דובר צה"ל פרסם היום (חמישי) את הערכת מצב כוח אדם לשנת 2022 - והנתונים מעניינים. שיעור המתגייסים באשכולות הסוציו-אקונומיים הגבוהים - גבוה משיעורם באוכלוסייה. כלומר, 40% מהאוכלוסייה במדינת ישראל מוגדרים באשכולות סוציו-אקונומיים 7 ומעלה, ושיעורם בצה"ל - 55%.

לקריאת הדוח המלא - לחצו כאן

הנתון המעניין ביותר בדוח: בפילוח סוציו-אקונומי של משרתי צה"ל ניתן לראות כי ככל שעולים באשכולות - כך עולה אחוז המשרתים בלחימה.

שיעור גיוס לצה"ל

שיעור הגיוס לצבא בכלל החברה עומד על 68.8% בקרב הגברים. ל-16.4% יש קיבלו פטור על בסיס "תורתו אומנתו", ואילו ל-14.8% יש פטורים אחרים. בחינוך החרדי - 91% לא התגייסו לצה"ל, בעוד שחינוך הממלכתי - 88% כן התגייסו. בחינוך הממלכתי דתי 83% התגייסו לצה"ל בשנת 2022. בקרב הנשים, 55.5% התגייסו, 36.3% לא התגייסו עקב פטור דת ו-8.2% מסיבות אחרות.

תלמיד ישיבה ממול לשכת גיוס (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
91% מהחרדים הכשירים לגיוס - לא התגייסו | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

איך בצה"ל ממליצים להתמודד עם אחוז המתגייסים הנמוך בקרב החרדים? 

1. חינוך - מחייבות לחברה הישראלית ולצה"ל במגזר החרדי
2. חוק גיוס
3. מודל שירות חוה מותאם
4. חוק יוקרת השירות
5. הגברת תוכניות לשילוב חרדים
6. גיוס חרדים שלב ב'
7. שח"ר

תפקידים לפי דפ"ר ומעמד סוציו-אקונומי

מנתונים שפרסמו בצה"ל עולה כי רוב החיילים בעלי מדד סוציו-אקונומי 7 ומעלה - משרתים בזרוע היבשה. כך גם רוב החיילים בעלי מדד סוציו-אקונומי 6-4. מבחינת הדפ"ר, הנתונים שונים. התפלגות שיבוץ גברים כשירי לחימה בעלי דפ"ר 70 ומעלה, מראה כי 72% מהם משרתים בתפקידי לחימה, 9% ביחידות התנדבותיות, 8% טכנולוגי ו-11% בתפקידים אחרים. כמו כן, ניתן לראות כי מרבית המשרתות בעלות דפ"ר גבוה - משובצות בתפקידי איתור.

עוד עולה מהנתונים, כי רוב בעלי הפרופיל הקרבי מתגייסים ללחימה (80%). 81% מבעלי הפרופיל הקרבי עם דפ"ר 70 ומעלה - משובצים ללחימה, מתוכם 72% ביחידות הלוחמות ביבשה.

באיזה מקום העיר שלכם בגיוס לצה"ל?

בצה"ל בדקו את נתוני הגיוס לפי עיר, ומודיעין ניצבת בראש עם ציון משוכלל של 84. הציון מתייחס לשיעור הגיוס ביחס למעמד הסוציו-אקונומי בעיר, כמות החייבים בגיוס ועוד. מיד אחריה רעננה, ובהמשך הטבלה מופיעות (לפי הסדר) כפר סבא, הרצליה, ראשון לציון, רמת גן, רחובות, באר שבע, חדרה ופתח תקווה.

מעמד סוציו-אקונומי - לפי יחידה

מניתוח סוציו-אקונומי של גיוס נובמבר 2022 עולה כי היחידה עם אחוז המתגייסים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה יותר היא הקומנדו. שם, למעלה מ-40% הם בעלי מעמד סוציו-אקונומי 10-9, ו-3% בלבד ממעמד סוציו-אקונומי נמוך של 3-1.

פעילות כוחות צה"ל במהלך מבצע ״שובר גלים״ (צילום: דובר צה"ל)
חיילים בעלי דפ"ר גבוה - בתפקידי לחימה, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

הבאה בתור זו חטיבת הצנחנים, עם 37% של חיילים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה ו-7% מהמעמד הכי נמוך. הבאים בתור (לפי סדר) הם גולני, גבעתי, נח"ל, כפיר, הנדסה, שריון, מג"ב, תותחנים, חי"יר גבולות, פיקוד העורף, הגנ"א - ואחרון ברשימה לוחם מעברים.

צה"ל גם פרסם את התוכנית לצמצום פערים חברתיים במערכת: ביטול הקב"א ומעבר למדד תכנוני רחב מבוסס כישורים ויכולות. עוד מתוכננים: ביטול הציון בעברית כסף ליציאה לקצונה, קיצור מבחני הדפ"ר והוספת יום המא"ה לגברים. במסגרת התוכנית לצמצום פערים, מתכננים גם הנגשת מיונים לפריפריה, מיונים מקוונים, דפ"ר חוזר ולומדת דפ"ר.

כמו כן, מתוכננים פרויקטים חינוכיים רבים כמו 'גשרים, 'מגשימים', 'מגשימות' ועוד. הכפלת תוכנית 'עתידים', המממנת לימודי עתודה לנוער מהפריפריה. 'מודל רשותי' - עבודה רחבה יחד עם הרשויות לעידוד יוס קרבי ומשמעותי. בנוסף, כ-2,000 חיילים בקורס עברית, כ-1,000 נערי ונערות אית"ן - 'פרויקט דרך הנגב' ועוד.