כ-24 שעות אחרי כניסת הפסקת האש לתוקף והפגנת האיפוק של חמאס, הכוונה של הממשלה היא להמשיך להיטיב עם תושבי עזה - כך פורסם אמש (שני) ב"המהדורה המרכזית". ראש הממשלה יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ מתכוונים להמשיך בהטבות הכלכליות לעזה ולהגדיל את מכסת הפועלים ל-20 אלף באופן הדרגתי. למרות הפסקת האש, בג'יהאד האיסלאמי מעלים כוננות ומאיימים כי הם מוכנים לחידוש הלחימה מתוך הבנה שישראל לא מתכוונת לשחרר את עציריהם.

במערכת הביטחון ובדרג המדיני קיימת תמימות דעים שהישיבה על הגדר של חמאס עד כדי האשמה בשיתוף פעולה עם ישראל נובעת בעיקר מהעובדה שההקלות האזרחיות במהלך התקופה השקטה יצרו הרתעה. לכן, ראש הממשלה ושר הביטחון מתכוונים להמשיך במדיניות הזו ולהעלות דרמטית את מספר הפועלים מעזה שעובדים בישראל עד ל-20 אלף. אלוף פיקוד הדרום מוכן ללכת צעד נוסף ולבחון אפשרות שתיירים מעזה יטוסו לחו"ל דרך נמל התעופה רמון.

ראש הממשלה לפיד פנה בנאומו לתושבי עזה ואמר: "אנחנו נדע להגן על עצמנו מפני כל מי שמאיים עלינו, אבל אנחנו גם יודעים לתת עבודה ופרנסה וחיים של כבוד לכל מי שרוצה לחיות בשלום לצידנו". הוא גם קשר את ההקלות האזרחיות להשבת השבויים והנעדרים מעזה כדי להראות את התלות ביניהם.

נשיא מצרים א סיסי ורה"מ יאיר לפיד (עיבוד: רויטרס/פלאש 90)
לפיד וא-סיסי | עיבוד: רויטרס/פלאש 90

אחרי הודעת מצרים אתמול שתפעל למען שחרור עצורי הג'יהאד האיסלאמי, בארגון הטרור טוענים שהעצורים ישוחררו. בישראל אין כוונה לשחרר את העצורים וגורם מדיני בכיר מבהיר: "אפשר לעשות מאמצים אבל לא כל המאמצים מצליחים בחיים. אנחנו לא מתחייבים על שום דבר".

ראש הממשלה לפיד שוחח הערב עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. "שוחחתי הערב ארוכות עם נשיא מצרים א-סיסי", מסר לפיד. "הודיתי לנשיא מצרים על פעילותו המאומצת להשגת הפסקת האש ברצועת עזה, ואמרתי לו שלמצרים תפקיד משמעותי ביותר לשמירה על היציבות והביטחון האזורי".

הנשיא העלה בפני לפיד את הסוגיה הפלסטינית וראש הממשלה הדגיש את ראייתו לפיה יש לחזק את מצבם הכלכלי של הפלסטינים. "שוחחנו על חשיבות חיזוק ופיתוח הנורמליזציה בין ישראל למדינות האזור, וחשיבות השיח למען היציבות האזורית", ציין ראש הממשלה. "כמו כן, דנו בסוגיות הומניטריות החשובות לשתי המדינות, ובהמשך שיתוף הפעולה הכלכלי".

ביקורת קשה בג'יהאד כלפי חמאס: "מכרתם אותנו בשקל"

יממה לאחר הפסקת האש, בג'יהאד האיסלאמי חילקו בשעות האחרונות כרוזים לאנשיהם ברצועת עזה שבהם כתבו כי ארגון הטרור מוכן לחדש את הלחימה עם ישראל. הסיבה לאיומים היא המסרים שקיבלו בג'יהאד שלפיהם ישראל לא מתכוונת לשחרר את בסאם א-סעדי, בניגוד גמור לרושם שקיבלו מהמצרים.

במקביל, הג'יהאד מנחה פומבית את אנשיו לסגור את סוכות האבלים כחלק מהעלאת הכוננות המחודשת ברצועה. ייתכן שמדובר בניסיון להעביר מסרים למצרים ולישראל, כלומר ללחוץ עליהן בבחינת "תחזיקו אותי".

אנשי הג'יהאד האיסלאמי משמיעים ביקורת קשה על חמאס בעזה, ברשות הפלסטינית וגם בבתי הסוהר. "מכרתם אותנו בשקל בשביל היתרי עבודה, בגדתם", תוקפים בארגון הטרור. בג'יהאד גם מאשימים שקיים סיכוי שחמאס העבירה את האינפורמציה לישראל על מיקומם של שני מפקדיהם הבכירים כדי שישראל תחסל אותם.

