בעוד שהסכם גרעין חדש בין ארה"ב והמעצמות לבין איראן צפוי להיחתם בשבועות הקרובים, ועל רקע ביקורו של שר הביטחון בני גנץ בוושינגטון, שם הוא נפגש היום (שישי) עם היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ייק סאליבן, גורם ביטחוני בכיר טוען: "אפשר עוד להשפיע על ההסכם - מצאנו אוזן קשבת אצל האמריקאים".

דוהרים להסכם גרעין | סיקור N12:

"שמענו רמזים עבים מהאמריקאים על כך שיש הכנות לאופציה צבאית משמעותית ואמינה - רק זה יכול להביא את האירנים להתגמש", סיפר הגורם הבכיר. "שר הביטחון הביע את ההתנגדות של מדינת ישראל וממשלת ישראל להסכם המתהווה, יש לנו ברית עם האמריקאים ואנחנו יודעים גם לנהל מחלוקות - לגיטימי ונכון לשבת ולדבר".

הגורם הבכיר טוען ששר הביטחון הדגיש בפני האמריקאים את הצורך באופציה צבאית אמינה, במקביל לכך שישראל שומרת על חופש הפעולה שלה. "האמריקאים מבינים שאופציה צבאית תגרום לאיראנים להתגמש בהסכם. חשוב להדגיש - הסכם גרעין, אם ייחתם, הוא לא הסכם שלום והמאמצים המשותפים מול איראן יימשכו. יש לאיום צבאי משקל עצום שיכול לייצר הרתעה גם במציאות", המשיך הבכיר.

"ישראל מתמודדת מול מציאות מורכבת בעקבות היציאה מהסכם הגרעין. נקלענו למציאות שבה איראן מתקדמת על דעת עצמה. כרגע, יש שני דברים שמטרידים אותנו מאוד: המועד שבו איראן תוכל לחדש את פעילות הצנטריפוגות שלה, לצד הזרמת כספים רבים לשלוחות הטרור של איראן במזרח התיכון - כתוצאה מהסרת הסנקציות", טוען הגורם הביטחוני הבכיר.

איראן ארה"ב דגלים (צילום: CNN)
איראן וארה"ב מתקרבות לחתימה | צילום: CNN

"הניתוח האסטרטגי של ישראל וארה"ב זהה, יש הזדמנות היסטורית לחיזוק ההשפעה האמריקנית באזור. לצד זאת, ההשפעה הישראלית במרחב מתחזקת, והמדינות באזור מוטרדות לא פחות מישראל בנוגע להסכם המתהווה. ישראל מקיימת שיח איתן במספר ערוצים ובמובנים רבים הן תולות בנו את יהבן כדי שנשפיע. הרצון של שחקני האזור להעמיק את השיח איתנו, תחת המטריה של ארה"ב, יימשך", הוסיף הגורם הבכיר.

לאחר סיום הפגישה בין גנץ לסאליבן, דוברת המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב אדריאן ווטסון פרסמה פרטים אודות תוכנה: "סאליבן הדגיש את המחויבות הבלתי מעורערת של הנשיא ביידן לביטחון ישראל, והשניים החליפו דעות לגבי דרכים להעמקת השותפות הביטחונית בין ארה"ב לישראל, לרבות באמצעות שיתוף פעולה ותיאום אזוריים".

"השניים דנו במחויבות של ארה"ב להבטיח שאיראן לעולם לא תשיג נשק גרעיני, ובצורך להתמודד עם איומים מצד איראן ושלוחותיה. הם גם דנו בצורך להבטיח אמצעים שווים של ביטחון, חופש ושגשוג לפלסטינים ולישראלים כאחד, ובחשיבות של מעקב מתמשך אחר יוזמות שהוכרזו במהלך נסיעתו של הנשיא ביידן לישראל", נכתב בהודעה.

