חשש מהסלמה ביטחונית על רקע המשבר בשיחות עם לבנון: ראש המוסד דוד ברנע הזהיר אתמול (חמישי) את שרי הקבינט המדיני-ביטחוני מפני אפשרות שנסראללה יפעל נגד הפקת הגז מאסדת כריש – ולו בכדי להראות לציבור הלבנוני שהוא עומד בדיבורו.

"נסראללה התחייב פומבית למנוע את הפקת הגז מכריש אם לא יהיה הסכם. יש חשש שיצטרך להראות שהוא עומד בדיבורו ולבצע אפילו פעולה סמלית", טען ברנע בפני השרים, והוסיף: "יחד עם זאת, מרבית ההערכות דיברו על כך שלבנון רוצה בהסכם והוא אינטרס שלה".

שרי הקבינט הסמיכו את רה"מ לפיד, רה"מ החליפי בנט ושר הביטחון גנץ לנהל תרחיש של הסלמה בצפון - גם ללא כינוס נוסף של הקבינט. ההחלטה הזו מלמדת שבישראל לא רואים באפשרות של ההסלמה רק כתרחיש היפותטי, אלא נערכים למצב של התחממות ביטחונית.

דדי ברנע ראש המוסד
ראש המוסד דוד ברנע

שרת הפנים איילת שקד דרשה להתחיל בהפקת הגז באופן מידי וטענה: "מדינת ישראל לא יכולה לשלם פרוטקשן לחיזבאללה". שקד גם הוסיפה כי לדעתה ראוי שהכנסת תאשר את הסכם הגז ולא הממשלה או הקבינט. לדבריה, "הציבור לא מכיר את הפרטים".

היועמ"שית גלית בהרב-מירה השיבה לשאלת השרים ואמרה: "ההסכם חייב להיות מאושר בממשלה, והיא תחליט אם רק להניח על שולחן הכנסת או להביא להצבעה".

שר הביטחון בני גנץ שדוחף להסכם העביר ביקורת על פוליטיקאים שמביעים התנגדות להסכם בכלי התקשורת. "ההסכם שומר על האינטרסים הביטחוניים של ישראל", אמר גנץ. "זה לא סביר שבאזור כל כך רגיש ובזמן שההסכם עוד לא חתום יוצאים שרים וגורמים אחרים ומדברים נגדו בתקשורת".

המסר שהעבירה ישראל לאמריקנים

במהדורה המרכזית פרסמו כי הדרג המדיני העביר מסר למתווך האמריקני, כי ישראל לא תהיה מוכנה לפשרות נוספות בהסכם הגז. בסביבת ראש הממשלה רואים בהערות הלבנוניות הגזמה, אפילו חוצפה, בטח אחרי כברת הדרך שישראל הייתה מוכנה ללכת כדי להגיע להסכם.

האמריקנים מנסים לשכנע עכשיו את הלבנונים שלא למתוח את החבל - כדי לא להביא לקריעתו. גורם ישראלי בכיר אמר ל-N12: "זה לא נגמר עד שזה לא נגמר, אבל אין עוד הרבה זמן כדי להצליח".

חיילי צה"ל בגבול הצפון (צילום: דובר צה"ל)
חיילי צה"ל בגבול הצפון, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

בישיבת הקבינט קיבלו השרים תדרוך וסקירה על פרטי ההסכם. בין היתר אמרו שם בכירי מערכת הביטחון כי זוהי שעת כושר, לפני שהנשיא הלבנוני מישל עאון מסיים את כהונתו, וכי יש דחיפות ביטחונית אסטרטגית להגיע להסכם הזה.

"ישראל תפיק מאסדת כריש גז ברגע שהדבר יהיה אפשרי", אמר גורם מדיני בכיר. "אם החיזבאללה או מישהו אחר ינסה לפגוע באסדת כריש או לאיים עלינו - המו"מ על הקו הימי ייפסק לאלתר וחסן נסראללה יצטרך להסביר לאזרחי לבנון למה אין להם אסדת גז או עתיד כלכלי".

משה דוידוביץ', יו"ר פורום קו העימות וראש המועצה האזורית מטה אשר, התריע: "אם ההסכם החדש יביא אתו תוצאה הפוכה מזו שאנו מייחלים לה הרי שיעופו פה מאות ואף אלפי טילים. אנו דורשים מהממשלה לממש את תוכנית הצפון ולממש את התקציב לטובת מיגון הצפון. אני מבקש המדובר בהצלת חיים והממשלה צריכה לקבל החלטה לפטור את משרד הביטחון מהוצאת התרי בנייה לממ"דים".

דוידוביץ' הוסיף: "יישובים של 0 עד 4 ק"מ מהגבול אין ממ"ד ואין יכולת התרעה מנפילת טילים, המציאות היא כזאת שמדובר לצערנו בסכנת חיים של ממש. כשנסראללה יחליט לתקוף, הטילים המדויקים יפגעו במטרות. אני מתריע בכל אתר ואתר שהכתובת על הקיר".