סמ"ר א' מצנחנים, סגן ר' מגולני, סרן ג' משייטת 13 וסמ"ר ג' מ-334 תותחנים רצו על דיונות והשמידו מטרות במשך שירות שלם. אבל לפני 4 חודשים הם החליפו את האבק והזיעה של השירות הקרבי במדשאות הירוקות של 8200, והיו הראשונים להשתתף ב"פרויקט אלפא" שמקודם בצה"ל, בו לוחמים עוברים הכשרה מיוחדת ועוברים לשרת ביחידת סייבר. "ללוחמים יש הרבה גמישות מחשבתית שאין למתגייסים הטריים. בסופו של דבר לוחם הוא לוחם – איזה משימה שלא תיתן לא הוא יבצע אותה", מספרת סרן ל', מפקדת בקורס הסייבר ללוחמים באמ"ן.

המשתתפים בפרויקט החדש עברו מיונים קפדניים, והמחזור הראשון מנה 20 לוחמים. אחרי שעות רבות על אפודים ובשמירות, כעת הלוחמים יושבים בכיתה ולומדים מתמטיקה ומדעי המחשב, בקורס של 4 חודשים. "הכי קשה זה ההסתגלות, המעבר מהשטח למחשב", מספר סרן ג'. "ממצב שאתה בשטח, מפליג בים, צולל, רץ עם חיילים שלך - לסיטואציה שאתה מ-8:30 בבוקר עד 22:00 יושב בכיתה ולומד".

 

לוחמים לסייבר (צילום: החדשות 12, החדשות12)
"לוחם זה לוחם - כל משימה שתיתן לו הוא יבצע" | צילום: החדשות 12, החדשות12

לוחם אחר מוסיף: "יש מעבר חד בין השגרה בלוחמה שאתה כל היום על הרגליים וכל היום רץ ומסתובב ואין לך זמן לחשוב על המסביב, לבין כאן שאתה יושב מול מסך 10-8 שעות ביום ומפעיל את המוח".

זו הפעם הראשונה שהצבא פתח קורס סייבר ללוחמים, ונראה שמדובר בעסקה רווחית עבור שני הצדדים. הלוחמים, שיתחייבו לשנה וחצי של קבע, יזכו להשתחרר עם מקצוע נחשק, ואילו הצבא יקבל משרתים איכותיים בתפקידים משמעותיים. ייעודה של היחידה אליה הוסבו הלוחמים אסור בפרסום, אך ניתן לומר שהם יעסקו בתחום הטכנולוגיה והסייבר.

 

לוחמים לסייבר (צילום: החדשות 12, החדשות12)
"הכי קשה זה ההסתגלות, המעבר מהשטח למחשב" | צילום: החדשות 12, החדשות12

ההחלטה על הפרויקט התקבלה בעקבות עמדתו של הרמטכ"ל כוכבי, שכזכור הצהיר בעבר ש"זו טעות חמורה לחשוב ש'הטובים לסייבר'. הטובים הם קודם כול הלוחמים". הרמטכ"ל לקח את התוכנית כפרויקט אישי, מתוך הבנה שצריך לדאוג ללוחמים. "זה תהליך. אנחנו מתכננים להגיע לכ-300 לוחמים בסוף כשהתוכנית תגדל ואנחנו פותחים עוד מסלולים. ובנוסף תוכניות נוספות של שילוב באקדמיה ושילוב בהכשרות נוספות", הסבירה סא"ל ענת קוצ'ינסקי ראש מנהלת "שער לעתיד" באכ"א.

הלוחמים עצמם מגיעים במוטיבציה גבוהה לכבוש גם את היעד הממוזג של עולם הסייבר, וללא רגשי נחיתות. "אנחנו מביאים לפה משהו חדש, משהו שונה", טען סמ"ר א, שמשתתף בתוכנית. "אנחנו מביאים לפה יצירתיות, מביאים לפה כושר דיבור, כושר שכנוע. עברנו את אותם מיונים בדיוק ואנחנו מוסמכים לתפקיד בדיוק כמוהם. מבחינת מסוגלות אני חושב שזה משהו אחר ופה אני חושב שהיתרון הוא שלנו".

הרמטכ"ל, אביב כוכבי (צילום: חדשות 12)
התוכנית הפכה לפרויקט האישי של הרמטכ"ל כוכבי | צילום: חדשות 12