"אנחנו מנסים להשפיע בחדרים הסגורים על ארה"ב בנושא הגרעין האיראני", כך הכריז שר הביטחון בני גנץ, על רקע הדיווחים שארה"ב תחדש את שיחות הגרעין עם איראן בקרוב. "אני אישית נפגשתי עם מזכיר ההגנה, מזכיר המדינה והיועץ לביטחון לאומי, וכך עושים כל הגופים והמנהיגים – מראש הממשלה הנוכחי והקודם, דרך כל גופי הביטחון. יש לנו השפעה ויש לנו אוזן קשבת בארה"ב".

"האמריקנים מגבירים את תשומת הלב שלהם גם במזרח התיכון", הוסיף גנץ, "בסופו של דבר ההתאגדות תחת סנטקום והפעולות השונות, מצריכות קשב אסטרטגי ששיאו הוא ביקור ביידן. זה גם מסר לאיראן, וזה מחזק מאוד את מעמדה של ישראל שביידן מבקר במזרח התיכון, ובפרט בישראל ובסעודיה".

גנץ ציין כי "בתקופה שמאז הסכמי אברהם, התקיימו כ-150 מפגשים של אנשי מערכת הביטחון עם מקביליהם במדינות האזור והסכמי אברהם (לא כולל מצרים וירדן). בנוסף, נחתמו עסקאות בלמעלה מ-3 מיליארד דולר עם מדינות האזור. אנחנו שואפים להמשיך ולהרחיב את מסגרות העבודה הביטחוניות בהובלה אמריקנית וביקור ביידן במזרח התיכון יסייע בכך".

למערכת הביטחון הישראלית חשוב להעמיק את שיתוף הפעולה עם מצרים וירדן מעבר לשיתוף פעולה מודיעיני-ביטחוני, אלא גם כלכלי ואזרחי. המטרה היא לחזק את מדינות האיזור ולתרום לייצוב שלהם. זאת בין השאר באמצעות מערך ההגנה האווירי האזורי שנבנה. 

לפיד ובלינקן בפסגת הנגב בשדה בוקר (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

"להגביר את הלחץ על איראן" 

במערכת הביטחון אומרים כי "יש להגביר את הלחץ על איראן ולשכנע את ארה"ב שאם תחתום על הסכם - עליו להיות ארוך טווח הרבה יותר ומהודק וללא חורים. צריך להיערך לאפשרות שאם לא יהיה הסכם, או שיהיה הסכם רע - לישראל תהיה תוכנית חליפית".

"איראן מהווה את מעיין אי היציבות האזורי – והיא אתגר עולמי ואזורי, וגם בעיה ביטחונית לישראל ופוטנציאל האיום החמור ביותר שלה. אם נספור נפילות של טילים וכטב"מים – נגלה שאיראן פועלת באמצעות שלוחיה יותר מול מדינות המפרץ מאשר מול ישראל. זו עוד סיבה להדק את שיתופי הפעולה האזוריים – גם בהיבטי הגנה אווירית, גם בהגנה ימית, וגם בשיתופי פעולה נוספים. ההתאגדות תחת סנטקום הצליחה לפתח מתאם אופרטיבי גבוה שהולך ומתפתח". 

מתקן גרעיני באיראן (צילום: Getty Images)
מתקן גרעיני סמוך לאיספהאן באיראן | צילום: Getty Images

במערכת הביטחון התייחסו לפיקוח של ישראל על ההתגרענות האיראנית: "זה מחייב אותנו למודיעין מעולה, שיחליף את הפיקוח העולמי החסר על פרויקט הגרעין האיראני ולהכין מערכות אופרטיביות, מודיעיניות ומבצעיות לאפשרות של תקיפה. יש לישראל תוכנית בניין כוח, הצטיידות אימנים ותרגילים ותוכניות מבצעיות שמשפרים כל הזמן". 

"חיזבאללה השתמש בכטב"מים תוצרת איראן"

שר הביטחון חשף כי "חיזבאללה עשו שימוש בפעולה מול אסדת כריש בכטב"מים תוצרת איראן. צריך לומר שחיזבאללה פועל בשליחות איראן, והנשק שלו הוא נשק תוצרת איראן בין אם הוא מיוצר שם או שהידע נרכש על ידם. אנחנו ממשיכים לפעול בכל מקום שיידרש".

