N12
פרסומת

הדרמה שלפני ההצהרה: נתניהו היה נכון לקבל את המתווה, לוין סירב - ורה"מ "התיישר"

הנשיא הרצוג חשף את "מתווה העם" שלו למהפכה במערכת המשפט • דקות ספורות אחרי, מזכיר הממשלה הבהיר: זה מתווה חד-צדדי שלא הוסכם בדרך כלשהי ע"י גורם כלשהו בקואליציה • לפני ההצהרה התחוללה סערה של ממש בליכוד - וגורמים בקואליציה אמרו: הצעת הנשיא מרעה את המצב בכל הנוגע לוועדה לבחירת שופטים • נתניהו הביע נכונות לקבל את המתווה, אבל לוין התעקש - ולבסוף רה"מ חזר בו

דפנה ליאל
דנה ויס
פורסם:
בנימין נתניהו, יריב לוין
בנימין נתניהו, יריב לוין | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
הקישור הועתק

מאחורי הקלעים של הדרמה הפוליטית: הנשיא הרצוג חשף לפני זמן (רביעי) את המתווה שלו לרפורמה במערכת המשפט - מבלי שקיבל את הסכמות הקואליציה והאופוזיציה. דקות ספורות לאחר ההצהרה פרסם מזכיר הממשלה הודעה חריפה: זה מתווה חד-צדדי שלא הוסכם בדרך כלשהי על-ידי גורם כלשהו בקואליציה.

ההודעה מגיעה על רקע הפערים בין נתניהו ללוין, שפרסמנו מוקדם יותר הערב. ראש הממשלה כבר היה נכון לקבל את המתווה ואת פרטיו, הוא פינה את כל הלו"ז שלו אחר הצוהריים, דחה את הנסיעה לברלין וכינס את מקורביו כדי לקבל החלטות בנושא, ובמקביל - שיגר גורמים שונים שישכנעו את שר המשפטים לוין, אלא שהאחרון סירב בתוקף. 

בקשתו של ראש הממשלה נדחתה בידי השר לוין - ונתניהו לא נתן את הסכמתו, אך לבסוף הסכים להתיישר. המתווה שיחשוף הנשיא יכלול פשרות לשני הצדדים והישגים לשני הצדדים - עצמאות בית המשפט וזכויות האדם נשמרות, אבל סמכות בית המשפט תצומצם.

הסוגיה שהכי במחלוקת היא הוועדה למינוי שופטים. ככל הידוע המתווה יקבע שלשופטים לא יהיה וטו בוועדה, אבל גם לקואליציה לא יהיה רוב אוטומטי בעניין חוקי היסוד. המשמעות היא "ביצור" של חוקי היסוד וזכויות אדם - אבל בד בבד מצמצמים מאוד את היכולת של בית המשפט לפסול את החוקים. גורמים בקואליציה בעקבות הפרסום על מתווה טענו כי הצעת הנשיא מרעה את המצב בכל הנוגע לוועדה לבחירת שופטים.