי האוויר המספקת "מבט מעל" באמצעות חוזי חי המספקת ליווי אווירי לכוחות בשטח. בעבר פורסם כי ביחידה קיימים צוותים מיוחדים העוסקים במידע המגיע מיחידות סייבר וכן יחידה מיוחדת המספקת מודלים תלת-ממדיים המסייעים בביצוע פעילויות מבצעיות.

"אנו, החתומים מטה, שירתנו בסדיר, בקבע ובמילואים בתפקידים שונים ורגישים במערך 9900 וביחידות מודיעין השטח השונות", הצהירו במכתב ששלחו היום. "כאנשי המערך המשרתים במילואים בתפקידי מטה ושטח מגוונים, אנו מרגישים כי יהיה זה עוול לעצום עין אל מול התהליכים המתרחשים בימים אלו בכנסת ישראל, וכי מחובתנו להתייצב לצד מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית".

המחאה נגד המהפכה המשפטית, מבשרת ציון (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)
המחאה נגד המהפכה המשפטית, ארכיון | צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

במכתב הודיעו אנשי המילואים שהם "קוראים בצורה ברורה ונחרצת, לעצירת תהליכי החקיקה בהקדם". לדבריהם, לאחר מכן יש "לקיים שיח מעמיק ומקצועי אשר יוביל להסכמה רחבה וקונצנזוס של ממש בנוגע לשינויים כה מהותיים בצורת השלטון של מדינתנו האהובה". 

שר הביטחון יואב גלנט מסר: ״בימים אלו, חיוני כי נזכיר לעצמנו, כי כוחנו באחדותינו- כעם, ובעיקר כצבא העם- צבא הגנה לישראל. יש עוד עקרון שעלינו לזכור היטב בעת הזאת: כל מי שמעלה על דל שפתיו אפשרות לבחור בסרבנות לשרת, ולראות בה כלי במאבק פוליטי או אידאולוגי – מסכן את ביטחון ישראל. על כולנו לדחות על הסף כל שיח המעודד סרבנות, של חיילים בסדיר או במילואים, ולשמור את צה"ל, צבא העם, מעל ומחוץ לכל מחלוקת״.

מכתב זה מצטרף למכתבים שנשלחו בימים האחרונים מטעם אנשי מילואים נוספים באמ"ן (מיחידת המ"מ, 8200 וכן מטעם אנשי מילואים העוסקים בסייבר). מכתבים דומים נשלחו בתקופה האחרונה גם בידי טייסים ועובדים בשב"כ. המכתב מצטרף גם לחברים בגופי הביטחון השונים, החוששים מהשלכות ההפיכה המשטרית.

מיוזמי המחאה נמסר: "בצער רב אך בכבד ראש אנחנו מצהירים שנפסיק לאלתר ועד לעצירת החקיקה הנחפזת להתנדב לשירות מילואים פעיל בתפקידנו הרגישים. זאת מפני שאנחנו מזהים סכנה חמורה ואסטרטגית לביטחון המדינה, אולי הגדולה ביותר מאז הקמתה - הלוא היא הפיכתה בצורה הדרגתית למדינה שאינה דמוקרטית, בתוך כדי דריסה חריפה של מגילת העצמאות".

עצומה נגדית: "להשאיר את המחלוקת מחוץ לצה"ל ולהתייצב למילואים בגאווה"

ובצל הקריאות לסרבנות, אלפי חיילי מילואים חתמו על עצומה שזכתה לשם "מאחים לא מתגרשים" - וקוראת "להשאיר את המחלוקת הפוליטית מחוץ לצה"ל ולהמשיך להתייצב לשירות מילואים בגאווה".

"אנו, אנשי מילואים בהווה, מכל חלקי העם, מכל הדרגות והחילות, ומכל הקשת החברתית והפוליטית, ממשיכים ונמשיך לשרת כחיילי מילואים בצבא ההגנה לישראל, על אף המחלוקות הקיימות בחברה האזרחית, מתוך תחושת שליחות והכרה בחשיבות ההגנה על המולדת", נכתב בהודעה מטעמם. 

יותם פרץ ואהוד מאיר, מיוזמי העצומה, מסרו: אפשר להזדהות עם הזעם והתסכול שחווים מתנגדי הרפורמה ואפשר שלא, אך שירות המילואים חייב להישאר המקום בו שמים את כל המחלוקות בצד ובאים לעזור ולתרום כמו שאדם עוזר לאחיו, כמגיעים למילואים כולנו אחים על מלא".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מקיים הערכת מצב מתמשכת ושיח פיקודי לנוכח האירועים האחרונים ולאור המשימות הביטחוניות הרבות והכשירות הנדרשת מצה"ל. הרמטכ״ל, רב-אלוף הרצי הלוי הנחה את חברי פורום המטה הכללי לקיים שיח פיקודי, כל מפקד ביחידתו. הרמטכ״ל הדגיש כי הוא ער לשיח הציבורי והמחלוקת, אך לא יאפשר פגיעה ביכולתו של צה״ל לממש את הגורלית שבמשימות - שמירה על בטחון המדינה. ראש המטה הכללי התייחס לאחרונה פומבית למחלוקת הקיימת בחברה הישראלית והדגיש את החשיבות שבשמירת צה"ל מחוץ לכל מחלוקת. צה"ל הוא צבא העם בו משרתים בעלי דעות שונות, בסדיר ובמילואים, ואחדות המטרה חיונית ביכולתו וכשירותו של צה"ל לעמוד במשימותיו".