חודש המלחמה של צה"ל - התמרון הקרקעי: במטה הכללי מתכוננים לאפשרות של מלחמה שתיפתח בצפון ומכינים תמרון קרקעי שאמור להכריע את העימות - ולהפסיק את ירי הטילים לשטח ישראל. על פי התכנון, התמרון שיציג צה"ל לדרג המדיני בשילוב מהלומות אש כבדות יביא בסופו של דבר להכרעת חיזבאללה ולסיום המלחמה, אם תיפתח כזו בצפון.

בימים אלה נכנס צה"ל לשבוע השלישי של תרגיל מרכבות האש, המדמה חודש לחימה בכל הגזרות במקביל – בצפון, בדרום וביהודה ושומרון. התרחישים החמורים ביותר כוללים: כוחות חיזבאללה שחודרים לשטח ישראל ומבצעים מחטף ביישוב לאורך הגבול, 1,500 רקטות שנורות מדי יום לעבר ישראל, גם למרכז הארץ. בתרגיל הנתונים שהוצגו הם 300 חיילים ואזרחים הרוגים בחודש לחימה.

במקביל, בעורף צפויים להיות עשרות מוקדי הרס (כ-80) - ובהם בניינים שיקרסו ברחבי הארץ כתוצאה מהירי הכבד של חיזבאללה. מדובר במציאות קשה שתדרוש מהציבור הישראלי להתמודד ולהפגין חוסן עד שפעולת צה"ל בהגנה ובהתקפה תביא להכרעה. מנגד, על פי ההערכות במסגרת תרחישי התרגיל ימותו במהלך הלחימה בלבנון אלפי בני אדם – אנשי חיזבאללה וגם אזרחים. אלה תוצאות קשות, וישראל תצטרך להתמודד עם הנתונים האלה גם מול ביקורת של הקהילה הבין-לאומית. 

נערכים למלחמה בחיזבאללה: תמרון קרקעי של צה"ל (צילום: דובר צה"ל)
תימרון קרקעי של צה"ל | צילום: דובר צה"ל
נערכים למלחמה בחיזבאללה: תמרון קרקעי של צה"ל (צילום: דובר צה"ל)
תמרון קרקעי של צה"ל | צילום: דובר צה"ל

מכשול, מכת אש - ותמרון קרקעי

המענה הצבאי לתרחישי המלחמה כוללים בין השאר מכשול חדש שהולך ונבנה בגבול הצפון (הוא יושלם עוד לפחות שנתיים ובעלות של 2 מיליארד ש"ח), מכת אש גדולה ונרחבת על לבנון ותמרון קרקעי לעומק של עשרות ק"מ – שהרמטכ"ל מכנה אותו רב-מימדי.

הכניסה הקרקעית הנרחבת לתוך לבנון מתורגל כל העת על ידי אוגדות בצה"ל. הן יהיו מצוידות בטנקים ונגמ"שים חדשים, מערכות הגנה מפני טילי נ"ט - ומערכות תקשורת שמאפשרות חיבור בין כל הכוחות הנלחמים באוויר וביבשה. כמו כן, כלקח מרכזי ממלחמת לבנון השנייה - בצה"ל שמים דגש על מודיעין מדויק שיגיע עד ללוחם בשטח. הדגש הוא על היכולת לחשוף את האויב המסתתר בשטח האורבני, וסגירת מעגל אש על המטרה - מה שיביא לקטלניות גבוהה הרבה יותר מבעבר. במקביל, נבנה בנק מטרות הכולל אלפי יעדים שמספרם גדל כל הזמן וצפוי לגדול עוד בזמן הלחימה, באמצעות מנהלת המטרות שהוקמה בדיוק לשם כך. 

נערכים למלחמה בחיזבאללה: תמרון קרקעי של צה"ל (צילום: דובר צה"ל)
תמרון קרקעי של צה"ל | צילום: דובר צה"ל
תרגיל אוגדתי 162 (צילום: דובר צה"ל)
תרגיל אוגדתי 162 | צילום: דובר צה"ל

התרגיל הציף אצל המטה הכללי גם שורה של פערים ונקודות לשיפור: היכולת הלוגיסטית בשדה הקרב ובעומק השטח (כפי שקרה לרוסים באוקראינה), הגדלה משמעותית של מלאי החימושים שיוטלו מן האוויר ומספר המיירטים של כיפת ברזל. כל אלה ייקבעו את אורך הנשימה של צה"ל, שינהל מבחינתו כלכלת חימושים כדי לא למצוא את עצמו במחסור תוך כדי הלחימה. דוגמה לכך היא מבצע עמוד ענן בעזה בשנת 2012, אז כמות מיירטי כיפת ברזל היוותה שיקול.

