מבצע "עלות השחר" נפתח ביום שישי עם חיסולו של בכיר הג'יהאד האיסלאמי תייסיר ג'עברי - אלא שלפעולה שהביאה לפרוץ הלחימה לא קדם כינוס של הקבינט המדיני-ביטחוני. לכן פנינו ליועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, בשאלה איך אושר החיסול בלי אישור הקבינט, בניגוד לצעד שנקט קודמה בתפקיד בנסיבות דומות ב-2019, עם חיסולו של בהא אבו אל-עטא שהוביל למבצע "חגורה שחורה".

נזכיר כי סעיף 40 לחוק יסוד: הממשלה קובע כי המדינה לא תפתח במלחמה ולא תנקוט פעולה צבאית משמעותית העלולה להוביל, ברמת הסתברות קרובה לוודאי, למלחמה, אלא מכוח החלטת הממשלה שאפשר ותתקבל על ידי קבינט.

המועמדת לתפקיד היועמ"ש, עו"ד גלי בהרב-מיארה (צילום: תומר יעקובסון)
היועמ"שית: גורמי המקצוע קבעו פה אחד - לא פעולה שתוביל למלחמה | צילום: תומר יעקובסון

בתגובה לכך, הסבירה היועצת: "השאלה אם פעולה צבאית עלולה להביא למלחמה כאמור נקבעת על ידי גורמי המקצוע הביטחוניים". עוד אמרה: "מעמדתם המקצועית נגזרת החלטה המשפטית אם יש לאשר את הפעולה על ידי הקבינט אם לאו".

לדבריה, "כל מקרה נבחן באופן פרטני על ידי גורמי המקצוע הביטחוניים, השוקלים את נסיבותיה הייחודיות של הפעולה הצבאית המתוכננת, וכן את השלכותיה האפשריות, ואת המידע המודיעיני הקיים באותה עת ביחס אליה".

"במקרה זה, נוכח מידע מודיעיני ולאחר ישיבות הערכות, קבעו גורמי המקצוע הביטחוניים, פה אחד, כי הפעולה הצבאית בה הוחלט לנקוט בנסיבות העניין הייחודיות אינה פעולה צבאית העלולה להוביל למלחמה", סיכמה, "על בסיס הקביעה המקצועית האמורה התקבלה העמדה המשפטית".