קיץ 2014, מבצע "צוק איתן" ביסס ברצועת עזה תשתית צבאית שהיוותה איום ביטחוני על ישראל והפכה את המערכה בין ישראל לפלסטינים למורכבת אף יותר. שבע שנים מאוחר יותר, אירע מבצע "שומר החומות", אך בתקופת הזמן שביניהם ארגון הטרור חמאס לא 'ישב על הגדר' ועסק בהתעצמות צבאית שתורגמה לשיגורי מטחים כבדים של רקטות לעבר יישובי עוטף עזה, מרכז הארץ ואפילו לעבר ירושלים.

בזמן שהמתיחות ביהודה ושומרון נמשכת, ברצועת עזה שורר שקט יחסי, אך הוא מתעתע ושברירי ביותר. העיתון הפרו קטארי אל-ערבי אל-ג'דיד דיווח היום (ראשון) שהחלה הכשרת הקרקע להקמת אזור סחר חופשי בין הרצועה למצרים. על פי הדיווח, מדובר באזור שממוקם באזור שער צלאח א-דין המחבר בין העיר רפיח המצרית לרצועת עזה. לפי הדיווח, החברה תשלים את הכשרת הקרקע ולאחר מכן, תסלול אותה ותבנה חומה סביבה כדי שלא יהיו חדירות מחוץ לשערים.

מעבר כרם שלום להעברת סחורות (צילום: חדשות 2)
בדרך לסחר חופשי בין עזה למצרים | צילום: חדשות 2

על פניו, נראה כי מדובר בציר שהוא חלום של שנים מבחינת העזתים – אזור סחר חופשי עם מצרים שיאפשר לצמצם אף יותר את התלות בכלכלה הישראלית ולפתח את הכלכלה העזתית. אלא שמי שמכיר היטב את מעברי הסחורות ברצועת עזה – יודע שמאחורי הצינור הזה עומדים אנשי חמאס ש"לקחו בעלות" על כך, ומגלגלים מדי שנה מאות מיליונים משורה של סחורות שנכנסות לעזה דרך מצרים.

ומה לגבי הפיקוח? מבחינת חמאס זה כנראה לא פרמטר. דרך מעבר צלאח א-דין נכנסות לעזה כמויות גדולות מכל הבא ליד –אלפי טונות של מלט, משאיות עמוסות בסיגריות, צמיגים, תרופות ועוד. ישראל אומנם מכירה את המנגנון הזה מקרוב אך היכולת שלה לפקח עליו מוגבלת ביותר, וכך חומרי הבנייה שמציפים את השוק העזתי בכמויות גדולות עלולים לשמש נגדנו ולהתהפך עלינו במערכת הבאה בעזה.

אם זה לא מספיק, לחמאס יש יחידה שלמה שמנהלת את העסק ואחראית על צינור המכס – הכול כדי לעשות קופה מהסחורות שנכנסות ממצרים לעזה. גובה העמלה נקבע בין היתר, על פי קושי ההעברה של המוצר ולפי השווי שלו, שכן יש מוצרים שתופסים יותר נפח וקשה יותר להעבירם.

סחורות עוברות גם דרך מעבר רפיח (צילום: רויטרס, חדשות)
בדרך לסחר חופשי בין עזה למצרים | צילום: רויטרס, חדשות

מעבר ל'סיבוב' שארגון הטרור עושה מהסחורות שנכנסות דרך צלאח א-דין, הוא גם גובה מס על הסיגריות שנכנסות לרצועה דרך מעבר כרם שלום (שמחבר בין ישראל לרצועת עזה). ולמרות שבמערכת הביטחון מתוסכלים מהמצב, מאמינים כי חשוב לשמור על מרקם חיים שגרתי בעזה ככל שאפשר, גם אם חמאס ימשיך להכתיב את הטון.

ברקע תשומות הבנייה וחומרי הגלם השונים שמנצל חמאס בהיותו הריבון ברצועה, הוא כל העת ממשיך לעמוד מאחורי פיגועים ומשקיע משאבים רבים כדי להתכונן לקראת העימות הבא, שעלול להיות מעבר לפינה. בינתיים, ארגוני הטרור מנצלים את הרגיעה מכיוון רצועת עזה להתעצמות ולאימונים. לפני כעשרה ימים, חמאס קיים פסטיבל ענק לציון 35 שנה להיווסדו – עם שלטי ענק, איומים ששיגרו הבכירים לעבר ישראל ושורה של פעילויות.

שבוע לאחר שהמחבל צלאח אל-חמורי גורש באופן רשמי מישראל לצרפת, העיניים נשואות גם לכיוון פעילי ארגוני הטרור ששוהים בחו"ל. רק היום ח'אלד משעל שבר שתיקה ונשא דברים בפסטיבל שנערך בלבנון. "הגדה המערבית סוללת את הדרך להתקוממויות, מהפכות והתנגדות שיעקרו את היישות", הוא אמר. "עזה לא לבדה, כולם אחראים להתנגדות לכיבוש, כל אחד בדרכו. אין לרשות ברירה, אלא להתנער מכל ההסכמים".