"חוסר היציבות הפוליטי, הפילוג הפנימי הגובר, ניתוץ המכנים המשותפים ההיסטוריים והשיח המוקצן - כל אלה מהווים זריקת עידוד למדינות ציר הרשע, לארגוני הטרור ולמפגעים בודדים" - כך הזהיר היום (ראשון) ראש השב"כ רונן בר בנאומו בכנס בנושא טרור באוניברסיטת רייכמן. הוא דיבר על איום הסייבר על זירותיו השונות - מאיראן, דרך ארגוני הטרור הפלסטיניים ומפגעים בודדים, מדינות האזור - ועד לפנים החברה הישראלית. 

"האתגר המורכב ביותר הוא האתגר שבתוכנו – השסע העמוק המתפתח בתוך החברה הישראלית על דמותה וצביונה של המדינה", הוסיף ראש השב"כ. "התחושה הרווחת בקרב יריבנו שהיתרון היחסי ההיסטורי שלנו, אותו אחד שעמד לזכותנו אלפי שנים והוא החוסן הלאומי שלנו – מתפוגג. תובנה זו אמורה להטריד אותנו יותר מהכול".

נאומו של ראש השב"כ מגיע ברקע פיגועי הטרור שהלכו וגברו בשנה האחרונה, ועל רקע סיכול הפיגוע ביפו ביום חמישי האחרון. הוא חשף כי בשנה האחרונה חל גידול במספר פיגועי הירי וכי אירעו במהלך השנה יותר מ-130 אירועים כאלה, לעומת 98 בשנה הקודמת ו-19 בשנת 2020. "זהו רק ביטוי אחד להיעדר משילות, להיקף האמל"ח ולהעדר אפקטיביות בעבודת מנגנוני הביטחון", הבהיר ראש השב"כ, שקרא בכל זאת לחיזוק המנגונים הפלסטיניים

"ההסתה פועלת על ציבורים נרחבים, ובכך מאתגרת את עבודת האיסוף המסורתית", אמר בר בנאומו. "ארגוני הטרור זיהו את הפוטנציאל של 'טרור ההשראה'. כל שנדרש היא ליפול על קהל פוטנציאלי קשוב ולשכנע אותו ברעיון". 

רונן בר, ראש השב"כ (צילום: גלעד קוולרצ'יק)
"איום הסייבר מעמיד את ארגוני הביון בפני אתגר נוסף". ראש השב"כ רונן בר בנאום בכנס | צילום: גלעד קוולרצ'יק

"ישראל נדרשת להתמודד עם עולם תלת-קוטבי, המתחלק לשלוש המעצמות שלהן יש אינטרסים וגישה שונים לגבי ישראל והאזור", ציין ראש השב"כ. הוא התייחס גם לאיום מכיוון איראן, והבהיר כי "אם ייחתם הסכם גרעין, ההשפעה האיראנית בכול האזור תגבר עוד יותר". לדבריו, "איראן מאיימת להמשיך להתפשט באזור. היא ראשית הצירים לכל התופעות באזור, ויש לה חלק לא מבוטל גם בתסיסה הפלסטינית לאחרונה. איראן היא לא רק בעיה גרעינית, אלא בעיה ליציבות האזור".

מלבר זאת, ראש השב"כ התייחס לאירועי "שומר החומות" ולהשפעתם על היחסים בין אזרחים יהודים לערבים בתוך ישראל. "אירוע נוסף בדמות האירועים שחווינו במהלך 'שומר חומות' עלול להיות בלתי הפיך למול מאמצי ההשתלבות משני הצדדים", ציין בר. "מנגד, התחזקות הגורמים המרסנים יכולה לייצר תקווה". הוא הוסיף כי "ישראל הופכת ממדינה שבה יש ערים מעורבות למדינה מעורבת, סוגיה זו מפגישה את הציבור עם אתגרים קשים, שעל רקע ההסתה מחמירה לידי איום ביטחוני".

רונן בר הבהיר כי אסטרטגיית הטיפול הנכונה באיום הסייבר היא שיתוף פעולה עם הרשתות החברתיות הגדולות וניסוח קוד אתי מחייב, קביעת קו גבול והקמת מנגנוני אכיפה מדינתיים. "השרתים בישראל מוגנים פחות מגבולות המדינה", הבהיר ראש השב"כ. הוא הוסיף כי על ישראל לשתף פעולה עם מדינות דומות לה, על מנת ליצור מעין "אינטרפול" שיפעל נגד איומים מסוג זה.