גילם הצעיר של המחבלים שביצעו את הפיגועים אתמול בירושלים, משקפים מגמה שהחלה כבר בגל הטרור ב-2015 - שבה יותר ויותר צעירים פלסטינים נכנסים למעגל הטרור. במהלך באינתיפאדת הסכינים היו נערות שיצאו מהבית עם מספריים כדי לפגע. מה הגורמים שמובילים אותם לבצע פיגועים בגיל כל כך צעיר - וכיצד ניתן למנוע זאת.

גורם ביטחוני מסביר כי מדובר בשילוב של 3 גורמים: חינוך מהבית, הסתה במערכת החינוך במזרח ירושלים - והסתה ברשתות חברתיות. הילדים מרגישים שאין להם עתיד ואין להם תקווה ולפיכך קל להסית אותם לפגע, כי כך הם נתפסים כגיבורים ברשת החברתית אחרי שעושים מעשים מהסוג הזה.

נעצר המחבל מפיגוע דקירה בעיר העתיקה בירושלים (צילום: דוברות המשטרה)
נעצר המחבל מפיגוע דקירה בעיר העתיקה בירושלים | צילום: דוברות המשטרה
פיגוע דקירה בעיר העתיקה בירושלים (צילום: דוברות המשטרה)
פיגוע דקירה בעיר העתיקה בירושלים | צילום: דוברות המשטרה

על עיריית ירושלים ומשרדי הממשלה הרלוונטיים לטפל בהסתה הפושטת במערכת החינוך במזרח ירושלים. כחלק מטיפול כולל בתופעה, חשוב לייצר סנקציות כלפי מוסדות חינוך שבהם ימצאו תכנים מסיתים, אך במקביל גם לעודד ולתגמל מוסדות הפועלים לחינוך ראוי.

לא להגדיל את "מעגל הדמים"  

אמש פרסמנו במהדורה המרכזית על כך שגורם ביטחוני התריע שהתנהלות לא אחראית במזרח ירושלים עלולה גם להדליק את עזה. הכוונה היא לאכיפה נגד בנייה לא חוקית - כעת ישנם למעלה מ-30 צווי הריסה מנהליים לבנייה בלתי חוקית במזרח העיר. יש משמעות לדרך שבה ממסגרים את האכיפה: הריסת מבנים תוך הצהרה פומבית שמדובר בענישה עלולה להתסיס את השטח. לעומת זאת, אם ההריסה תיעשה במסגרת אכיפת ממוקדת נגד עבירות בנייה, זה יקטין את הסיכון להתססה ואלימות.

מהומות במזרח ירושלים (צילום: גמאל עוואד, פלאש 90)
מהומות במזרח ירושלים | צילום: גמאל עוואד, פלאש 90

במערכת הביטחון משתדלים לעבוד באופן ממוקד במזרח ירושלים ולא לפגוע בבלתי מעורבים, זאת מתוך הבנה שהדבר עלול להדליק עוד יותר את השטח. הפעילות נעשית על פי מידע מודיעיני מדויק, במטרה למנוע הכנסה של אוכלוסיות שונות אל מעגל הדמים. האכיפה הנדרשת במזרח ירושלים נגד הבנייה הבלתי חוקית נשענת על חוסר המעש של הממשלות לאורך השנים, שהצטברה ועלולה כעת להתפוצץ.