שלושה ימים חלפו מאז חיסול בכיר הג'יהאד האיסלאמי תייסיר ג'עברי, שהריגתו הייתה מכת הפתיחה של מבצע "עלות השחר", ונראה כי הדיווחים על הפסקת האש הצפויה מקרבים אותנו לסיומו. אך בזמן שהמגעים נמשכים, חמאס – שנחשב לחזק בהרבה מהשני – ממשיך לשבת על הגדר ובוחר להישאר מחוץ למערכה, שכוללת ברובה ירי רקטות קצרות טווח לעבר יישובי העוטף ותקיפות של צה"ל בתגובה. N12 עם תמונת המצב מהצד השני ויחסי הכוחות בין ארגוני הטרור.

מבצע "עלות השחר" – סיקור N12:

צה"ל החל במבצע " עלות השחר"
תייסיר אל-ג'עברי, בכיר הג'יהאד האיסלאמי שחוסל

יחסי הגומלין – מתיחות מתמשכת בין החמאס לג'יהאד האיסלאמי

הג'יהאד האיסלאמי מיצב עצמו כארגון הטרור השני מבחינת מעמדו והשפעתו ברצועת עזה, תוך שהעמיק את השפעתו בתווך האזרחי באמצעות הגברת פעילותו התנועתית ומעורבותו בקידום מהלכים בעלי אופי לאומי ואזרחי.

כבר לפני ההפיכה בשנת 2007 ידעו יחסי הג'יהאד האיסלאמי והחמאס עליות ומורדות, ובפרט מתיחות מתמשכת בקרב דרג השטח. אלו נעוצים בכמה גורמים מרכזיים – קריאת תיגר מצד הג'יהאד האיסלאמי על המדיניות הביטחונית שנקטה החמאס, מאבקי שליטה על אמל"ח ומסגדים בין הזרועות הצבאיות ועוד. כל אלו מניעים לא אחת את הג'יהאד לפעול צבאית באופן עצמאי נגד ישראל, וכך גם הפעם, כשחמאס החליט שלא להיכנס לסבב הלחימה.

תהלוכת ניצחון של ארגון הטרור חמאס, היום בעיר עזה. (צילום: מג'די פתחי/TPS)
חמאס מחוץ למערכה. תמונת ארכיון | צילום: מג'די פתחי/TPS

הג'יהאד האיסלאמי – מבט מבפנים

הייסוד: הג'יהאד האיסלאמי נוסד בתחילת שנות ה-80 בידי פתחי עבד אל-עזיז א-שקאקי והייתה, אז, החלופה התנועתית הדתית הראשונה לארגון אש"ף ולתנועת הפת"ח במאבק נגד ישראל.

המזכ"ל: זיאד א-נח'אלה משמש בתפקיד מאז שלהי 2018, לאחר שירש את מקומו רמצ'אן שלח שנפל למשכב ולאחר מכן מת. 

זיאד נחאלה (ארכיון) (צילום: חדשות)
מזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי זיאד א-נח'אלה | צילום: חדשות

הזרוע הצבאית: בשורות התנועה פועלות פלוגות אל-קודס, שכוללות חטיבה צפונית ודרומית.

ראש הזרוע הצבאית: אכרם עג'ורי – משמש למעשה סגנו של נח'אלה ויושב בביירות ובדמשק. מתאם בין משמרות המהפכה באיראן לבין הזרוע הצבאית של ארגון הטרור. ב-13 בנובמבר 2019 היה ניסיון לחסלו: הוא הותקף בביתו בדמשק, במקביל למבצע "חגורה שחורה", שהחל עם חיסולו של בהאא אבו אל-עטא.

אכרם אלעג'ורי (צילום: החדשות)
אכרם עג'ורי יושב בביירות ומוביל את הג'יהאד האיסלאמי מרחוק | צילום: החדשות

הפעילים בארגון הטרור: 10,000 פעילים, מתוכם אלפים בודדים פעילים צבאיים.

אמצעי הלחימה: כ-10,000 רקטות, מנהרות הגנתיות והתקפיות.

היכולות ההתקפיות: רקטות לטווח הקצר והבינוני, כמות קטנה של טילי נ"ט מתקדמים. בנוסף, לארגון הטרור כטב"מים, רחפנים וקומנדו ימי – אך אלו פועלים בעוצמה נמוכה באופן מהותי ביחס לחמאס.

