השב"כ סיכל פיגוע באמצעות מטען על ידי תושב רצועת עזה שקיבל היתר עבודה בישראל – כך הותר היום (חמישי) לפרסום. החשוד, פתחי זיאד זקות, בן 31, תושב רפיח, נעצר לפני כשלושה שבועות, ומחקירתו עלה כי הוא גויס על ידי ארגון הג'יהאד האיסלאמי כדי לבצע פיגוע הנחת מטען בקו אוטובוס באזור דרום הארץ. הבוקר הוגש נגדו כתב אישום.

זיאת נעצר ב-30 באוקטובר על ידי השב"כ וכוחות משטרה. על השב"כ, ממצאי החקירה העלו כי הוא עבר הכשרות והדרכות חומרי נפץ ע"י מומחה חבלה ברצועה, וכי בעת כניסותיו לישראל החל בפועל לאסוף חומרים להרכבת מטען חבלה, חומרים - אשר נתפסו בעת מעצרו.

המטען שיועד להפעלה באוטובוס בדרום הארץ (צילום: תקשורת שב"כ)
המטען שנתפס | צילום: תקשורת שב"כ

בשב"כ ציינו כי המידע שהתקבל בחקירתו של זקות חשף את תשתית הטרור ברצועת עזה ואת העובדה כי הפיגוע הוכוון ע"י ג'האד ע'נאם, בכיר גא"פ מרפיח. מחקירתו של זקות עולה כי הוא עמד בקשר עם מחמד וכרים תמראז, קרובי משפחתו ופעילי גא"פ מרפיח, אשר היו אלה שגייסו אותו לקדם את הפיגוע.

כתב האישום שהוגש נגד זקות מייחס לו עבירות כנגד בטחון המדינה: עבירות נשק – החזקה ונשיאה של נשק; חברות פעילה בארגון טרור;  אימונים או הדרכה למטרות טרור; הכנה לביצוע מעשה טרור (רצח); מתן שרות להתאחדות בלתי מותרת ומגע עם סוכן חוץ.

על פי כתב האישום, זקות נפגש באופן אקראי עם פעיל הג'יהאד האיסלאמי, שהציע לו לבצע פיגוע תופת בשטחי מדינת ישראל. תחילה הוא סרב, אך לאחר שיחת שכנוע התרצה. סמוך לאחר מכן, נפגשו השניים בביתו של פעיל אחר של הג'יהאד האיסלאמי, ושם זקות הסביר שאין לו את הידע לייצר מטען חבלה הדרוש לצורך הפיגוע. בעקבות זאת, הוא נפגש עם אותו פעיל פעם נוספת - ואז הועבר לו אימון צבאי בנושא ייצור מטען חבלה.

המטען שיועד להפעלה באוטובוס בדרום הארץ (צילום: תקשורת שב"כ)
המטען שנתפס | צילום: תקשורת שב"כ

בכתב האישום נטען כי לאחר האימון שוחח זקות עם אחד הפעילים על אודות מיקום ביצוע פיגוע התופת בישראל תוך שהוא מציין כי מורכב לבצע פיגוע באולם אירועים או קניון - והציע לבצע את הפיגוע באוטובוס שבו הוא נוהג לנסוע בישראל.

בעקבות המקרה: נשללו היתרי עבודה לתושבי הרצועה

"ישראל לא תאפשר ניסיונות לניצול התווך האזרחי על ידי ארגוני הטרור ברצועת עזה לקידום פיגועים ותפעל מול ניסיונות אלה בחומרה, תוך שרואים בחמאס הגורם האחראי", אמר גורם בשב"כ.

בעקבות המקרה הוחלט בשיתוף עם מתאם פעולות הממשלה בשטחים על שלילת היתר הכניסה לישראל של כ-200 תושבי רצועת עזה, שעל פי החשד יש להם קשרי משפחה עם גורמי טרור.

"ממצאי החקירה ממחישים פעם נוספת כי גורמי הטרור ברצועה משקיעים מאמצים רבים בהקמת תשתיות טרור המערערות את היציבות האזורית, לרבות ניצול מתן היתרי עבודה שמנפיקה מדינת ישראל לצורך קידום פעילות צבאית", טוענים בשב"כ.