עאדל אל-ג'וביר, שר במשרד החוץ של סעודיה, אמר הבוקר (שבת) בריאיון ל-CNN כי השלום עם ישראל אפשרי – בתנאי שתקום מדינה פלסטינית. דבריו מגיעים על רקע פתיחת הפסגה האזורית בג'דה מוקדם יותר היום, בה משתתפים נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ושורה של מנהיגים מהאזור.

בריאיון שהעניק לרשת האמריקנית, אמר אל-ג'וביר כי סעודיה עשויה להצטרף להסכמי אברהם, אך הבהיר: "יש צורך בתהליך שיכלול את יוזמת השלום הערבית". עוד הוסיף כי הסעודים מחויבים לפתרון שתי המדינות, וכי צריכה לקום מדינה פלסטינית שבירתה במזרח ירושלים.

"זאת הדרישה שלנו לשלום", אמר אל-ג'וביר והוסיף כי "הבהרנו שהשלום עם ישראל אפשרי ואסטרטגי - אבל יש לנו דרישות שצריכות להתקיים לפני כן".

בפסגה שהחלה היום בג'דה אמר יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן  כי "אנו מקווים שהפסגה הזו תקים עידן חדש של שותפות אסטרטגית בין מדינות האזור וארצות הברית".

ירדן, מלך ירדן, עבדאללה (צילום: AP)
"לא יהיו ביטחון ויציבות באזור ללא פתרון לסוגיה הפלסטינית", מלך ירדן עבדאללה השני | צילום: AP

מלך ירדן עבדאללה השני אמר בפתיחת הפסגה כי "לא יהיו ביטחון ויציבות באזור ללא פתרון לסוגיה הפלסטינית והקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967".

נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי הוסיף כי "הגיע הזמן שנשלב את מאמצינו לשים קץ למלחמות באזורנו, שאפשרו לכוחות חיצוניים להתערב בענייני האזור". לדבריו, המאמצים המשותפים שלנו לפתור משברים אינם יכולים להצליח ללא פתרון לסוגיה הערבית הראשונה, שהיא פלסטין – על בסיס פתרון שתי המדינות".

גם מלך בחריין חמד בן עיסא אאל ח'ליפה אמר דברים ברוח דומה: "יש לפתור את הסוגיה הפלסטינית על בסיס פתרון שתי המדינות ויוזמת השלום הערבית", והדגיש כי "התערבות חיצונית נותרה אחד האתגרים הגדולים ביותר העומדים בפני האזור - והגיע הזמן לעצור אותה".

פסגת מנהיגי מדינות ה-GCC (צילום: רויטרס)
פסגת מנהיגי מדינות ה-GCC (מועצת מדינות המפרץ) | צילום: רויטרס

אמיר קטאר תמים בן חמד אל-ת'אני התייחס גם הוא לסוגיה הפלסטינית: "המתיחות תישאר - אלא אם ישראל תפסיק לבנות התנחלויות, תשנה את אופייה של ירושלים ותמשיך במצור על עזה". עוד הוא הוסיף כי "מקור המתיחות החשוב ביותר יישאר באזור כל עוד ישראל תמשיך בהפרותיה".

"אנו מצפים מוושינגטון לקרוא באופן פעיל למשא ומתן להסדרת הסוגיה הפלסטינית על בסיס עיקרון שתי המדינות", הוסיף אל-ת'אני.

נשיא ארה"ב ביידן אמר כי "ארה"ב מושקעת בבניית עתיד חיובי באזור, בשותפות עם כולכם - ארה"ב לא הולכת לשום מקום. יש הרבה טוב שאנחנו יכולים לעשות, אם נעשה זה ביחד". עוד הוא הוסיף כי "לא נתרחק ולא נשאיר חלל ריק שימלאו סין, רוסיה או איראן".

ג'ו ביידן עוזב את ג'ידה (צילום: רויטרס)
"ארה"ב תבטיח שלאיראן לעולם לא יהיה נשק גרעיני", נשיא ארה"ב ביידן עוזב את ג'דה | צילום: רויטרס

"כשאנחנו ממשיכים לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם רבים מכם כדי להתמודד עם האיום הנשקף מצד איראן, אנחנו גם פועלים בדרכים דיפלומטיות כדי להחזיר את המגבלות על תוכנית הגרעין של איראן, אבל לא משנה מה - ארה"ב תבטיח שלאיראן לעולם לא יהיה נשק גרעיני", אמר ביידן". בדבריו לא התייחס הנשיא לישראל ולסוגייה הפלסטינית, אך נשאל על מות העיתונאית שירין אבו עאקלה.

במסיבת העיתונאים שנערכה בסוף הוועידה, אמר שר החוץ של סעודיה פייסל בן פרחאן כי ההחלטה לפתוח את המרחב האווירי של סעודיה אינה קשורה ליחסים דיפלומטיים עם ישראל, ואינה מהווה צעד מקדים לתהליך נורמליזציה מכל סוג. לדבריו, ההחלטה נועדה להקל על חברות תעופה אזוריות ובין-לאומיות, וכחלק מחזון הממלכה להפוך למרכז תעופתי ותיירותי.

עוד הוסיף בן פרחאן כי "פתרונות דיפלומטיים הם הדרך המועדפת והיחידה להתמודד עם איראן", והדגיש כי "אין דיונים על שיתוף פעולה ביטחוני בין מדינות המפרץ וישראל".

בסיום הפסגה עזב הנשיא האמריקני את סעודיה והמריא עם המטוס הנשיאותי. בכך הסתיים ביקורו של ביידן במזרח התיכון.