ירי טילים של הג'יהאד האסלמי
ירי רקטי של הג'יהאד האיסלאמי. ארכיון

מקור המימון העיקרי: איראן וחיזבאללה.

תמיכה ציבורית: על פי ההערכות, שיעור התמיכה הציבורית בג'יהאד האיסלאמי עומד על אחוזים בודדים בלבד – בעקבות יחסיה עם איראן שמציבים אותה ככלי שמשרת את האינטרס השיעי על חשבון האינטרס הפלסטיני.

חמאס – מבט מבפנים

הייסוד: תנועה זו הוקמה בשנת 1987 בידי השיח' אחמד יאסין, עם פרוץ האינתיפאדה הראשונה ביהודה ושומרון. ארגון הטרור הוקם על בסיס התשתית החברתית והדתית של האחים המוסלמים.

צפו בסיפורים המעניינים של 24.6 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
אחמד יאסין - מייסד החמאס | צילום: רויטרס, חדשות

ראש הלשכה המדינית: איסמעיל הנייה, בן 60, מכהן בתפקיד זה החל ממאי 2017. לפני כן הוא שימש ראש הממשלה, הכפוף לאבו מאזן, כשניצח בבחירות ב-2006. הנייה למד ספרות איסלאמית באוניברסיטת עזה וגורש ב-1992 ללבנון עם אסירי חמאס – אך הוחזר כעבור שנה לעזה.

איסמעיל הניה, ארכיון (צילום: EPA/ALI ALI, חדשות)
ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה | צילום: EPA/ALI ALI, חדשות

הזרוע הצבאית – גדודי עז א-דין אל-קסאם, בראשות מוחמד דיף, מורכבים מכמה חטיבות:

  • הזרוע היבשתית – יחידת העילית שנקראת א-נוח'בה, מבצעת תקיפות בשטח ישראל דרך המנהרות ההתקפיות – אך מתאמנת גם בפעולות הגנה בשטח הרצועה.
  • הקומנדו הימי – מבצע פעולות נגד כלי שיט ישראליים ונמלים, תוך שימוש במגוון רחב של כלי נשק.
  • הזרוע האווירית – מפתחת את מערך כלי הטיס הבלתי מאוישים – על בסיס ידע שנרכש באיראן ובסוריה. הם בעלי יכולת טיסה למרחקים ארוכים ומסוגלים להגיע מצפון לגוש דן.
הרקטה המשודרגת של חמאס
רקטה משודרגת של חמאס. ארכיון

הזרוע האזרחית – מכונה "דעוה" ופועלת לרווחת הציבור – במתן צדקה, בהפעלת מרפאות, בחלוקת מזון, בהקמת גנים בתי ספר וכן מגייסת תומכים רבים.

מספר הפעילים: 20 אלף פעילים פוליטיים, כ-25 אלף פעילים בזרוע הצבאית וכ-20 אלף פעילים במנגנוני הביטחון של חמאס. ההערכה – מאות אלפים תומכים בתנועה.

יחידת הקומנדו הימי של חמאס
הקומנדו הימי של חמאס

אמצעי הלחימה: עשרות אלפי רקטות לטווח הקצר והבינוני, וכן מאות אלפים לטווח הארוך.

מקור המימון העיקרי: אגודות צדקה, גבייה פנימית ותרומות חוץ – מקטר ומאיראן.

חמאס מאיים: נגיב על הרג הפעיל (צילום: רויטרס, חדשות)
כוחות הביטחון של חמאס. ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

תמיכה ציבורית: על פי סקר שפרסם מכון הסקרים הפלסטיני של ח'ליל שקאקי, כ-25% תומכים בחמאס.

בינתיים נמשכים ביתר שאת המגעים להפסקת אש עם הג'יהאד האיסלאמי, בתיווך מצרים – בעוד חמאס, האוחז ביכולות לחימה גדולות יותר משל הג'יהאד האיסלאמי, ממשיך לצפות מהצד. מבחינת ישראל מדובר בהישג גדול – הבכירים שהיו על הכוונת חוסלו ומראים חולשה. אך ניסיון העבר לימד אותנו שהסבב הבא עלול להיות מעבר לפינה.