שוק שחור: גניבת מדים, מחסניות, נעליים וקסדות הם אינם תופעה חדשה. עד כה היא הייתה מזוהה בעיקר עם עבריינים, אבל כעת שמוכר ומרוויח כסף ממכירת ציוד צבאי הם החיילים עצמם. בתחקיר שערכנו דיברנו ברשתות החברתיות עם מוכרי ציוד, נפגשנו איתם וניסינו להבין את סדרי הגודל של התופעה ובעיקר – מדוע צה"ל אינו מעורב.

מוצרים צבאיים למכירה (צילום: N12)
ציוד צבאי למכירה. מתוך קבוצת הפייסבוק | צילום: N12

"אני מתקשרת בנוגע לחולצות מדי ב'. מותר למכור בכלל? אני לא יודעת", שאלנו מוכרת של ציוד צבאי דרך הרשתות החברתיות. המוכרת השיבה כי אכן מותר למכור לחיילים, ולראייה – יש את הקבוצה בפייסבוק בה אנשים מוכרים וקונים מבלי להסתתר. ובקבוצה באמת מוכרים הכול: קסדות, ווסטים ומחסניות - כל זאת מחיילי סדיר וגם מחיילים שהשתחררו, בזהות אמיתית או בדויה.

למרות שהנושא נראה פרוץ כשהוא מופץ ברחבי הרשת באין מפריע, החוק קובע שאסור לסחור בציוד צבאי – זאת מחשש שהגורמים יגיעו לגורמים עברייניים ולגורמי טרור שמתחזים לחיילים. "אני לא אמכור עכשיו לערבים או לאנשים שמחפשים מדים סתם", אמרה אחת המוכרות לחדשות 12. חייל נוסף שמשרת כיום בצה"ל, הסכים למכור ציוד צבאי - מבלי שיבקש תעודת זהות או חוגר. "אני עובד בלוגיסטיקה. בגלל שאנחנו עובדים עם הציוד יש לנו גישה אליו". תג המחיר גבוה בהתאם: מחסנית עולה כ-50 שקלים, זוג מדים יעלה עד כ-200 שקלים. ווסט או קסדה יכולים להגיע עד לאלף שקלים ליחידה.

מחירי הפריטים שניתן למצוא ברשת. מתוך פייסבוק (צילום: N12)
מחירי הפריטים שניתן למצוא ברשתות החברתיות | צילום: N12

"צה"ל יודע שמוכרים ציוד אבל לא נראה שזה מעניין אותם, גם לא את המשטרה הצבאית. לא יעשו לנו כלום", נאמר על ידי אחד המוכרים. זו לא רק בעיית משמעת, אלא גם במעשה חמור: במידה והציוד הצבאי ייפול לידיים הלא נכונות, זה עלול לעלות בחיי אדם.

תגובת דובר צה"ל: "התופעה המדוברת פסולה, צה"ל פועל בכל המישורים העומדים לרשותו על מנת למצות את הדין עם המעורבים בה ולמגרה משורותיו".