ההסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד לבין הציונות הדתית, חושף את היקף הסמכויות החריגות שקיבל בצלאל סמוטריץ' או מי מטעמו. מפקדי היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים לשעבר מותחים היום (שני) ביקורת נוקבת על ההחלטה להעביר סמכויות נרחבות מידיו של שר הביטחון לסמוטריץ'. "נותנים כוח בלתי סביר לגורמים לאומניים-יהודים שחותרים בהתמדה על פי שיטתם באופן עקבי לסיפוח - הכול נעשה במחשכים", הם זועמים בריאיון ל-N12.

סמכויות סמוטריץ' ביו"ש

תשובת המדינה לבג"ץ בנושא ההתנחלויות – באישור סמוטריץ'

בראש ההסכם נקבע כי תשובות המדינה המוגשות לבג"ץ בידי פרקליטות המדינה ביחס לנושאים שנוגעים להתנחלויות, יאושרו בידי סמוטריץ' - בתיאום עם שר הביטחון ובתיאום ובהסכמה עם ראש הממשלה.

מינוי מתפ"ש וראש המנהל האזרחי

על פי ההסכם, סמוטריץ' או שר מהציונות הדתית יהיה לראשונה אחראי על מינוי מתאם פעולות הממשלה בשטחים וראש המנהל האזרחי, בכפוף לאישור ראש הממשלה - סמכויות שעד כה היו בידי שר הביטחון. עוד נקבע כי כחלק מסמכותו, סמוטריץ' יקבל אחריות מלאה על שטחי הפעולה של המתפ"ש והמנהל האזרחי.

בנימין נתניהו, בצלאל סמוטריץ'
בנימין נתניהו, בצלאל סמוטריץ'

שר במשרד הביטחון עם מנהלת עצמאית

בנוסף, נקבע בהסכם כי יתוקן חוק יסוד: הממשלה כדי שיימשך ההסדר של "שר במשרד". בהסכם הוסדרה גם הקמתה של מנהלת בתוך משרד הביטחון, שתפעל כיחידת סמך עצמאית בכלל ההיבטים. המנהלת תהיה באחריותו של סמוטריץ' או השר שימנה מטעמו – ותכלול 12 תקנים, כולל תקן של ראש מנהלת (דמוי מנכ"ל) שימונה במשרת אמון.

תקנים ליחידת יו"ש באגף היועמ"ש

בהסכם נכתב גם כי ליחידת יו"ש באגף היועמ"ש למערכת הביטחון יוקצו שבעה תקנים של יועמ"שים, שיעסקו במנהלת ההתיישבות ובשטחי הפעולה של השר במשרד הביטחון.

ממלא מקום יחיד

ההסכם קובע כי נתניהו יכהן כראש ועדת השרים לענייני התיישבות, כאשר סמוטריץ' יהיה ממלא המקום היחיד שלו.

התקנת צווי אלוף באיו"ש

כמו כן, הוסדר בהסכם כי הפרויקט שהחל בכנסת ה-20 להתקנת צווי אלוף לשם התאמת תחיקת הביטחון באיו"ש יהיה באחריותו של סמוטריץ' או השר מטעמו. יוקצו לכך שלושה תקנים של יועמ"שים, שישמשו לטובת מנהלת ההתיישבות.

"חזון של סיפוח זוחל"

אלוף (במיל') עמוס גלעד, לשעבר מתאם פעולות הממשלה בשטחים וכיום ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, גינה את ההחלטה להעביר לסמוטריץ' סמכויות משר הביטחון. "זו החלטה מאוד אומללה עם משמעויות חמורות, מכיוון שמתאם פעולות הממשלה בשטחים (אלוף) וראש המנהל האזרחי (תת אלוף) הם כפופים בשרשרת הפיקוד לרמטכ"ל ולשר הביטחון, ועומדים בראש גוף שהוא אחד מארבעת עמודי התווך של הנוכחות שלנו ביהודה ושומרון", הוא מסביר.

מה המשמעות מאחורי ההחלטה הזו?

"המשמעות היא שאנשים שפעלו רוב חייהם נגד המערכות האלו שאחראיות במידה רבה לרמת הביטחון הגבוהה - יפעלו למעשה לשם מימוש החזון שלהם לסיפוח הדרגתי של יהודה ושומרון. הם נתנו תמיד העדפה לאוכלוסייה היהודית שנמצאת באיו"ש. במוקדם או במאוחר זה יביא להחרפת העימות עם הפלסטינים".

אלוף במיל' עמוס גלעד (צילום: 102fm, CC BY-SA 4.0 מתוך ויקיפדיה)
עמוס גלעד | צילום: 102fm, CC BY-SA 4.0 מתוך ויקיפדיה

"ככל שהמערכת תהיה מוטה רק לצד אחד וסמוטריץ' יהיה אחראי על תשובות לבג"ץ – זה אומר שבמודע תהיה עדיפות לאוכלוסייה היהודית וזה יאפשר את החזון של סיפוח זוחל", המשיך גלעד בהסברו. "לא יכול להיות שמערכת ביטחונית אחת כפופה למוקדי כוח שונים, זה בניגוד לכל היגיון צבאי וארגוני. אם מתאם פעולות הממשלה בשטחים איננו יהווה אותו חלק ממערכת הביטחון – יש פה פגיעה קשה בביטחון של ישראל. זה יצור מציאות שבזירה הבין לאומית בציר הזמן יקשה עלינו בהתאם להתפתחות של האירועים".

אתה חושב שמדובר במתן כוח בלתי סביר לסמוטריץ'?

