מסר לטהראן בלב ים: חיל הים החל היום (שני) בתרגיל משותף שיימשך ארבעה ימים בים סוף עם הצי החמישי של ארה"ב שמושבו בבחרין. התרגיל מתמקד בתרגול אבטחת נתיבי שיט, סיכול טרור ימי, השתלטות על ספינות והגברת שיתוף הפעולה בין הציים - ומשמעותו גם הפגנת כוח מול איראן.

חיל הים הישראלי משתתף בתרגיל באמצעות ספינות טילים מסוג סער 5 (אח"י אילת) וספינת טילים מדגם סער 4.5 (אח"י קשת), שיתרגלו משימות שונות לצד ספינות ומיכלית תדלוק מהצי החמישי של צבא ארה"ב.

הצי החמישי של ארה"ב במנאמה שבבחרין וכולל כוחות ימיים הפועלים במפרץ הערבי, מפרץ עומאן, ים סוף, חלקים מהאוקיינוס ​​ההודי, מיצרי הורמוז, תעלת סואץ ובאב אל-מנדב.

ספינות צבאיות איראניות בים האדום (צילום: דוברות משרד הביטחון)
ספינות מלחמה איראניות בים האדום | צילום: דוברות משרד הביטחון

הים האדום ובפרט תעלת סואץ מהווים נקודת ציון קריטית עבור ישראל. מדובר באחד מנתיבי הסחר הימיים הגדולים והחשובים בעולם. לא פחות מ-25% מתנועת הסחר הימי העולמי עובר בנתיב זה, כולל סחורות ונפט - מהמזרח הרחוק ומדינות המפרץ ועד לים התיכון ואירופה.

בשל החשיבות של מרחב זה, ישראל מנסה לאבטח ולשמר את חופש השיט במקום. זאת על רקע הניסיונות האיראניים בשנים האחרונות להשפיע על התוואי. שאיפתם היא להפעיל מנוף לחץ בעצם נוכחותם שם, גם כדי להשפיע על המשא ומתן על החזרה להסכם הגרעין או לחילופין כאפשרות להגיב על פעולות אמריקניות במזרח התיכון.

ספינות צבאיות איראניות בים האדום (צילום: דוברות משרד הביטחון)
ספינות מלחמה איראניות בים האדום | צילום: דוברות משרד הביטחון

בטהרן פעלו להקים שותפות אסטרטגית עם סודן, עד שהדבר נכשל - והאחרונה גירשה אותם. איראן החזיקה אוניות בנמל בסודן, כלי שיט שנעו והסתובבו בקרן אפריקה במטרה לצבור השפעה באזור. פעולה נוספת שביצעה איראן היא החבירה למורדים החות'ים בתימן. הרפובליקה האיסלאמית חימשה את המורדים בטילי חוף-ים ובמל"טים מתאבדים - וביססה את יכולתה לעגון מול חופי תימן.

ראש הממשלה יאיר לפיד וראש הממשלה החליפי נפתלי בנט הזהירו הבוקר את איראן בטקס החילופים של ראש הוועדה לאנרגיה אטומית. "הזירה המבצעית בכיפה השקופה מעלינו בנויה מיכולות של הגנה ומיכולות התקפה, ומה שנהוג לכנות בתקשורת הזרה 'יכולות אחרות'", אמר לפיד. "היכולות האחרות האלה שומרות עלינו בחיים וישמרו עלינו בחיים כל עוד אנחנו וילדינו פה".

ראש הממשלה כיוון בהצהרתו לדברים שהשמיע הבוקר ראש התוכנית לאנרגיה אטומית של איראן מוחמד אסלאמי שלפיהם "לאיראן יש את היכולת הטכנולוגית לייצר פצצת אטום, אבל אין לנו כוונה לעשות כן".

יאיר לפיד וראש הוועדה לאנרגיה אטומית, תא"ל (במיל') (צילום: חיים צח, לע"מ)
רה"מ יאיר לפיד וראש הוועדה לאנרגיה אטומית, תא"ל (במיל') משה אדרי | צילום: חיים צח, לע"מ

בזמן שבאיראן מאיימים, שרי החוץ של ארה"ב, צרפת ובריטניה חזרו ואמרו הבוקר בהצהרה משותפת כי "לעולם לא ניתן לאיראן לפתח נשק גרעיני. אנו מצטערים שלמרות המאמצים הדיפלומטיים האינטנסיביים, איראן טרם ניצלה את ההזדמנות לחזור ליישם מלא של הסכם הגרעין".

"אנו קוראים לאיראן לחזור ליישום מלא של הסכם הגרעין ושל החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 2231, ולחזור לשיתוף פעולה הדוק עם הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית בפתרון סוגיות הקשורות לחומר גרעיני אפשרי לא מוכרז ולפעילויות באיראן כנדרש על פי האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני".

גם ראש ממשלת יפן קישידה התייחס לאיום הגרעיני בעולם, וקרא למדינות שמחזיקות בנשק גרעיני "להתנהל בצורה אחראית". מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, הזהיר שהאנושות נמצאת "רק טעות חישוב אחת מהשמדה גרעינית", כאשר העולם עומד בפני איום "שלא נראה מאז שיא המלחמה הקרה".

שר החוץ האמריקני בלינקן הזהיר כי "צפון קוריאה מתכוננת לערוך את הניסוי הגרעיני השביעי שלה". עוד הוסיף בלינקן: "איראן לא רוצה לחזור להסכם הגרעין". על האיום הגרעיני הבהיר כי ארה"ב מוכנה לדון על הפחתת האיום עם כול מדינה שמחזיקה בנשק גרעיני, כולל סין.