קיים חשש שהאיראנים יפגעו בגביע העולם בכדורגל - כך התריע היום (שני) ראש אמ"ן. האלוף אהרון חליוה אמר כי איראן "שוקלת לפגוע במשחקי ואירועי המונדיאל". עם זאת, הוא סייג: "הדבר היחיד שהם חוששים ממנו הוא כיצד הקטארים יגיבו".

ראש אמ"ן אהרון חליוה (צילום: N12)
ראש אמ"ן (מימין) בכנס, הערב | צילום: N12

"אלו ימים של מונדיאל", פתח חליוה את דבריו בכנס המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, "צריך לומר שאיראן על כל המגרש, גם מתחת למגרש. צריך להסתכל על ההתרחשויות המהירות ואת עוצמתן. בהכי רע, הכי חריג. בלונדון מתכוננים למתקפה איראנית והם יודעים על מה הם מדברים. ארה"ב של אמריקה מתכוננת לטרור איראני. אני לא משוכנע שהעולם מבין עדיין את העוצמה שהאיראנים מביאים ברמה הגלובלית. ההסתכלות צריכה להיות שלמה".

הוא התייחס למחאות במדינה: "המחאות הנוכחיות הן החריגות ביותר בהתלכדות של משך ועוצמה. ההפגנות עברו לפסים של מרי אזרחי - מספר ההרוגים, פגיעה בסמלי שלטון. זה מטריד מאד את המשטר האיראני - במיוחד בשילוב הסנקציות, הלחץ הבינלאומי הקיים, המצב הכלכלי הקשה. מוטרדים שם מאד מסכנה למשטר. אני לא רואה בנקודת הזמן הזאת סכנה מיידית למשטר אבל יש כאן תופעות אזרחיות ואנרגיה שיכולה להמשיך להיות מוזנת". 

המחאות באיראן (צילום: רויטרס)
המחאות באיראן | צילום: רויטרס

"ככל שהלחץ על איראן גובר התגובה האיראנית לאירועים שונים אגרסיבית יותר. עלינו לצפות לפעולות אגרסיביות יותר של איראן באזור ובעולם", הדגיש חליוה, "רואים זאת בשיגור הכטב"מ מאדמת איראן לאותה מכלית, הניסיונות להוציא פיגועי טרור מתחילת 2022, אנו סופרים בממדים השונים כולל בסייבר סדר גודל של כמעט 100 פעולות שהאיראנים הוציאו. אני אומר לכם שהאיראנים שוקלים כעת לפגוע גם במונדיאל בקטאר. הם חוששים מתגובת הקטארים. המגמה הזאת תימשך". 

מונדיאל 2022 בקטאר: טקס הפתיחה (צילום: reuters)
"איראן שוקלת לפגוע במונדיאל" | צילום: reuters

"רגעי החלטה קשים אל מול תכנית הגרעין האיראנית מתקרבים"

"האיראנים מתקדמים בתכנית הגרעין מבלי לעורר את חמת הקהילה הבינלאומית", אמר חליוה, "ישראל חוזרת שוב ושוב ומסבירה איך האיראנים מתקדמים בתכנית הגרעין והעולם נוקט בצעדים לא אפקטיביים כלפי הפרויקט. אבל ברגע שאיראן מפרה זכויות אדם ואזרח ומביאה להרג מאות אזרחים וילדים וכאשר איראנים מוכרת מאות כטב"מים לרוסיה, וכששר החוץ האיראני משקר שהעסקאות נחתמו לפני המלחמה - רק אז העולם מרים את ראשו. אז זה מפתיע. אנו נמצאים ארבע וחצי שנים אחרי פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין והעולם לא עושה כלום בקשר להפרות האיראניות".

חליוה הוסיף: "איראן מתקדמת להעשרה ב-90 אחוז והחלטת הקהילה הבינ"ל בהקשר הזה תהיה דרמה גדולה. והמדינה היחידה שפועלת מול התוקפנות האיראנית היא ישראל. מה יחליט הדרג המדיני כאן אל מול ההמלצות - זה לא תפקידי להעריך". 

צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז  (צילום: AP)
צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז | צילום: AP

"רגעי החלטה קשים אל מול תכנית הגרעין האיראנית מתקרבים. בנקודת הזמן הזאת ואל מול הצעדים האיראנים כולם, אני סבור שיש פוטנציאל לפתיחת שיח שונה לגמרי להסכם משופר ושונה. סעיפים רבים כבר לא רלוונטיים. אני סבור שאפשר להתחיל לדבר עם איראן או על הפעלת כוח מולם או על הסכם במושגים אחרים לגמרי מזה שדיברו עליו שהופך לא רלוונטי".

"ישראל פועלת לבדה בלי גיבוי פורמאלי או לא פורמאלי ולוקחת החלטות שקשורות לביטחון הלאומי שלה. יש גיבוי אמריקני, לא תמיכה ממשית או פעולה משותפת - נקרא לזה שתיקה של הסכמה. ארה"ב מבינה שאיראן היא איום על הסדר העולמי כולו".

האיום האווירי מאיראן (צילום: Iranian Army office/AFP, GettyImages)
"סימוראג", מטוס צבאי ללא טייס של איראן | צילום: Iranian Army office/AFP, GettyImages

בנוגע לתמורה שתבקש איראן על הסיוע לרוסיה במלחמה נגד אוקראינה אמר: "אין דבר כזה בין מדינות שאין גמול, אחרת אין עסקה. עבר כסף והרבה והאיראנים ידרשו את ליטרת הבשר שלהם - ממודיעין, דרך אמל"ח לסוגיו, מערכות. אני יכול לצפות שהדרישות יהיו רבות. בניהול העדין של האזור אני מקווה שהרוסים גם כתוצאה ממדיניות ישראל ידעו לאזן חלק מהתגמול שיתנו לאיראנים. בסוף לרוסיה יש האינטרסים שלה שלפעמים לא עולים בקנה אחד עם האינטרסים האיראניים. אני לא מזהה בנקודת הזמן הזאת התערבות ישראלית בחופש הפעולה של ישראל אל מול הצורך המבצעי הדחוף בזירה הצפונית".

לסיכום אמר: "אנו מזהים טביעות אצבע איראניות גם בזירה הפלסטינית בדגש על יהודה ושומרון. המחשבה היא שזה יכול להעסיק את ישראל על חשבון דברים אחרים. לונדון, ג'נין ושכם אחד הם בראייה האיראנית".