ארצות הברית עדכנה את ישראל אמש (שני) בכך שהבולשת הפדרלית, ה-FBI, תחקור את פרשת מותה של העיתונאית שירין אבו עאקלה. העיתונאית הפלסטינית-אמריקנית בת ה-51 נהרגה בג'נין ב-11 למאי השנה בעת שסיקרה אירוע חילופי אש בין כוחות צה"ל לבין מחבלים במחנה הפליטים.

"ההחלטה של משרד המשפטים האמריקני לחקור את מותה המצער של שירין אבו עאקלה היא טעות קשה", מסר שר הביטחון בני גנץ בתגובה. "צה"ל ביצע חקירה עצמאית ומקצועית, שהוצגה לאמריקנים ששותפו בפרטים. הבהרתי לנציגי האמריקנים שאנו עומדים מאחורי חיילי צה"ל, שלא נשתף פעולה עם אף חקירה חיצונית, ולא נאפשר התערבות בענייניה הפנימיים של ישראל".

הרג העיתונאית שירין אבו עאקלה - סיקור נרחב ב-N12:

הלוייתה שירין אבו עאקלה (צילום: רויטרס)
הלווייתה של העיתונאית שירין אבו עאקלה | צילום: רויטרס

עצם הכוונה האמריקנית לפתוח בחקירה דווח לראשונה בערוץ 14. לפי תוצאות התחקיר שערך צה"ל לבדיקת הרג עיתונאית אל-ג'זירה שירין אבו עאקלה, העיתונאית נהרגה "בסבירות גבוהה" מאש צה"ל. עם זאת, לא ניתן לקבוע את מקור האש באופן חד משמעי. "צה"ל פועל לאפשר סיקור עיתונאי וחופש עיתונות", אמר הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי עם קבלת מסקנות התחקיר.

בדובר צה"ל הבהירו עם פרסום התחקיר כי אם אכן הירי הקטלני התבצע ע"י חיילי צה"ל - הוא נעשה בשוגג וכוון לעבר מי שזוהו כחמושים פלסטינים שירו "ירי מסיבי, חסר הבחנה ומסכן חיים". בצבא גם הדגישו כי האפשרות שהעיתונאית נהרגה מאש הפלסטינים נותרה בעינה. הפרקליטה הצבאית קבעה שאין חשד לעבירה פלילית שמצדיק פתיחת חקירה במצ"ח.

הקליע הועבר לבדיקה בליסטית

כחודשיים לאחר הרג העיתונאית הסכימו ברשות הפלסטינית להעביר את הקליע שהרג אותה לבדיקה בליסטית בנוכחות גורמי מקצוע ישראליים ואמריקניים. בבדיקה נקבע כי לאור מצבו הפיזי של הקליע ומצב הסימנים עליו, קיים קושי של ממש בהסקת מסקנות. לפיכך, גם בבדיקה זו לא התאפשר לקבוע האם הקליע נורה או לא נורה מכלי נשק צה"לי.

עיתונאית אל ג'זירה נהרגה בחילופי אש בג'נין (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
עיתונאית אל ג'זירה שירין אבו עאקלה שנהרגה בחילופי אש בג'נין | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

בחוודש מאי פורסם תחקיר של רשת CNN שכלל סרטונים מהזירה שהגיעו לידי רשת הטלוויזיה האמריקנית, עדויות של 8 עדי ראייה ומומחה לזיהוי פלילי. על פי התחקיר, העיתונאית הגיעה בסביבות השעה 6:30 בבוקר למחנה הפליטים כדי לסקר פעילות של צה"ל במקום. היא עמדה בכניסה למחנה יחד עם עיתונאים נוספים, כולם לבשו אפודי מגן בצבע כחול שזיהה אותם כאנשי תקשורת.