לקראת ביקורו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בישראל ובסעודיה, נחשפים פרטים על הסכם נורמליזציה שעשוי להיחתם בין שתי המדינות בחסות ארה"ב. אם אכן ייחתם, ההסכם צפוי לכלול ברית הגנה אזורית של שורת מדינות שישתפו פעולה בזירה הימית והאווירית ויקיימו אימונים משותפים שיהוו הפגנת כוח מול איראן. בנוסף, סעודיה עשויה לאפשר במסגרת ההסכם לטיסות ישראליות לעבור מעל שטחה ישירות למזרח הרחוק ולאמירויות.

סיקור נרחב ב-N12:

ימית ואווירית: מה תכלול ברית ההגנה

היחסים בין ישראל לסעודיה מתאפיינים כבר היום ביחסי גומלין שמתרחשים מתחת לפני השטח. שתי המדינות משתפות פעולה במישור המודיעיני, ישנן עסקאות נשק ומתקיימים גם יחסי מסחר מסוימים הכוללים ביקורים הדדיים ותיאום של ישראל מול סעודיה בנושאים משותפים. אם ייחתם הסכם, הוא עשוי לתת פומבי לכל הדברים שמתקיימים היום מתחת לפני הקרקע.

סעודיה נגד איראן (צילום: סוכנות הידיעות האיראנית)
הגנה גם על הזירה הימית. אילוסטרציה | צילום: סוכנות הידיעות האיראנית

כעת, כחלק מחימום נוסף של היחסים בין המדינות, צפויה ככל הנראה להיחתם ברית הגנה שתכלול שיתוף פעולה הגנתי בין המדינות השותפות בזירה האווירית ובזירה הימית, זאת במטרה להגן על נתיבי הסחר הימיים. במסגרת ההסכמים אף עשויים להגיע לפתרון בכל הנוגע למחלוקת על האיים טיראן וסנפיר.

כמו כן, במסגרת הברית צפויה להיות מעין מפקדה משותפת ש"תנוהל" בפיקוד אמריקני, אך יהיו שותפות לה ישראל, סעודיה, האמירויות ועוד. המפקדה הזו תקיים הגנה משותפת בים ובאוויר. כלומר, כל מדינה שתזהה איום על אחת המדינות שם תוכל לנטרל את האיום או שתעדכן את המאוימת שתנסה לנטרל אותו בעצמה. מעבר לכך, צפויים להתקיים אימונים משותפים - שיהוו הפגנת כוח אל מול איראן שתכליתה לבודד אותה באזור.

טיסה מעל סעודיה - וכניסה לאל-אקצא

במסגרת ההסכם, הסעודים שוקלים להעניק אור ירוק לטיסות ישראליות לעבור מעל שטח המדינה. אישור כזה צפוי להוזיל ולקצר משמעותית את הטיסות של הישראלים למזרח הרחוק ולאמירויות. במקביל, בישראל ינסו למצוא מנגנון שיאפשר כניסה למתפללים סעודים לבוא ולהתפלל באל-אקצא. כל זאת במסגרת המחוות ההדדיות בין הצדדים.

מסגד אל אקצא (צילום: גמאל עוואד, פלאש 90)
מסגד אל אקצא | צילום: גמאל עוואד, פלאש 90

כמו כן, קיימת אפשרות שיתקיימו טיסות ישירות של ערבים ישראלים למכה כדי להתפלל, כדי שלא יצטרכו לעבור דרך ירדן או טורקיה. 

בשני הצדדים מקווים שהפעולות הללו יתקיימו כפי שמתוכן, משום שדרושים אישורים ביטחוניים וכן אשרות כניסה ופיקוח. שלב לאחר מכן, אם יחליטו לחמם עוד את היחסים - אז ייתכן שנראה תיירים ישראלים נוחתים בריאד.

בטור מיוחד שכתב הנשיא ביידן לציבור האמריקני בוושינגטון פוסט, ציין כי הוא יהפוך ל"נשיא הראשון שיטוס מישראל לג'ידה שבערב הסעודית". לדבריו, "המסע הזה יהיה סמל קטן לניצני היחסים והצעדים לקראת נורמליזציה בין ישראל לעולם הערבי, שהממשל פועל להעמיק ולהרחיב".