"האיתותים ששידר חמאס נקלטו בישראל"

בירושלים חושבים שסיום המבצע יכול להוות נקודת לחץ חדשה על חמאס. לפי שעה, אין מגעים קונקרטיים בין ישראל לארגון הטרור להחזרת השבויים והנעדרים וגם אין הצעה חדשה על הפרק. עם זאת, במערכת הביטחון ובדרג המדיני סבורים שיכולה להיווצר הזדמנות "לדבר במונחים אחרים" ולא מעוניינים לפספס אותה.

ההבנה היא שחמאס מאותת בשבועות האחרונים שייתכן שהוא מוכן להגמיש את התנאים שלו בסוגיית השבויים והנעדרים. ייתכן שפרסום התיעוד של הישאם א-סייד מחובר לבלון חמצן ללא כל תמורה מלמדת על המצוקה של ארגון הטרור.

מבצע עלות השחר הפצצה במרכז עזה (צילום: רויטרס)
תקיפה במרכז עזה במהלך מבצע "עלות השחר" | צילום: רויטרס

גורם מדיני אמר הערב כי "העובדה שחמאס נטל חלק במנגנון הסיום של המבצע האחרון ושיש לו נכסים שהוא לא רוצה לאבד, כלומר השנה הכלכלית והאזרחית הכי טובה ברצועת עזה, מאפשרים מנוף לחץ עליו".

"הג'יהאד אחראי להרג ילדים פלסטינים"

למרות הפסקת האש, מועצת הביטחון של האו"ם התכנסה הערב לדון במבצע "עלות השחר" בעזה. השליח המיוחד של האו"ם למזרח התיכון, תור ונסלנד, אמר בדיון כי "הפסקת האש שברירית. לכל חידוש פעולות האיבה יהיו רק השלכות הרסניות על הפלסטינים והישראלים, וכל התקדמות פוליטית בנושאים מרכזיים תהיה חמקמקה". עוד הוא הוסיף כי סבבי הלחימה ייפסקו רק באמצעות פתרון מדיני "שיביא לסיום הכיבוש ולהגשמת פתרון שתי המדינות על בסיס קווי 1967".

שגרירת ארה"ב באו"ם לינדה תומאס גרינפילד הצהירה בדיון: "הג'יהאד האיסלאמי הוא ארגון טרור שנתמך על ידי איראן - אסור לנו לטעות. הג'יהאד הפלסטיני גרם לעוד סבל עבור הפלסטינים. כל המדינות חייבות לגנות את ההתנהגות של הארגון הזה ושום מדינה לא יכולה לסבול מתקפות על אזרחיה. השגרירה גם קראה לשחרור השבויים והנעדרים הישראלים שמוחזקים בעזה והדגישה: "לכל משפחה מגיע לקבור את בניה". בנוסף, היא אמרה  שיש לחקור מקרי מוות של אזרחים ברצועה ואישרה כי מותם של ארבעה ילדים במחנה הפליטים ג'באליא הוא תוצאה של שיגור כושל של הג'יהאד האיסלאמי.

בריטניה גינתה בדיון את פעילות הג'יהאד האיסלאמי שאחראי לאיום על אזרחים ישראלים ופלסטינים, וקראה לחקירת האירועים שהביאו למותם של ילדים בעזה. מנגד, נציג סין גינה את מבצע "עלות השחר" ואמר כי "העימותים האחרונים גרמו למותם של עשרות, הצעיר שבהם בן 5. סין מגנה את השימוש המוגזם בכוח נגד אזרחים, וקוראת להפסקת הענישה הקולקטיבית של תושבי עזה".

שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן אמר בדיון: "הג'יהאד האיסלאמי הוא ארגון טרור קיצוני הממומן ומוכשר על ידי איראן ומטרתו היא אחת - להשמיד את ישראל ולהקים מדינת שריעה. הג'יהאד האיסלאמי, דאעש ואל-קאעידה הם כולם בעלי אותה אג'נדה. אם המועצה הזו רוצה להביא לשיפור המצב ברצועת עזה, חייבת להיות כאן תוצאה אחת לדיון - גינוי חריף והטלת האחריות המלאה למותם של אזרחים פלסטינים, ובהם ילדים, על ידי מחבלי הג'יהאד. כל תוצאה אחרת תהיה ניצחון עבור ארגוני הטרור".

דנה ויס, ירון אברהם, אוהד חמו ועמית ולדמן השתתפו בהכנת הידיעה.