לאו דווקא טורקיה: איראן הגבירה בתקופה האחרונה את ההכנות לקראת נקמה אפשרית נגד אזרחים ישראלים בחו"ל. באגף ללוחמה בטרור במטה לביטחון לאומי (מל"ל) חידדו הבוקר (שני) את אזהרת המסע לטורקיה והבהירו כי מדובר במדינה ברמת סיכון גבוהה בימים אלו. ההתרעות על פגיעה בישראלים גוברות לאחר חיסולו של קצין משמרות המהפכה חסן סיאד ח'ודאיארי בשבוע שעבר, אך אינן ממוקדות רק בטורקיה.

באיראן מיפו את האפשרויות לנקמה ובדקו איפה קל יותר להוציא פיגוע אל הפועל. משמרות המהפכה חיפשו מדינות סמוכות לאיראן, שבהן מבלים תיירים ישראלים ויש גם אזרחים איראנים. זה קורה בעיקר בדובאי ובטורקיה, ולכן הם העלו הילוך במאמץ שלהם. באיראן מתקשים להוציא לפועל פיגועים נגד מטרות ישראליות: בשנה האחרונה סיכל המוסד ניסיונות פגיעה בישראלים גם בקפריסין, בקולומביה, בטורקיה ובמזרח הרחוק.

חמישה אנשי עסקים מישראל

סוכנות הידיעות האיראנית פארס, המקורבת למשמרות המהפכה, פרסמה אמש רשימה של חמישה אנשי עסקים ישראלים מתחומי הביטחון, הטכנולוגיה והסייבר וכתבה: "אלה הציונים שחייבים לחיות במסתור". עוד נכתב כי אלה רק כמה מהאנשים שנתונים ל"מעקב צמוד" של המודיעין והלוחמים של ציר ההתנגדות – כולל בני משפחותיהם, עמיתיהם לעבודה – וכי בידי איראן יש "תיעוד של כל פעולה שהם מבצעים".

מבוקשים
רשימת ה"מבוקשים" שפורסמה באיראן

על פי הדיווח, בפארס נחשפו לפרטים האישיים של אותם אנשי עסקים ויזמים, בין היתר בזכות "גישה למקורות מידע מתוך הישות הציונית". לדבריהם, מדובר בבכירים במערכת הביטחון של ישראל בעבר ובהווה, "שהיו מעורבים במעשי חבלה נגד מדינות איסלאמיות וברצח של פעילים שכל חטאם היה ההתנגדות האיסלאמית".

בכתבה עצמה פורסמו כמה תמונות של הישראלים, שניתן להשיג אותן מרחבי הרשת, אך נכתב כי בידי העיתון קיים מידע שכולל "פרטים מפורטים מאוד על בני משפחותיהם, תמונות וסרטוני וידאו, כתובות מגורים ועבודה, מסלולי תנועה, מספרי טלפונים נייחים וניידים, מיקום תיבות הדואר ומידע נוסף הקשור לאותם אנשים". עוד נכתב, כי נוסף עליהם קיימת רשימה של אנשים אחרים "בעלי השפעה – שמבוקשים על ידי המשטר האיראני בתחומי הטכנולוגיה, הצבא והביטחון – החשופים לשורת צעדים אפשריים, וזהותם תיחשף בהמשך".

הקצין שחוסל באיראן מחוץ לביתו
חיסול הבכיר האיראני, בשבוע שעבר
  1. האלוף (במיל') עמוס מלכא, שכיהן כראש אמ"ן בשנים 1998–2001. בכתבה מופיעות כמה תמונות שלו, המסתובבות ברחבי הרשת. לפי הדיווח, במהלך 20 השנים האחרונות היה מלכא מעורב בכמה פעולות עסקיות, ועוד נטען כי כעת הוא מקשור לכמה חברות היי-טק ישראליות בעלות אופי ביטחוני.
  2. עמיר לוינטל, המייסד והמנכ"ל של חברת הסייבר Cylus. החברה עוסקת במתן שירותי סייבר להגנה ולאבטחה של מערכות להפעלת רכבות. גם לוינטל הוא קצין צה"ל במילואים, ועל פי סוכנות פארס גם הוא שירת באגף המודיעין בצה"ל.
  3. בוגר יחידה 8200 לשעבר גל גנוט, המנהל את חברת ההכשרות אנליזה. על פי הדיווח בפארס, החברה עצמה פועלת כחברת קבלן בשירות המוסד.
  4. ענבל אריאלי, מייסדת חברת ההייטק Synthesis. על פי סוכנות פארס, אריאלי היא אחת מ-100 האנשים המשפיעים ביותר בתחום הטכנולוגיה החדשה "של הישות הציונית" והיא נודעת כ"יזמית ישראלית חשובה". גם היא, כמו יתר הדמויות המוזכרות בכתבה, שירתה בעברה ביחידה 8200.
  5. עמית מלצר. נטען כי הוא מומחה בתחום טכנולוגיות הסייבר ההגנתי. עוד נכתב עליו כי הוא אחראי לפיתוחן של כמה תוכנות סייבר הגנתי המשמשות את מערכות הביטחון של ישראל, ארה"ב וסינגפור.
חסן סיאד ח'ודאיארי (צילום: Vahid Salemi, AP)
חסן סיאד ח'ודאיארי, שחוסל בשבוע שעבר באיראן | צילום: Vahid Salemi, AP