חיזבאללה מפרסם תמונות של המל"ט שלו מעל אסדת כריש
חיזבאללה מפרסם תמונות של המל"ט שלו מעל אסדת כריש

במערכת הביטחון הישראלית מבחינים כי חיזבאללה עושה מאמץ להצטייד בטילי קרקע אוויר, שהוא כבר מחזיק בכמה מהם. זה משפיע על אופן פעולת חיל האוויר של ישראל באזור, אך לא משבש אותה כפי שארגון הטרור מנסה.

יותר מחצי מיליארד שקל לפיתוח הלייזר

"קבעתי ואישרתי העברת סכום של מאות מיליונים לפיתוח מערכת הלייזר לפני כמה חודשים", ציין גנץ, "בקרוב נכפיל את הסכום, כך שבשלב זה יעמוד תקציב הפיתוח על למעלה מחצי מיליארד שקל. אנחנו מפתחים את יכולות העתיד של המדינה, ונושא הלייזר הוא דוגמא חשובה. אנחנו צריכים להסתכל גם על כלכלת המלחמה וגם על היכולות הפוטנציאליות שלנו". 

מערכת הגנה בלייזר (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
מערכת הגנת הלייזר | צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון

במערכת הביטחון ציינו כי הצגת מערכת הלייזר לביידן תהיה חלק נכבד מביקורו של נשיא ארה"ב בישראל. בעבר דיווחנו כי מערכת הלייזר תשולב במערכת ההגנה האזורית בסעודיה ובמדינות המפרץ. עלות של מערכת בודדת כזו מסתכמת בעשרות מיליוני דולרים, והשאיפה היא לשלב כמה מערכות כאלה עם כיפת ברזל ולכן נדרשת תוספת תקציב בסך 350 מיליון שקלים.

"מדיניות אגרסיבית מאוד מול עזה"

"אנחנו משפרים את המצב הכלכלי בעזה ישירות מול האזרחים", אמר שר הביטחון, "לצד זאת העצמנו גם את התגובות בעזה מאז שומר החומות ואנחנו מקיימים מדיניות מאוד אגרסיבית בכדי לשמור על השקט".

מערכת הביטחון מתכוונת להגדיל את כמות הפועלים שתיכנס לישראל מעזה - מ-14 אלף ל-20 אלף. כבר עכשיו 300 אלף עזתים נרשמו כמבקשי עבודה בישראל. לכן גם מתחילים לתכנן אזור תעשייה משותף במעבר ארז בגבול עזה שיאפשר עוד עשרת אלפי מקומות עבודה לפלסטינים מעזה.

במקביל, פועלים בישראל לגבש עסקת שבויים שתכלול גם את החיילים וגם את האזרחים המוחזקים בעזה. העסקה הזו, אם תצליח, תשלב שחרור אסירים בתנאים מחמירים של ישראל וגם חבילה כלכלית שידרבנו את עזה.

גנץ ליועמ"שית: "אכבד כל החלטה"

שר הביטחון התייחס לסוגיית מינוי הרמטכ"ל: "יש שלושה מועמדים מצויינים, ובעיני, לא משנה מי מהם ימונה, ומי ימנה אותו, אני מבטיח שלמדינת ישראל יהיה רמטכ"ל מצוין ככל שזה יהיה אחד המועמדים האלו. אני ממתין כרגע להכרעת היועמ"שית לפני שאתקדם בתהליכים ובהיוועצויות הנדרשות".

בני גנץ, גלי בהרב מיארה (צילום: פלאש 90)
בני גנץ, גלי בהרב מיארה | צילום: פלאש 90

"אני יכול להגיד רק דבר אחד על מה שקרה בשיחה ביני ליועמ"שית", חשף גנץ, "בפתח השיחה אמרתי לה שלא משנה מה תהיה ההחלטה שלה, אני אכבד אותה. אמרתי לה: 'מה שתחליטי הוא מה שיהיה'. אני חושב שנכון שגם אנשים אחרים בהנהגה הפוליטית ינהגו כך. זה נושא חשוב באופן קריטי לביטחון המדינה וסוגייה ממלכתית. צר לי שגוררים את זה לוויכוח הפוליטי. אני מבקש להגיד שיש לנו רמטכ"ל מצוין, ואני בטוח שהוא משרת וימשיך לשרת את מדינת ישראל עד יומו האחרון בתפקיד ויוביל את הצבא לעוד הישגים בכל הזירות".