מצבורי נשק ומנהרות - מתחת לבתי ספר: יותר משנה לאחר מבצע "שומר החומות", צה"ל חשף הערב (רביעי) שורה של אתרי טרור של חמאס המוטמעים בלב האוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה. בין היתר, נחשפו מנהרת טרור סמוך למפעל "פפסי", מפעל לייצור רקטות ליד בית החולים שיפא ופיר כניסה לרשת מנהרות ליד האוניברסיטה האיסלאמית. בצה"ל אמרו כי החשיפה נועדה לחזק את הלגיטימציה הבין-לאומית לתגובה צבאית ברצועה והבטיחו כי היעדים יותקפו במערכה הבאה.

בצה"ל אומרים כי בזירת עזה הושגה יציבות אחרי מבצע "שומר החומות", אך הרגיעה השוררת יכולה להיקטע בכל יום. הג'יהאד האיסלאמי, שאינו נושא באחריות של חמאס, מרוסן אומנם - אך ממשיך לערער על היציבות יחד עם "ארגונים סוררים" ששיגרו את ארבע הרקטות לעבר אשקלון וחבל לכיש לפני כשבועיים. לצד הנפיצות הגבוהה, בצה"ל מדגישים כי להיתרי העבודה לפועלים מעזה "אפקט מרסן" על המצב ברצועה.

האתרים שחשף צה"ל כוללים מנהרת טרור תת-קרקעית של חמאס בשכונת תפאח בעיר עזה שממוקמת בסמוך למפעל "פפסי" הפועל בזכיינות ולבית היסודי דראג' של אונר"א שמשמש בחירום כמחסה מוכרז ל-2,500 בני אדם. המנהרה משמשת לאחסון נשק ולהתניידות פעילי טרור של חמאס. בתמונות שפרסם צה"ל ניתן להבחין בבסיס קשתות הבטון שנמצאות במתחם המשמשות לבניית מנהרות.

אתר נוסף שנחשף הוא פתח כניסה לרשת מנהרות טרור שממוקם ליד האוניברסיטה האיסלאמית שהתגלה לאחר הפצצת המטרו בעזה במבצע "שומר החומות". רשת המנהרות מסתעפת בכל אזור תל-הווא שבדרום מערב העיר עזה. בנוסף, המטה הראשי של אונר"א במזרח התיכון ממוקם גם הוא בסמוך לתוואי רשת המנהרות.

צה"ל חשף גם אתר לייצור ותיקון אמצעי לחימה של חמאס הממוקם בבניין המשמש לצרכים אזרחיים ולמגורים. האתר ממוקם במרחק של 45 מטרים ממסגד, במרחק של 55 מטרים ממרפאה של אונר"א ובמרחק של 60 מטרים מבית החולים שיפא - בית החולים המרכזי והחשוב ברצועת עזה. בבית החולים מטופלים מדי יום אלפי חולים והוא מעסיק כאלף עובדים.

כבר בינואר 2009, במהלך מבצע "עופרת יצוקה", חשף השב"כ כי בכירי חמאס מנצלים את בית החולים למקום מסתור. ביולי 2014, במהלך מבצע "צוק איתן", דווח בוושינגטון פוסט כי משרדי בית החולים משמשים כמפקדה ראשית של חמאס וכי פעילי הארגון נצפו מתהלכים במסדרונות בית החולים. האתר החדש שנחשף מכיל חומרי נפץ וחומרים דליקים שעלולים להתלקח ולהתפוצץ בכל רגע בעקבות תאונת עבודה או טעות בייצור.

אתר נוסף שנחשף הוא מחסן נשק של חמאס בתוך מסגד אל-שהיד שבשכונת בריג'. המחסן מוסווה בלב שכונה אזרחית וממוקם בסמוך לספרייה ציבורית במימון בנק KFW הגרמני. במסגד מתקיימים חוגי ספורט, פעילויות לילדים, קורסי עזרה ראשונה ופעילות של תנועת נוער.

עוד נחשף מחסן נשק של חמאס בתוך מסגד עבדאללה עזאם שבשכונת נוסיראת. המחסן מוקף בבתי מגורים, ממוקם בקרבת משרד רווחה ששייך לאונר"א ומשמש בין היתר גם כחמ"ל של פעילי חמאס. בצה"ל הסבירו כי פיצוץ, תאונה או אפילו שרפה במחסן עלולים להביא לפגיעה בבלתי מעורבים, החל ממתפללים במסגד ועד לאנשים המגיעים לקבל סיוע הומניטרי במשרד הרווחה.

מחסן אמל"ח נוסף שנחשף ממוקם על גג ביתו של מחמוד צלאח מחמד אבו ע'אלי, פעיל במערך הייצור של חמאס. המחסן מוקף בתי מגורים נוספים וממוקם בסמוך למרפאה של אונר"א שנמצאת מעבר לכביש.

בנוסף, נחשף פיר מנהרת טרור הממוקם בביתו של עומר עוני עוצ' מחיסן, אחראי האימונים בגדוד שג'אעיה‎ של חמאס. במרחק 60 מטרים מהפיר ממוקם בית הספר ג'מאל עבד אל נאצר שמשמש כבית מחסה לפליטים בעיתות חירום ובמרחק 30 מטרים ממנו ממוקם מסגד שהיד פתחי אלשקאקי.

תיעוד תקיפת צה"ל ברצועת עזה
יציבות לצד נפיצות גבוהה. תקיפה בעזה

בצה"ל חשפו גם מנהרת טרור של חמאס הממוקמת בשכונת צברא בעיר עזה, מתחת למתחם בתי ספר של אונר"א ושל הכנסייה הקתולית. המנהרה עוברת גם מתחת למוקדם האמבולנסים הראשי של עזה המונה 14 אמבולנסים ו-30 אנשי צוות.

גנץ: "העולם צריך לגבות מחמאס מחיר"

שר הביטחון בני גנץ, שסייר היום בגבול עזה, אמר: "אנו פועלים באופן נרחב בכדי לייצר יציבות ביטחונית לתושבי העוטף וממשיכים לפעול להשבת הבנים, תוך שאנו מאפשרים לתושבי עזה כלכלה בסיסית טובה יותר וממשיכים לפגוע בניסיונות ההתעצמות של חמאס".

"צה"ל חשף היום לעיני העולם דוגמאות לעומק השימוש של חמאס באוכלוסייה אזרחית שאותה הוא בוחר להעמיד בחזית האש", הדגיש גנץ. "חמאס יורה מתוך אוכלוסייה אזרחית - ולעבר אוכלוסייה אזרחית. כפי שישראל נחושה להביא לשקט וליציבות, כך נהיה נחושים לפגוע בכל מטרה צבאית של חמאס וארגוני הטרור המאיימת על אזרחי ישראל. העולם כולו צריך להיחשף לפשעים שמבצעת חמאס, ולגבות ממנה מחיר כבד כבר היום".

סגן שר הביטחון אלון שוסטר הוסיף כי "תקיפות צבאית אל מול החמאס, סיוע ממשלתי משמעותי לקו העימות הדרומי ועוצמה אזרחית של התושבים מביאים למציאות ביטחונית יציבה בעוטף עזה ולצמיחה דמוגרפית חסרת תקדים בהיסטוריה של המרחב".