כ-150 מתנחלים הגיעו היום (חמישי) לצומת אביתר שבשומרון במחאה על "אי מילוי ההסכם" - שנחתם לפני יותר משנה. עשרות המפגינים החלו לעלות לכיוון המאחז, אך כוחות מג"ב ששהו במקום - מנעו זאת וביקשו מהם להתפנות באופן מיידי.

״אנחנו דורשים מהממשלה שחתמה איתנו על הסכם לכבד אותו״, אמרה שרח ליסון, תושבת אביתר. ״שר הביטחון גנץ לא מכבד את ההסכם ואוטוטו אולי זו כבר לא תהיה אותה הממשלה שחתמנו איתה על ההסכם. אנחנו רוצים לחזור היום, לא מחר״.

אחרוני התושבים באביתר עוזבים את המאחז (צילום: N12)
אחרוני התושבים באביתר עוזבים את המאחז, לפני שנה | צילום: N12

גם יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון מתח ביקורת: ״אנחנו כאן כדי להזכיר לממשלה שלעולם לא נוותר על ארץ ישראל ועל הקמת הישיבה ובהמשך התיישבות קבע ציונית גאה״. דגן הוסיף: ״אין לנו עימות עם החיילים אלא עם הממשלה הרעה הזאת שפוגעת בארץ ישראל ולא מקיימת הסכמים״.

גנץ ולפיד בתדרוך לעיתונאים זרים (צילום: סיון שחור ענבה, לע"מ)
התושבים קוראים לממשלה לכבד את ההסכם. רה"מ לפיד ושר הביטחון גנץ, ארכיון | צילום: סיון שחור ענבה, לע"מ

כמעט שנה חלפה מאז שפונו תושבי המאחז אביתר שבשומרון מהמקום, לא לפני שחתמו על הסכם עם מהממשלה. לפיו, אם יוכח שהשטח אינו בבעלות פלסטינית אלא אדמות מדינה, יוכלו התושבים והישיבה במקום לחזור. במתווה שנחתם נקבע כי תתאפשר הקמת ישיבה ומגורים נלווים לה ולמשפחות צוות הישיבה, ואופי הנוכחות המדויק ייקבע בתיאום בין ראש הממשלה, שר הביטחון וראש המועצה האזורית שומרון.

מאחז אביתר ממוקם בתחומי מועצה אזורית שומרון, כשני קילומטרים מזרחית לצומת תפוח, צפונית לכביש 505, וכ־4 ק"מ צפון מזרחית לכפר הפלסטיני ביתא אל-פוקא. ניסיון ההקמה הראשון שלו היה באפריל 2013, והוא נקרא על שמו של אביתר בורובסקי שנרצח בפיגוע בצומת תפוח הסמוך. במאי 2021 חודשה ההתיישבות במקום על ידי גרעין של כמה משפחות מהאזור, בתגובה לפיגוע ירי שהתרחש מספר ימים קודם לכן בצומת תפוח ובו נרצח יהודה גואטה.

יו"ר תנועת נחלה דניאלה וייס מסרה: "אביתר תיבנה בזכות ההתמדה של המשפחות. תודה לאל לא היה יום אחד שלא שמרנו על קשר עם אביתר. וכך נמשיך עד שהמקום יהפוך להיות עיר ואם בישראל".