פרוטקשן, אלימות, בנייה לא חוקית שלא נגמרת וסכנה בכבישים, אלו רק חלק מהדברים שקורים כבר במשך שנים בדרום. בעקבות "חוסר המשילות" שחל באזור בכל ממשלות ישראל, פתחנו בפרויקט המיוחד "שקיעת המדבר", ובמסגרתו שהינו במשך 40 ימים במדבר.
המונח "משילות" כפי שראינו במסגרת הפרויקט, הוא לא רק ביטוי, והוא שחוק לחלוטין. כולם יודעים מזמן שבדרום אין כזאת, וככל שהידיעה הזאת השתרשה, כך היא הפכה לרגילה. אבל החקלאים שאיתם בילינו בתקופה שלנו בדרום, אף פעם לא יצליחו להתרגל. כך למשל, במחוז הדרום של המשטרה שגודלו כ-14.5 אלף קמ"ר (הגדול בישראל), במשמרות הגדולות ביותר הוא כולל רק 90 ניידות. כלומר, כל ניידת אחראית לשטח של כ-160 קמ"ר. ואם תהיתם, גם שוטרים אין שם מספיק. במשטרה מדברים על חוסר של 343 שוטרים ו-42 קצינים. אומנם יש תקנים, אבל שוטרים אין.
"בלילה ביקרו אותנו חבר'ה מקומיים, יש פה נזק לשדה תפוח האדמה", אמר לנו החקלאי עידו סהר מקיבוץ כרמים. "שוברים ממטרות, ובעזרת הממטרות השבורות או בידיים, פשוט חופרים לנו מתוך תפוחי האדמה. אני מגיש תלונות למשטרה, רק השנה עשרות תלונות. התיק נסגר מחוסר עניין לציבור, ואתה מבין בסוף שאין לך טעם להגיש עוד תלונות. חשוב להוסיף שכן יש המון רצון במשטרה ובמשמר הגבול לעזור, אבל גם הידיים שלהם איפשהו כבולות".
לדבריו של סהר, החקלאים בדרום חיים תחת אנרכיה. "חשוב לשמור על יחסים טובים, למרות הכול, עם החבר'ה (השוטרים), אחרת גם את העזרה הזאת לא נקבל. מי שחושב אחרת, לא מבין איפה הוא חי".
במסגרת הפרויקט התמקמנו ב"חוות רימון", חווה חקלאית, עם מטרה אחת: לצאת לכל אירוע שמתרחש, מקטן ועד גדול, ולהביא מבט מבפנים לחיי היום-יום של חקלאי הדרום. ניר אמיתי, מייסד החווה, סיפר: "המקום הזה מאויש ומקבל השגחה 24/7, אחרת דברים פחות טובים יקרו פה".
ניר לא תמיד היה בחווה. במשך שנים הוא שירת כקצין בכיר בתפקיד יוקרתי, ואת החווה הקים עבור נוער שעבר חיים לא פשוטים, שם הם זוכים להתחבר לטבע, וכך גם לעצמם. "נער מגדל פלפל כזה מדהים, הוא רואה את ההצלחה, מוכר אותו פה ביום שישי בקטיף העצמי, ואומרים לו 'בוא הנה, אתה גידלת את הפלפל הזה?' והוא אומר 'אני'. פתאום שבוע אחרי זה הוא אומר לך 'אני רוצה ללמוד מתמטיקה'. פתאום הוא עושה תאוריה, ופתאום הוא לומד בגרות.
קישור לגיוס ההמונים של חוות רימון
פרויקט מיוחד: שקיעת המדבר | צפו בפרק הראשון