בשעת כתיבת הדברים האלה, אנחנו עדיין לא יודעים מה מקור המטענים שהתפוצצו בירושלים הבוקר (רביעי) - אם במעבדה במזרח ירושלים ואולי בכלל ביהודה ושומרון, אם זו הייתה מעבדה גדולה עם חומר נפץ תקני או אולי מאולתר. עבור כוחות הביטחון, להבחנה הזאת יש חשיבות גדולה. עם זאת, עבור הציבור הישראלי והפלסטיני זה פחות משנה. מה שחשוב עבורם הוא האפקט הפסיכולוגי: זה שברגע אחד החזיר אותנו 20 שנה אחורה, אל הזוועה של פיגועי תופת באוטובוסים, מסעדות ושאר המקומות שנחרטו בזיכרון הקולקטיבי שלנו.

סיקור N12:

זו לא אינתיפאדה, אנחנו עוד רחוקים משם. אבל השימוש במטעני נפץ, לפחות פסיכולוגית, הוא עוד אלמנט שמזכיר את התקופה ההיא. עבור הארגונים הפלסטיניים השונים, ייצור מטענים נחשב לאלמנט הקטלני והיעיל ביותר - זה שמותיר את עיקר הנזק בגוף וגם בנפש. בשנים האחרונות היו כמה ניסיונות, בעיקר באזור צפון הגדה, שכם וג'נין להקים מעבדות מסוג זה.

פיגוע בירושלים (צילום: דוברות המשטרה)
המטען הונח ככל הנראה לצד אופניים חשמליים, הזירה בכניסה לירושלים | צילום: דוברות המשטרה

רק לאחרונה הבאנו תמונות של מעבדת נפץ השייכת לאנשי הג'יהאד האיסלאמי שהתגלתה בשכם, ובה מטענים מאולתרים מוכנים להפעלה. לא בכדי הייתה זאת הרשות הפלסטינית שתפסה והרסה את המעבדה. גם ברשות מזהים במעבדות האלו את הסכנה גדולה ביותר עבורם, ומעריכים שאם נחזור לתקופה של מטענים שמתפוצצים בישראל או ברשות - הדבר עלול לייצר סכנה קיומית גם מבחינת הישרדותה.

ועוד נקודה - גם אם היכולת קיימת - השימוש במטענים בתוך ישראל הוא חציית הרוביקון עבור ארגוני הטרור בגדה. גם שם מבינים שישראל לא תוכל להשלים עם מציאות כזאת ושמדובר בשובר שוויון שיכול להצית כאן תבערה גדולה. חמאס או הג'יהאד מודל 2022 אלו לא הארגונים של 2002. לפחות בגדה הם הרבה יותר חלשים, מכירים את מגבלות הכוח ויודעים מה המחיר האישי, הארגוני והלאומי שישלמו אם נחזור כאן לתקופת המטענים.

מעבדת נפץ של הג׳יהאד
מעבדת נפץ של הג׳יהאד האיסלאמי שנתפסה באוגוסט האחרון
מעבדת נפץ של הג׳יהאד
מעבדת נפץ של הג׳יהאד האיסלאמי שנתפסה באוגוסט האחרון
מעבדת נפץ של הג׳יהאד
מעבדת נפץ של הג׳יהאד האיסלאמי שנתפסה באוגוסט האחרון

ב-15 השנים האחרונות הארגונים האלו עסוקים בהתמודדות יום-יומית מול צה"ל, שב"כ ומנגנוני הביטחון הפלסטיניים, התמודדות שגבתה מהם מחיר כבד מאוד. לכן לא נופתע אם נגלה שלצד החשוד המיידי: חמאס, ג'יהאד איסלאמי או גדודי אל-אקצה של הפתח, מי שעומד מאחורי התארגנות הטרור היא לאו דווקא ארגון ממוסד, אלא התארגנות ויוזמה מקומית של צעירים. זו סכנה לא פחות גדולה: הפרטה של הטרור.