כיממה אחרי ההיתקלות מצפון לג'נין וסימני השאלה רבים. רס"ן בר פלח, סגן מפקד סיירת הנח"ל, בן 30 מנתניה, שנהרג מאש המחבלים, הובא אמש (רביעי) למנוחות. התחקיר הראשוני של צה"ל קובע שהכוח זיהה שתי דמויות סמוך לגדר ההפרדה, אך לא ראה שמדובר בחמושים. השניים פתחו באש, רב סרן פלח נהרג, והכוח הרג את שני המחבלים. בצה"ל מנסים לבדוק בין היתר מדוע במשך שעתיים וחצי היה מעקב אחר השניים ובכל זאת הם פתחו באש ראשונים.

בר פלח
רס"ן בר פלח ז"ל

השאלות שעולות מהתחקיר על ההיתקלות

  • האם התנהלות הכוח הייתה נכונה בהחלטה להתגנב לעבר הדמויות החשודות ולא להסתער?
  • האם התנהלות הכוח הייתה נכונה באופן שבו מוקם כוח החיפוי?
  • האם עדיף היה עדיף לבצע ירי גם על ידם ולא רק באוויר?

המלצות השב"כ להמשך ההסלמה

  • הטלת סגרים ושלילת היתרי עבודה על ארבעה כפרים וערים שיצאו מהם מחבלים.
  • כפר דאן ישמש כמקרה בוחן.
  • הטלת סגר נושם עליו ושלילת היתרי עבודה לפועלים.
  • בחינת המדיניות ויעילותה לאחר הפעולות מול כפר דאן.

מפקד פיקוד המרכז, האלוף יהודה פוקס, אמר אמש בריאיון ב"המהדורה המרכזית" כי "האירוע התחיל מערנות של תצפיתנית רצינית שהסתכלה וסרקה באזור. היא זיהתה שתי דמויות, עצרה עליהם והפעילה למעשה את כל המערכת. היא זו שהקפיצה את כולם וזיהתה את המחבלים בסופו של דבר. היא זו שהפעילה את החטיבה ואת כולם להגיע לנקודה. הנקודה שבה הם נמצאים נמצאת בערך קילומטר מיישוב ישראלי ומטרים ספורים מעמדה של חיילים. בפעולה הזו החיילים מונעים הגעה של המחבלים ליישוב הישראלי - והיום בלילה ביישוב הזה, כמו ביישובים אחרים, אנשים ומשפחות יוכלו לישון בשקט כאשר סוכלה כוונת המחבלים".

"האירוע עצמו נגמר פחות טוב ממה שהיינו רוצים", הודה פוקס. "צריך לומר, היתקלות עם מחבלים זה לא אירוע לפי הזמנה. זה לא אירוע סטרילי אלא אירוע מורכב מאוד של קבלת החלטות. בסופו של דבר היינו רוצים שהתוצאה תהיה אחרת בלי נפגעים מהצד שלנו – נלמד את זה, נתחקר את זה ונשתפר בנושא".

הרמטכ"ל אביב כוכבי בזירת ההיתקלות בג'נין (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל אביב כוכבי בזירת ההיתקלות בג'נין | צילום: דובר צה"ל

כשנשאל מדוע עברו יותר משעתיים מרגע הזיהוי ועד לירי במחבלים, השיב פוקס: "מהרגע של הזיהוי ועד שהם פתחו באש לא ידענו שהם מחבלים. המח"ט נמצא שם בפיקוד מלפנים בהתאם לערכי צה"ל - מפקד חטיבה בדרגת אל"ם וסגן מפקד גדוד שבסופו של דבר נפל שם. שניהם מובילים את הלוחמים בקבלת ההחלטות ובביצוע המשימה. הם מזהים דמויות ללא נשקים עליהם. מדובר במרחב שצמוד לקו התפר. אנחנו לא יודעים אם הם מסתננים, ילדים שהתברברו או כל דבר אחר – לא יודעים את זה עד לרגע הפתיחה באש. זו התנהגות לא ברורה של הדמויות שנמצאות שם והיא העלתה את החשד – בגלל שהיא לא ברורה".

"השליכו לעברם רימוני הלם, ירו באזור והמחבלים עדיין לא הגיבו", תיאר מפקד פיקוד המרכז. "הכוחות התקרבו לאט לאט עד שבסופו של דבר המחבלים פתחו ראשונים באש, פגעו לצערי ולאחר מכן חוסלו. אנחנו לא רוצים תוצאה כזאת ולא שלמים איתה. נעשה הכול דרך התחקירים כדי ללמוד ולהשתפר לפעמים הבאות. בכל לילה לוחמי צה"ל נכנסים פנימה למקומות מסוכנים מאוד, מבצעים מעצרים, יורים עליהם, הם יורים – וברוב הפעמים יוצאים בשלום וחוזרים לעוד משימה. זה לא סטרילי, אי אפשר לקבוע את זה. יש אויב בצד השני, יש קבלת החלטות, יש רגש, יש גורם אנושי ולא הכול נעשה כפי שתכננו".

על הטענות שלפיהן ללוחמי צה"ל אין מספיק חופש פעולה ושנוהלי הפתיחה באש אינם מתאימים למציאות אמר פוקס: "אני חושב שההוראות רחבות דיין בכדי שהלוחמים והמפקדים יוכלו לממש את המשימה שלהם ויותר מכך, הרבה יותר מכך. אני לא רואה בזה שום בעיה. מי שמוביל את הלוחמים באירוע הזה הוא מח"ט חטיבה אמיץ לב וסמג"ד אמיץ לב שנפל. שניהם בקיאים מאוד במה שמותר להם ובמה שהם יכולים לעשות. בתחום הזה אין בעיה במדיניות – מה להחליט ואיך לפעול".

"אני מזכיר שאנחנו נמצאים על קו התפר, במרחב אזרחי גם בצד הישראלי וגם בצד הפלסטיני", הדגיש פוקס. "רק לפני חודש היה לנו אירוע שבו נפגע לוחם כתוצאה מירי דו-צדדי. אסור להיות קלים על ההדק – אנשים חושבים לפני שהם פותחים באש ולא רוצים לפגוע בסתם ילדים או במישהו אחר שנמצא במרחב. מהרגע שהכלנו את המחבלים, ברגע שהם היו סגורים ולא יכלו לברוח – לפרמטר הזמן אין כל כך משמעות".

כשנשאל עד כמה מטרידה אותו העובדה שאחד המחבלים הוא איש מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית, השיב מפקד פיקוד המרכז: "מטריד אותי שיש מחבלים, רוב המחבלים שנמצאים שם הם מתנועת חמאס והג'יהאד האיסלאמי ועוד כמה אחרים. רוב רובם של המנגנונים הם לא פעילים שעוסקים בטרור. הדבר הזה מטריד אותי אבל צריך להטריד יותר את מנגנוני הביטחון של הרשות - ואני יודע שזה מטריד אותם. זו לא תופעה שאנחנו רואים בכל האירועים, זה קורה פה ושם, לא בעוצמה רצינית, ואני מקווה שהם ייקחו את זה בצורה חריפה דיה ויטפלו בזה".