שעות אחרי שהממשלה אישרה את ההסכם הימי בין ישראל ללבנון (חמישי), חתמו שתי המדינות על ההסכם והעבירו אותו לידי המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין. האירוע התקיים באוהל בבסיס של האו"ם בנאקורה, תחילה המתווך הוכשטיין דיבר, ובהמשך נציג לבנון ונציג ישראל. בטקס שלא כלל לחיצות ידיים, הוגשו המסמכים, האמריקנים ראו שהם זהים, הוכשטיין חתם, וההסכם נכנס לתוקף והופקד באו"ם.

יאיר לפיד חתם על ההסכם הימי בין ישראל ללבנון (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
יאיר לפיד חתם על ההסכם הימי בין ישראל ללבנון | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

מנכ"ל משרד האנרגיה ליאור שילת, אמר בטקס: "ההסכם משרת את האינטרסים של שני הצדדים ומאפשר לישראל להגן על עצמה. אנחנו מעריכים את המאמצים של לבנון בהגעה להסכם. מה שקרה בנאקורה, הוכחנו שאנרגיה יכולה לבנות קשרים גם בין מדינות אויב".

ראשת המערך המדיני-אסטרטגי, עליזה בן נון אמרה בהצהרתה: "ההסכם הוא דוגמה לשיתוף פעולה למודל מדיני כלכלי חדש שמשרד החוץ רואה בו את אחד מיעדיו המרכזיים. בכוחו לקדם הסכמים דומים עם מדינות אחרות גם כאלה שעדיין לא ביססו יחסים רשמיים עם ישראל".

בנוסף הדגישה בן נון כי בזכות פעילות מדינית, בין היתר של משרד החוץ, "ההסכם זוכה לתמיכה בין-לאומית נרחבת". לדבריה, "מדינות המזרח התיכון ואפילו מועצת הביטחון של האו"ם בירכו פה אחד על ההסכם". בן נון הדגישה גם כי ישראל ממשיכה להיות שחקן אזורי חשוב: "אנחנו ממצבים עצמנו פעם נוספת כגורם אחראי שתורם ליציבות מרחב המזרח תיכון ולביטחון האנרגטי של אירופה".

הבוקר ראש הממשלה לפיד טען בישיבת הממשלה כי ההסכם מחזק ומבצר את ביטחון ישראל ואת חופש הפעולה של ישראל מול חיזבאללה והאיומים מצפון. "זה הישג כביר למדינת ישראל, ההסכם מחזק את ביטחון ישראל ואת חופש הפעולה מול חיזבאללה".

 

"יש קונצנזוס נדיר בכל מערכות הבטחון על החיוניות של ההסכם. שר הביטחון בני גנץ, צה"ל, המוסד, השב"כ והמל"ל, כולם כאחד חתומים על המהלך ועל תרומתו לביטחון ישראל ולצרכים המבצעיים שלנו", אמר לפיד. "זהו הישג מדיני, לא כל יום מדינת אויב מכירה במדינת ישראל, בהסכם כתוב, למול כל הקהיליה הבין-לאומית. לא כל יום ארצות הברית וצרפת מתייצבות מאחורינו ומעניקות ערבויות בטחוניות וכלכליות להסכם".

חיזבאללה, נסראללה, לבנון (צילום: AP)
צילום: AP
נציגים, מגיעים, חתימה, הסכם הגבול הימי, לבנון, נאק (צילום: רויטרס)
הנציגים מגיעים לחתימה על הסכם הגבול הימי בבסיס האו"ם בנאקורה | צילום: רויטרס

"זהו הישג כלכלי", המשיך לפיד. "אתמול החלה ההפקה ממאגר כריש. ישראל תקבל 17% מהרווחים של מאגר כאנה-צידון, המאגר הלבנוני, מה שיכניס למשק המדינה כסף שישמש לרווחה ובריאות, חינוך וביטחון".

חסן נסראללה, מנהיג חיזבאללה, התייחס גם כן להסכם ואמר שהממשלה הלבנונית הקפידה לא לנקוט צעדים "שיש בהם ריח של נורמליזציה" בעסקה עקיפה עם ישראל. לדבריו, "כל הצעדים המיוחדים והכוננות שעליהם הכרזנו - הגיעו היום לסיומם, עם השלמת המשימה מבחינת חיזבאללה".