לא רק בטורקיה

נוסף על החמרת האזהרה מפני מתקפה בטורקיה, בישראל חוששים מניסיונות נקמה בכל המדינות הגובלות באיראן, ובעיקר במדינות כמו איחוד האמירויות, בחרין ואזרבייג'ן, שבהן מבקרים תיירים מישראל. לפי הדיווח בניו יורק טיימס מפי גורמים ישראלים, ח'ודאיארי היה אחראי לפעילות היחידה במזרח התיכון ובמדינות הגובלות באיראן, ובשנתיים האחרונות הוא היה מעורב בניסיונות פיגוע נגד אזרחים ישראלים, אמריקנים ואירופים בקולומביה, בקניה, באתיופיה, באיחוד האמירויות ובקפריסין.

בשבוע שעבר מסר גורם ישראלי כי אם אין אינדיקציות מודיעיניות ברורות, לא תוחמת אזהרת המסע. משום כך, ההמלצה לשוהים באזרבייג'ן היא לנקוט אמצעי זהירות מוגברים, ואילו לשוהים בבחרין ובאיחוד האמירויות מומלץ להימנע מנסיעות לא חיוניות, בשל נוכחות תשתיות טרור.

מפקד משמרות המהפכה מבקר את משפחת הקצין שחוסל בטהרא
מפקד משמרות המהפכה מבקר את משפחת הקצין שחוסל בטהראן

לאחר חיסולו של ח'ודאיארי איראן מחפשת נקמה. בינה לבין ישראל יש חשבון ארוך של תגובה על תגובה – לכל הצדדים. לאחר שבישראל זיהו את נחישותה של איראן, יש כל מיני דברים שאפשר לעשות. אם יש מידע ממוקד ומדויק, אפשר לעצור אנשים ולסכל את התוכניות יחד עם גורמי ביון מקומיים. אם אין, אחת הדרכים היא לפרסם בפומבי אזהרה לאיראן – זה מה שקרה הפעם.

חיסול ח'ודאיארי מהווה, בלי קשר ממשי לכוונות הנקמה האיראניים, שינוי במדיניות של ישראל שמבצעת לפי מקורות זרים חיסול על אדמת איראן. ההדלפה והפרסום בניו יורק טיימס, שלפיהם ישראל היא האחראית לחיסול, העצימו את הצורך של המשטר האיראני להגיב.

הלווית הקצין הבכיר שחוסל בלב טהראן (צילום: רויטרס)
הלווית הקצין הבכיר שחוסל בלב טהראן | צילום: רויטרס

מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי ביקר אתמול את בני משפחתו של ח'ודאיארי והבהיר כי ישראל היא העומדת מאחורי חיסולו. "מותו בגבורה הקנה לו תהילה אדירה בעולם", אמר סלאמי לבני המשפחה. "האויבים עקבו אחריו מדלת לדלת, מלב הבית הלבן ותל אביב, במשך שנים – עד שרצחו אותו בלב טהראן", הוסיף.

ח'ודאיארי חוסל ביום ראשון בשבוע שעבר, בעת שהיה במכוניתו בלב טהראן. הוא נורה בידי שני מתנקשים רכובים על אופנוע, באופן שהזכיר לרבים חיסולים של גורמים איראניים אחרים מן העבר, שיוחסו אף הם לישראל. בשבוע שעבר השתתף סלאמי בהלווייתו של ח'ודאיארי, ולצידו היה גם אסמעיל קא'אני, מפקד כוח קודס.