מסוק ה"סי הוק" האמריקני התקרב באיום אל הספינה האירנית "שהיד בזיאר", מתחתיו שייטה לעברה גם ספינת סיור, אנשיה מאיישים את עמדות הירי מוכנים לפתיחה באש. הם קראו ברשת הרדיו של הספינה האיראנית והבהירו לצוותה שהם עלולים לגרום לתקרית בין-לאומית חריפה. זה קרה לפני שבועיים, הצי האמריקני סיכל ניסיון של איראן להשתלט על כלי שיט בלתי-מאויש שהפעיל במי המפרץ הפרסי. התקרית הזו חשפה את קיומו של צוות חשאי ומסווג שהוקם באחרונה ושותפות לו מדינות המפרץ, ארה"ב וישראל – "צוות 59" שמו.

מדובר בצוות משימה שמורכב מכלי שיט וטיס בלתי-מאוישים. כלים המצוידים במצלמות, מכ"מים וחיישנים שמופעלים מרחוק ואוספים מודיעין על כלי טיס, שיט וצוללות במרחבי הים. הצי החמישי של הצי הקים באחרונה את "צוות 59" בבחריין, נמל הבית של האמריקנים במפרץ, כחממה טכנולוגית שהפכה לכוח מבצעי. בניית יכולת חדשה, שילוב של בינה מלאכותית ומערכות בלתי מאוישות. יותר ממאה כלים לא מאוישים – סירות מהירות, רובוטים על ותת-ימיים וחיישנים צפים שנפרסו בים ועוקבים אחר תנועות כלי שייט איראניים. הכלים משדרים מידע בזמן אמת לחוף ולכלי טיס שחגים באזור.

הצוות הסודי של הצי האמריקני
הצוות הסודי של הצי האמריקני

גורם המעורה במיזם סיפר: "כוח המשימה כבר תרם לפעילות היומיומית במפרץ הפרסי על ידי הגברת היכולת לעקוב אחרי התנועה הימית, וכבר ביצע יותר מ-15,000 שעות הפלגה עבור כלי שיט בלתי מאוישים ברחבי האזור".

אנשי הצוות הם מומחי אבטחת סייבר וטכנולוגיה, חוקרי מודיעין ומומחים בתחום הרובוטיקה וגם קצינים מחילות הים של המדינות השותפות, ביניהם ישראל. הכלים פועלים יחד בחיבור של המערכות האוויריות, העיליות והתת-מימיות הבלתי מאוישות, משלבים חיישנים שונים ברשת אחת גדולה יותר, מה שיכול לעזור לכוח המשימה להשיג מודיעין איכותי בזמן אמת. חלק מהכלים האלה חמושים ויכולים לתקוף מטרות בים ובחוף.

לכלים הלא מאוישים בים יש יתרונות רבים, הם זולים יותר מעמיתיהם המאוישים, אינם נדרשים לאספקה ותדלוק (חלקם יכולים לשהות בים 12 חודשים רצוף, על בסיס אנרגיה סולרית). מערכות בלתי מאוישות מאפשרות כיסוי מודיעיני רחב של שטח מסביב לשעון.

הצוות הסודי של הצי האמריקני
הצוות הסודי של הצי האמריקני
הצוות הסודי של הצי האמריקני
הצוות הסודי של הצי האמריקני

באמצעות יכולת היתוך מודיעיני ובינה מלאכותית הם ממפים את מי המפרץ הפרסי, לומדים את שגרת האוניות במרחב ויכולים לזהות התנהגויות חריגות, כמו דיג לא חוקי או פעולות הברחה של נשק, סמים וגם – טרור. הטכנולוגיה הזו משנה את מה שידענו עד כה על פעולותיה של איראן, ומחזקת את המאמצים לשמירה על הביטחון הימי באזור.

מטרת כוח המשימה היא לספק "הרתעה על ידי זיהוי", כלומר מערכות בלתי מאוישות מלאות בחיישנים כדי להגדיל את העיניים והאוזניים שיש לציים ברחבי האוקיינוסים. זה אתגר טכני שדורש פיתוח כלים אוטונומיים - רובוטים, מודלים של בינה מלאכותית ומערכות IT מורכבות ועד שילוב בין מערכות בלתי מאוישות לבין מאוישות.

הצוות הסודי של הצי האמריקני
הצוות הסודי של הצי האמריקני
הצוות הסודי של הצי האמריקני
הצוות הסודי של הצי האמריקני

בחודש פברואר ביקר שר הביטחון בני גנץ בבסיס הצי החמישי של פיקוד מרכז האמריקני בבחריין. מדובר באחד הבסיסים הימיים הגדולים ביותר במפרץ הפרסי והוא נמצא במרחק של פחות מ-200 קילומטרים מחופי איראן. באותם ימים נערך באזור תרגיל ימי בינלאומי גדול שישראל לקחה בו חלק. כמו כן סוכם שבפעם הראשונה בתולדות ישראל, קצין צה"ל בכיר יוצב בתפקיד רשמי במדינה ערבית, בבחריין, וישמש קצין קישור אל הצי החמישי האמריקני.

המהלך הזה הוא חלק של צה"ל בהעמקת שיתופי הפעולה הצבאיים עם מדינות האזור. זה שלב נוסף בהיערכות מול איום ההתבססות האיראנית באזור - תימן, עיראק, וסוריה. האיראנים מפעילים ואף הציבו באותן מדינות כלי טייס בלתי מאוישים חמושים, טילי שיוט וטילי חוף ים. ישראל יחד עם בנות בריתה החדשות פועלת נגד ההתבססות שלהם בים, ונגד פגיעה בחופש השייט וטרור ימי.