אמש תקף ראש המוסד דוד (דדי) ברנע את הסכם הגרעין המתגבש, ואמר בפגישות שקיים לאחרונה עם גורמים כי ההסכם נותן לאיראן רישיון כדי להגיע לחומר גרעיני שיאפשר לה להגיע לפצצה. ברנע הוסיף שהחתימה בלתי נמנעת "נוכח צרכים של ארה"ב ושל איראן".

לדבריו, בישראל לא מחכים לרגע שבו איראן תחליט לפרוץ לפצצה ונערכים בשורה של פרמטרים כדי לסכל ולשבש את היכולת הזו, ולמעשה למנוע ממנה את היכולת להגיע לנשק גרעיני בהמשך. ההסכם לא חל על ישראל, הדגיש ברנע, ולכן ישראל תוכל לפעול כפי שתידרש במרחב כולו נגד איראן. "ההסכם הזה גרוע", קבע, והוסיף בשיחות כי אם ישראל לא תפעל, היא תהיה בסכנה. לדבריו, האיראנים יוכלו להשיג כ-100 מיליארד דולר בשנה עם הסרת הסנקציות, והם יוכלו להתחמש ולחמש את השלוחות שלהם במזרח התיכון. זה עלול להוביל לכך שהאיום על ישראל יגבר, והמוסד יצטרך לדעת איך להסיר אותו.

שר הביטחון, בני גנץ
שר הביטחון בני גנץ והגנרל מייקל קורילה

כפי שפרסמנו אתמול ב-N12, מטרת הביקור המרכזית של גנץ בארה"ב נועדה לברר מהם הסעיפים שייכללו בהסכם המתגבש, שכן ישראל אינה צד למשא ומתן על ההסכם - שנדון בין ארה"ב לאיראן. לצד זאת, בישראל מודעים לעובדה שהסכם חדש יסייע לאיראן לשקם את הכלכלה השוקעת שלה - מה שיוביל, לפי הערכות, להתבססות נרחבת של טהראן במזרח התיכון, דבר שבישראל שואפים למנוע בכל מחיר. גנץ הנחה לאחרונה את צה"ל להגביר את האיסוף המודיעיני במטרה להציג לאמריקנים את המידע העדכני ביותר, בניסיון לשכנע אותם שלא להקל על איראן בהסכם.

בנוסף, גנץ מנצל את הביקור עם צמרת הצבא האמריקני לדיונים בנושא התוכניות המבצעיות האמריקניות במזרח התיכון, בדגש על איראן, ובתוכניות המבצעיות המשותפות לישראל ולארה"ב - גם בנושא איראן אך גם בנוגע לפעולות משותפות נוספות - לרבות שיתוף פעולה ישראלי-אמריקני באזור.

גנץ הגיע למפקדת טייסת המתדלקים "סנטקום" שבפלורידה, שם שיגר מסר לאיראנים: "כולנו מבינים את הצורך לדאוג שלאיראן לעולם לא תהיה מטריה גרעינית". במסגרת ביקור שר הביטחון, נידונו שיתופי הפעולה המבצעיים בין ישראל לארצות הברית מול האיומים השונים, ובראשם התוקפנות האיראנית. "שיתוף הפעולה עם סנטקום ומדינות האזור הוא גיים צ'יינג'ר ביכולת לשמור על הביטחון, היציבות והשלום במזרח התיכון", אמר גנץ.

מתקן גרעיני באיראן (צילום: Getty Images)
מתקן גרעיני סמוך לאיספהאן באיראן | צילום: Getty Images

עוד הוסיף שר הביטחון: "אנחנו נמשיך להעמיק את שיתוף הפעולה, להרחיב את הפעולות הנדרשות כדי לפגוע בשלוחי איראן, ולדאוג שלעולם לא יהיה לה נשק גרעיני. כולנו מבינים את הצורך לדאוג שלאיראן לעולם לא תהיה מטריה גרעינית  שתחתיה היא ושלוחיה יפיצו טרור ויאיימו על העולם והמזרח התיכון".