המבצע המשותף של השב"כ, הימ"מ וצה"ל בסוף השבוע בג'נין, שבמהלכו חוסלו שלושה מחבלים שעמדו לצאת ולבצע פיגוע, הוא חוליה אחרונה בשרשרת פעולות ארוכה של כוחות הביטחון. החל בהאזנות של יחידת 8200, עבור באיסוף הוויזואליה במקום באמצעות מזל"טים – ועד הקפצת הכוחות בשטח.

איסוף המודיעין

מרגע שהחלה ההסלמה הביטחונית ולאחר שורת הפיגועים בערי ישראל, החלו לפעול חמ"לים משותפים של אגף המודיעין ושירות הביטחון הכללי. באמצעות שילוב היכולות המיוחדות של כל יחידה, בונים יחד את התמונה המודיעינית השלמה.

ביחידת 8200 מבצעים האזנות, יחידות נוספות אוספות ויזואליה מהשטח באמצעות מז"לטים הפרוסים במקומות הרלוונטיים. במקביל, שירות הביטחון הכללי מפעיל את המקורות: סוכנים המופעלים בשטח ששומעים, רואים ויודעים לספר שראו, לדוגמה, חמוש שיוצא מביתו בשעה מסוימת. כך נבנית תמונה מודיעינית, שנוסף לה בכל פעם חלק אחר עד להרכבת הפאזל השלם.

מכשיר GPS שהוצמד לרכב המחבלים

לפי דיווחים פלסטיניים, ברכבם של המחבלים נמצאה יחידת מעקב של GPS, שהעבירה בזמן אמת ככל הנראה את מיקום הרכב לעוקבים בשב"כ.

החוליה שנתפסה אתמול ביצעה פיגועי ירי בתקופה האחרונה, והשב"כ עקב אחריה מקרוב. כשהבינו במערכת הביטחון שהחוליה יוצאת לפיגוע נוסף – החלו "לסגור עליהם". ברגע שאותר מקומם של המחבלים, הוקפץ "צוות טקילה" של השב"כ: הכוח חסם את הרכב של המחבלים – והלוחמים הסתערו וחיסלו אותם. 

נשק המחבלים שחוסלו מג'נין (צילום: דוברות המשטרה)
נשק המחבלים שחוסלו מג'נין | צילום: דוברות המשטרה
נשק אחד המחבלים מג'נין (צילום: דוברות המשטרה)
נשק אחד המחבלים מג'נין | צילום: דוברות המשטרה

מהי יחידת "טקילה"?

יחידת השב"כ שמוקפצת לכל זירה של מחבלים קיבלה את השם "טקילה", משום שהיא "מוקפצת" במהירות למקום האירוע. כך זה פועל: ראשית, מגיעה ידיעה מודיעינית בזמן אמת על חוליה שנעה ברכב; אחרי כן צוות "טקילה" ביחידה המבצעית של השב"כ חובר לימ"מ – ויחד הם מבצעים את הסיכול המדובר.

מתחילת השנה ביצעה היחידה המיוחדת של שב"כ 14 סיכולים שכל אחד מהם היה עלול להסתיים בפיגוע קטלני בישראל. זו בעצם סגירת מעגל של צוות לוחמים שפוגעים בחולית המחבלים – ומסכלים את מטרתם.

האירועים ה"קטנים" מתוחקרים – ומובילים ל"פצצה המתקתקת" הבאה 

גם אירועים שמסתיימים ללא נפגעים מתוחקרים לעומק על ידי מערכת הביטחון. לדוגמה, פיגוע ירי באזור טולכרם, שבו מחבל רכוב על אופנוע יורה לעבר עמדת צה"ל ונמלט. כוחות הביטחון אוספים את תרמילי הנשק שנותרו בזירה ושולחים אותם לבדיקה פורנזית במטרה לאתר את סוג הנשק שבו נעשה שימוש. בנוסף, מבצעים סריקות במצלמות בשטח במטרה לגלות מי מחזיק בסוג אופנוע שבו נעשה שימוש באירוע – ומתי הוא נקנה. 

ברגע שמאתרים את סוג הנשק ואת כלי הרכב שבו נעשה שימוש, במערכות הביטחון יכולים להתחקות לאחור ולבנות את זהותו של המחבל, ולהגיע אליו דרך סביבתו הקרובה. כך מאתרים את הקשרים החברתיים של המחבל ובונים תמונה מודיעינית שלמה, המובילה בסופו של דבר עד אליו.