במטרה לשפר את היכולות הלוגיסטיות הכשירו בשנה האחרונה כבישי עפר ודרכים חלופיות מדרום ומרכז הארץ לצפון באורך 2,500 ק"מ. הם אמורים לאפשר תנועה של כוחות צבא ואספקה בצירים חלופיים ולא בכבישי הארץ, וזאת כדי לצמצם את הפגיעות והחשיפה של הכוחות ולאפשר אספקה רציפה מבלי להפריע לתנועה אזרחית ולפינוי תושבים מהצפון דרומה.

תרגיל אוגדתי 162 (צילום: דובר צה"ל)
תרגיל אוגדתי 162 | צילום: דובר צה"ל

המשימה הראשונה: השמדת "כוח רדואן"

הסיכוי שהדרג המדיני בישראל יורה לצה"ל לצאת למתקפת פתע קלושה. לכן, מי שיזום במרבית המקרים את פתיחת המערכה יהיה חיזבאללה. זה גורם לצבא להיות במוכנות ובדריכות גבוהה לאורך כל השנה, מתוך הבנה שמלחמה יכולה להיפתח בכל רגע.

במטה הכללי הסבירו שקיים מודיעין איכותי על חיזבאללה. המשימה הראשונה של צה"ל צפויה להיות השמדת הכוחות החודרים של חיזבאללה – הכוחות המובחרים של הארגון "כוח רדואן". זה ייעשה באמצעות היכולת שיש לצה"ל לזהות אותם - ולפגוע בהם שם עוד לפני שייכנסו לישראל. מדובר בהזדמנות של צה"ל לפגוע בלוחמים הכי טובים של הארגון ושלילת יכולת משמעותית של חיזבאללה שאותה בנה, אימן והצטייד במשך שנים ארוכות.

לאחר מכן, הצבא יידרש להעמיק את ההשתלטות שלו בתוך עומק השטח - בין השאר באתרי השיגור ומרכזי הכובד של חיזבאללה, אחרת לא ניתן יהיה לצמצם את הירי לישראל. בצה"ל מאמינים שפגיעה קשה בליבת החיזבאללה יכולה להביא להכרעתו: נטרול הכוחות החודרים, חוליות הנ"ט, מתחמי הפיקוד והשליטה ואתרי השיגורים. בצבא סבורים כי ללא התמרון - לא ניתן יהיה להגיע להישג הנדרש. במקביל לתמרון תופעל מהלומת אש כבדה על אלפי מטרות חיזבאללה מן הים והאוויר.

תרגיל אוגדתי 162 (צילום: דובר צה"ל)
תרגיל אוגדתי 162 | צילום: דובר צה"ל

חזק, מצויד - וקטלני יותר: המהלך המתוכנן

בדרום לבנון ישנם כ-230 כפרים ועיירות ובהם ולמעלה ממליון וחצי תושבים. ישראל תידרש לקרוא לאוכלסייה האזרחית להתפנות לפני הנחתת האש. זהו מהלך שיהיה מורכב מאוד בעיקר בגלל שחיזבאללה מצא מסתור בתוך האוכלוסיה האזרחית והציב שם את מתקניו ומשגריו.

הרמטכ"ל קבע באחרונה שמשלב מסוים חלק מהכפרים, אלה שמהם יצא חיזבאללה לפשיטות בישראל, יוגדרו אזורי לחימה ואז לא תיהיה מגבלה בהפעלת הכוח. התושבים יוזהרו מראש - ומי שיישאר ייפגע. 

_OBJ

התמרון המתוכנן אמור להיות שונה: חזק, מצויד וקטלני הרבה יותר. הקושי הגדול ביותר יהיה לשכנע את הדרג המדיני שהצבא יידע לספק את הסחורה ולהביא תוצאה בזמן סביר וללא נפגעים רבים, מה שהכי מפחיד כל מקבל החלטות. בצה"ל מבינים שעוצמת הירי לישראל והנזק הרב - ייגרמו ללחץ ציבורי, מה שיספק לגיטימציה בעיני הדרג המדיני למהלך קרקעי נרחב. לא בטוח שבהינתן עוצמת האש שתנחת על רחובות ישראל תהיה ברירה אחרת, ולכן גם לצה"ל אין ברירה אלא להיות מוכן ככל הניתן ובכל עת למהלך נגדי.

מערכה בצפון שעלולה לגלוש גם למערכה רב זירתית היא תרחיש קיצון. צה"ל יידרש לכל יכולותיו – באוויר, בים וביבשה. מערכה כזו יכולה להימשך גם חודש, ולכן יגיע הרגע שבלית ברירה הדרג המדיני ייאלץ להשתמש בתוכנית המבצעית שרקם צה"ל. יהיה לה מחיר כבד, אבל הצבא יסביר שאין דרך אחרת.