הממשלה אישרה את הסכם הגז עם לבנון: אחרי שהקבינט אישר היום (רביעי) את ההסכם לקביעת הגבול הימי בין ישראל ללבנון, הוא אושר ברוב גדול בממשלה. שר התקשורת יועז הנדל נמנע והשרה שקד הצביעה נגד ותקפה: "אם נתניהו היה מביא את אותו הסכם שבועיים לפני בחירות ואתם הייתם אופוזיציה הייתם שורפים את המדינה". מלשכת ראש הממשלה נמסר לאחר ההצבעה: "ההסכם ודברי ההסבר יונחו הערב בכנסת ויובאו לידיעת כל חברי הכנסת. בתום 14 יום יובא ההסכם לאישור הממשלה".

בישיבת הממשלה שהתקיימה עקצה שקד את לפיד: "אם זה הסכם היסטורי אתם חייבים להביא אותו לכנסת, ממה אתם מפחדים?". השרה קארין אלהרר הגיבה: "זו אופוזיציה לא עניינית", ולפיד חיזק: "הם לא הסכימו להעביר גם את המטרו והוויזות". שקד הוסיפה ומתחה ביקורת קשה: "הייתם קוראים לו (נתניהו) ארדואן ומדברים על חורבן הדמוקרטיה". 

הסכם הגז עם לבנון, אסדת כריש (צילום: אנרג׳יאן)
ראש הממשלה לפיד וההסכם - על רקע אסדת כריש | צילום: אנרג׳יאן

בכירי המערכת הביטחונית הרמטכ"ל, ראש המוסד וראש השב"כ, הבהירו בישיבת הקבינט כי הם תומכים בנוסח ההסכם. ראש המוסד דדי ברנע: "ההסכם לא טוב לחיזבאללה. נסראללה לא היה חלק מהמשא ומתן על הסכם הגז, משהוא הבין שמסתמן מרחב הסכמות גדול הוא רצה להשתמש בהזדמנות ולגזור קופון. נסראללה במלכוד, לאורך כל השנים הוא לא רצה שלבנון תחתום על הסכמים עם ישראל כי זה נותן לגיטמציה לישראל. אבל כשהבין שמסתמן כאן מרחב הסכמה והציבור הלבנוני תומך בהסכם ורואה בו משהו שישפר את מצבו הקשה – הוא החליט לתפוס על זה טרמפ".

הרמטכ"ל אביב כוכבי אמר בישיבה כי: "ההסכם לא נעשה בגלל איומי חיזבאללה."בעוד ראש השב"כ רונן בר הוסיף: "ההסכם מהווה סדק בין איראן לחיזבאללה וזה עיקר חשיבותו".

מוקדם יותר הודיע ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט כי יתמוך בהסכם. עם זאת, הוא הבהיר כי "אין מקום לא לחגיגות ניצחון ולא לזעקות שבר כאילו זו קטסטרופה". בעקיצה שכוונה לראש הממשלה יאיר לפיד, הוסיף בנט כי "ההסכם אינו ניצחון דיפלומטי היסטורי, אך הוא גם לא הסכם כניעה נורא. מדובר בהסדרה שנדרשת מכורח הנסיבות שנקלענו אליהן, בעיתוי בעייתי".

הסכם הגבול הימי עם לבנון - סיקור N12

"עם כניסתי לתפקיד ראש הממשלה הנעתי תהליך מו"מ מול לבנון בעניין המים הכלכליים, וזאת מתוך רצון לייצר מציאות של 'אסדה מול אסדה' ולמען אינטרסים כלכליים, ביטחוניים ואסטרטגיים נוספים של ישראל", הסביר בנט בפתח דבריו לפני ישיבת הממשלה שבה דנו השרים על ההסכם שנרקם לאחרונה. "לא כל מה שטוב ללבנון הוא רע ישראל. יש פעמים שאפשר להגיע למצב של רווח לשני הצדדים".

"ראיתי ערך בהגעה להסכם; אך לא בכל מחיר, וודאי לא תחת איומים", הבהיר ראש הממשלה החליפי. "כעת הגיעו להסכם בתנאים ובדרך שונים ממה שתכננו, ובכל זאת, בנסיבות הנוכחיות, נכון לאשרו", הוסיף. "מתוך היכרות מעמיקה עם סוגיית ההסכם עם לבנון ולאחר שלמדתי את עמדות ראשי כל ארגוני הביטחון, החלטתי לתמוך בהצבעה שתתקיים".

"אני מודע היטב למורכבות שבאישור החלטה כזאת ערב בחירות", המשיך בנט בדבריו. "במצב עניינים רגיל, היה עלינו לחכות עם ההחלטה לממשלה הבאה, אולם הנסיבות מחייבות לקבל החלטה כבר עכשיו, שכן אתגרי הביטחון כפי שהוצגו על ידי כל ראשי המערכות, מייצרים חלון החלטה צר וקצר".

לקריאת ההסכם המלא עם לבנון שהונח על שולחן הכנסת - לחצו כאן

דדי ברנע, ראש המוסד
דדי ברנע, ראש המוסד

הדיון בממשלה בהסכם הימי בין ישראל ללבנון התקיים לאחר דיון קודם בקבינט, כאשר מוקדם יותר הוא הונח על שולחן הכנסת, אך לא ברור אם המליאה תידרש לאשרו. ההסכם מסדיר את אופן השימוש המותר לכל מדינה במשאבים בשטח הטריטוריאלי הימי שלה, וקובע קו גבול מוסכם בעניין זה. לאחר שאושר בידי הממשלה, יונח ההסכם על שולחן הכנסת - אולם לא יעלה להצבעה. מהחשש הזה, פורום קהלת וארגון לביא עתרו לבג"ץ בבקשה שייתן צו ביניים לעיכוב הליך אישור ההסכם.

המדינה הגיבה הבוקר לעתירות שטרם הוחלט כיצד יאושר ההסכם, והשופט מינץ קיבל את התגובה - ודחה את הבקשה למתן צו ביניים. "לאחר עיון בבקשות ובתגובות המשיבים, נחה דעתי כי נוכח סדר היום המעודכן, אין מקום לשנות מהחלטתי מיום 3.10.22 במסגרתה נדחתה הבקשה למתן צו ביניים", קבע מינץ.

נפתלי בנט (צילום: אבשלום שושני, פלאש 90)
תומך בהסכם ועוקץ את לפיד. ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט | צילום: אבשלום שושני, פלאש 90

אתמול העבירה היועמ"שית את חוות דעתה בעניין הליך אישורו של ההסכם. עו"ד גלי בהרב מיארה אמרה שעדיף שההסכם יועבר לאישור הכנסת, אך אין מניעה משפטית שלא להעבירו בכנסת. עוד כתבה היועמ"שית כי יש קשיים לחתום על ההסכם בתקופת בחירות, אך אין מנעה משפטית לעשות זאת.

ראש הממשלה לפיד הודיע שיקיים מסיבת עיתונאים מיוחדת בעניין ההסכם הערב בשעה 20:00.