הפרקליטה הצבאית הראשית האלופה יפעת תומר-ירושלמי החליטה היום (רביעי) לחזור בה מהסדר הטיעון שחתמה עם סא"ל דן שרוני. "ההחלטה התקבלה לאחר בחינה מעמיקה של רכיבי הסדר הטיעון שנחתם, שמיעה חוזרת של נפגעי ונפגעות העבירה, וקבלת עמדתם העדכנית ביחס להסדר, ולאחר שנמסר לבאת כוחו של שרוני עדכון בדבר הכוונה לחזור מן ההסדר, ונשמעה עמדתה בעניין", מסרה הפרקליטות הצבאית.

"לאחר בחינת הדברים בכללותם, ולנוכח חומרת העבירות שמיוחסות לשרוני והפגיעה הקשה שגרם לנפגעי ונפגעות העבירה, מצאה הפצ"רית שהאינטרס הציבורי מחייב חזרה מן ההסדר", הוסיפו בפרקליטות הצבאית. "הודעה בדבר ההחלטה הסופית נמסרה לבאת כוחו של סא"ל שרוני. נפגעות ונפגעי העבירה עודכנו גם הם בהחלטה".

תיעוד מהמצלמות של סא"ל דן שרוני  (צילום: N12)
תיעוד מהמצלמות של סא"ל דן שרוני | צילום: N12

"הפצ"רית מצאה כי במקרה חריג זה מתקיים 'הצבר נסיבות ייחודי', שאינו מאפשר הותרת הסדר הטיעון על כנו. הפצ"רית סברה כי לנוכח חומרת המעשים המיוחסים לנאשם, כיעורם והפסול שטמון בהם, הסדר הטיעון אינו מגשים את מטרות המשפט הפלילי, והוא בגדר שגיאה שלא ניתן להשלים עימה. זאת, בין השאר, לנוכח ההתנגדות הנחרצת להסדר הטיעון, שהביע רוב משמעותי של נפגעי העבירות בפגישות האישיות שקיימה עימם הפצ"רית".

"בנסיבות ייחודיות אלה, על אף הסתמכות הנאשם על הסדר הטיעון, והחובה לכבד הסכמים בכלל, והסדרי טיעון בפרט, סברה הפצ"רית כי אין מנוס מביטולו של ההסדר". כתב האישום אף מתאר בהרחבה פגיעה קשה ב-49 נפגעות ונפגעים, 40 מהם נזכרים בכתב האישום (בראשי תיבות). תשעה נפגעים נוספים, אשר אותרו במסגרת החקירה ביקשו שלא לקחת חלק בהליך נגד הנאשם, ציינו בפרקליטות.

הרמטכ"ל אביב כוכבי עם רב-סמל אור נחמיה (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל אביב כוכבי עם רב-סמל אור נחמיה, שהתלוננה נגד הקצין דן שרוני | צילום: דובר צה"ל
מצלמה בתוך המטען (צילום: N12)
מצלמה בתוך המטען | צילום: N12

"על פי כתב האישום, במשך כשמונה שנים הנאשם הסריט, צילם ואגר מאות רבות של תמונות וסרטונים אינטימיים, המתעדים חיילות, חיילים ואזרחיות, לרבות בעירום מלא, ואף במהלך מגע מיני. כל זאת, ללא הסכמתם, ובתוך ניצול יחסי אמון ומרות. הנאשם ניצל את מעמדו כדי להתקין בסתר מצלמות במתקנים צבאיים, ובהם ידע כי עתידות לשהות חיילות וקצינות, וכן ניצל את נגישותו למכשירי הטלפון הניידים של חלק מנפגעי העבירות, עם רובם המכריע קיים קשרי פיקוד או עבודה".

בתחילת השבוע הפרקליטות הצבאית הודיעה לסא"ל שרוני כי היא מתכוונת לחזור בה מהסדר הטיעון שנחתם עימו, שלפיו הוא אמור היה להודות בכ-70 עבירות של מעשים מגונים בחיילות, פגיעה בפרטיות, חדירה לחומש מחשב ועבירות נוספות.

תגובת עדי ריטיגשטיין אייזנר, עורכת דינו של שרוני: "מענה מלא לנימוקי הפרקליטה הצבאית הראשית באשר להחלטה לחזור מההסדר יובאו בפני הרכב בית הדין, שהוא המקום הראוי לקיום ההתדיינות המשפטית. מצער לגלות שהאינטרס הציבורי משתנה בהתאם להחלטת הרוב או לסיקור התקשורתי, דבר הנלמד מהחלטת הפרקליטות להודיע על ההחלטה לתקשורת עוד בטרם זו הובאה לידיעת הנאשם".

פרופ' עו"ד דנה פוגץ' מהקריה האקדמית אונו ועו"ד ענבר קידר-ברוך, ממשרד עו"ד פוגץ' קידר-ברוך: "עשינו היסטוריה. בזכות ההתנגדות העזה של הנפגעות נגד הסדר הטיעון שנחתם עם שרוני,  הפרקליטה הצבאית הראשית החליטה לחזור בה מההסדר. החלטה זו דורשת יושרה ואחריות מקצועית, ולכך נתונה הערכתנו. התקווה המרכזית שלנו היא שאכן יופקו לקחים מפרשה זו, ושהתביעה הצבאית תחדד את הנהלים באשר ליידוע נפגעות ונפגעים בנוגע לכל שלב בהליך הפלילי, בעיקר בשלבים קריטיים כמו הסדרי טיעון. אנו קוראות כעת לפרקליטות הצבאית לנהל את ההליך המשפטי ביעילות ולסיים את עינוי הדין עבור הנפגעות. האמת של  הנפגעות ניצחה והן תזכנה לראות את הליך עשיית הצדק מתבצע, דבר שלא היה קורה אם הסדר הטיעון המביש היה יוצא אל הפועל".