"נותנים כוח בלתי סביר לגורמים לאומניים-יהודים שחותרים בהתמדה על פי שיטתם באופן עקבי לסיפוח. הממשלה והכנסת לא החליטו על כך ואם ישראל תיכנס לתהליך הזה - זה יכול להביא בעתיד לעימות עם הפלסטינים, להגביר את האלימות ולסלול את הדרך למצבים לבלתי הפיכים. הכול נעשה במחשכים, בדיונים קואליציוניים שמנותקים ממערכת השיקולים ומהאופי של מדינת ישראל - מבלי שנעשתה שום עבודת מטה".

"זה עלול לגרום לאובדן שליטה שיעלה לנו בדם"

יעקב אור, לשעבר מתאם פעולות הממשלה בשטחים וכיום חבר בתנועת 'מפקדים למען ביטחון ישראל', גינה אף הוא את ההחלטה. "עלולה להיות כאן הטיה מובהקת, בוודאי בנושא הקרקעות. סיפוח זוחל שבו לכאורה הכול יראה חוקי ותקין. אם עושים את זה כזוחל, לא רואים אותו ובפועל זה קיים – הוא עלול לעורר אמוציות רעות ובצדק".

בניין משרד הביטחון (צילום: משרד הביטחון)
בניין משרד הביטחון | צילום: משרד הביטחון

מה יהיה המחיר להחלטה להעניק סמכויות נרחבות לסמוטריץ' באיו"ש?

"זה יכול לעשות חיכוך עצום בין המערכים שצריכים לשבת סביב שולחן אחד - המנהל האזרחי, שב"כ, הצבא והמשטרה. "אם לא - זה יכול ליצור חיכוך שישלמו על כך בדם, בוודאי שיהיה נטול בחוסר הבנה בסיסים. כשרצים קדימה ולא מתאמים בלי שכל, זה עלול להביא לדברים רעים מאוד. זו התנגשות שתעלה לנו בדם, יזע ודמעות - בוודאי גם מול מדינות זרות שמחפשות אותנו".

אתה חושש מכך שיהיה כאן כאוס?

"זה הבסיס לחוסר תיאום כזה כאשר יד ימין ולא תחבור ליד שמאל. יש מערכת אחת ולא בכדי אמרו שר הביטחון מופקד על כך. ברגע שזה נשבר, לא משנה מי האיש שיושב שם - הכיוונים יהיו פוליטיים ומתנגשים. זה כאוס, אובדן שליטה ובסוף זה דם".

"החלשת היכולת הביטחונית"

גם אלוף (במיל') איתן דנגוט, לשעבר מתאם פעולות הממשלה בשטחים, התייחס להחלטה בשיחה עם N12. "הנחת היסוד בהקשר של המנהל האזרחי היא שגויה. המנהל האזרחי הוא ארגון צבאי שבתקופתי חובר הקשר והזיקה בין המנהל האזרחי לצה"ל ובעיקר לפיקוד מרכז. ראש המנהל האזרחי כפוף למתאם פעולות הממשלה בשטחים ופועל אל מול אלוף פקמ"ז. המנהל האזרחי כיום גאוגרפית הוא חלק בלתי נפרד מתפיסת ההפעלה של אוגדת יהודה ושומרון, ובזיקה ישירה לחטיבות המרחביות".

אלוף במיל' איתן דנגוט, לשעבר מתאם פעולות הממשלה בשטחים
איתן דנגוט

"הסוגיה האזרחית שעליה אמון המנהל האזרחי מחולקת לשני חלקים - כלפי הזירה הפלסטינית וכלפי היישוב היהודי ברחבי יהודה ושומרון בשטחי C'', הסביר דנגוט. "על מקבלי ההחלטות להבין כי הוצאת נושאים אורגנית מתוך משרד הביטחון, מעבר לפגיעה ביטחונית בחלקים מסוימים ומעבר להחלשת היכולת הביטחונית של מדינת ישראל – תביא לבעיות לא פשוטות בקנה מידה רב אל מול הקהילה הבין-לאומית ובראשן ארה"ב, האיחוד האירופי ובלוק המדינות הערביות, שתמיד מדיניותן הייתה א-סימטרית ביהודה ושומרון. הייתי משווה את זה לאונייה גדולה ויציבה ששטה בים גלי שמוחלפת לפלטפורמה קטנה יותר שזעזועי הים יורגשו בה הרבה יותר מהר, חד ועם סכנות לפגוע בה עקב כך".

הליכוד: "מתקנים עוול היסטורי"

מפלגת הליכוד פרסמה תגובה "לידיעות השקריות והמעוות בנושא העברת סמכויות במשרד הביטחון לידי הציונות הדתית". בליכוד טוענים: "אחרי שנים של אפליית המתיישבים לרעה, הממשלה בראשות נתניהו תתקן עוול היסטורי ותוביל רפורמת אזרחות שווה למתיישבי יהודה ושומרון, מבלי לשנות את המעמד המדיני או המשפטי של השטח".

עוד הוסיפו: "הסמכויות של מתאם הפעולות בשטחים והמנהל האזרחי נשארות במשרד הביטחון, במבנה המשפטי הקיים. החלטות השר המממונה בעניין המתפ"ש והמינהל האזרחי יעשו בתיאום מלא והסכמתו של ראש הממשלה, שימשיך לנהל את המדיניות באחריות ושיקול דעת.

"בניגוד לדיווחים השקריים, חתימת צווים בתחום יהודה ושומרון ימשיכו להיעשות ע"י אלוף פיקוד המרכז, ותשובות עתירות לבג"ץ יעשו בתיאום כל הגורמים ובהסכמת ראש הממשלה. ההסדר החדש יאפשר שירות טוב ויעיל יותר לאזרחי ישראל ביהודה ושומרון, דבר שהתבקש כבר לפני שנים רבות, מבלי לשנות את הסטטוס קוו המדיני במקום".