"ניתוח חומרים ויזואליים של 'וושינגטון פוסט', הקלטות קוליות וחוות דעת של מומחים מצביעות על כך שחיילי צה"ל ביצעו את הירייה הקטלנית" – כך נפתח תחקיר וושינגטון פוסט על מותה העיתונאית הפלסטינית שירין אבו עאקלה, שנהרגה מירי בעת שסיקרה פעולה צבאית במחנה הפליטים ג'נין ב-11 במאי. במועצת זכויות האדם של האו"ם קראו היום (שני) לישראל לפתוח בחקירה פלילית של הרג העיתונאית.

"היינו בטוחים מעל לכל ספק שאין פלסטינים חמושים או חילופי אש עם הישראלים", משחזר עלי אל-סמודי, מפיק חדשות באל ג'זירה. "היה רגוע לגמרי, לא היה ירי בכלל ופתאום נשמע מטח כדורים". בוושינגטון פוסט טוענים שביצעו תחקיר מעמיק שכלל בדיקה של עשרות סרטונים, פוסטים שפורסמו ברשתות החברתיות ותמונות מהאירוע. כמו כן, בוצעו שתי בדיקות פיזיות במקום האירוע.

הלוייתה שירין אבו עאקלה (צילום: רויטרס)
הלוייתה שירין אבו עאקלה | צילום: רויטרס

"בצה"ל מיחסים את הירי לחמוש פלסטיני, אולם קטעי הווידאו והשמע שבידינו חולקות על טענת הצבא הישראלי", מדגישים בוושינגטון פוסט. "סרטון שצולם בג'נין, נראה כי אבו עאקלה ועיתונאים נוספים שהגיעו עמו זוהו על מעמדת צה"ל, שהייתה במרחק של כ-182 מטרים מהם". כמו כן, בצה"ל אמרו לאחר האירוע כי לפחות חייל אחד השתמש במשקפת טלסקופית, ויכול היה לזהות בבירור את העיתונאים שלבשו שאפוד מגן עם הכיתוב "PRESS", שמעיד על היותם עיתונאים.

בזמן הירי: שידור חי בטיקטוק

בוושינגטון פוסט טוענים כי שידור חי בן 7 דקות שהועלה ברשת הטיקטוק מוכיח שלא נרשמו חילופי אש באזור – כפי שטוענים בצה"ל. לטענתם, השידור החי מראה סצנה רגועה יחסית ובה אנשים מסתובבים וקולות יריות בודדים שנשמעות מדי פעם ממרחק.

עיתונאית אל ג'זירה נהרגה בחילופי אש בג'נין (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
עיתונאית אל ג'זירה נהרגה בחילופי אש בג'נין | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

בסרטון אחר, שצילם סאלם עוואד, תושב ג'נין בן 27, ניתן לראות את העיתונאים עומדים בלב מחנה הפליטים עם קסדות ואפודי מגן שכותרתם "PRESS"."אני הולך לצלם אותם (את חיילי צה"ל)", אמר עוואד בשידור החי, תוך שהוא חולף על פני העיתונאים.

כשתקרב לצומת, שלושה סבבי ירי נשמעים מרחוק. כשתי דקות לאחר מכן, הוא כיוון את המצלמה דרומה וחשף כלי רכב צבאיים ישראלים שנמצאים במרחק של כ-200 מטרים. מניתוח הצילומים של "וושינגטון פוסט" עולה כי היריות שנשמעו בסרטון תואמת את המרחק שבו הוצבו חיילי צה"ל.

 

"עוצמת היריות שנשמעו בסרטון תואמת את המרחק שבו הוצבו חיילי צה"ל"

תחקיר וושינגטון פוסט

במהלך שלוש הדקות הבאות נשמעות מדי פעם יריות בודדות ממרחק, אולם מוצגת סצנה רגועה יחסית. בסרטון שצולם כ-30 שניות לאחר הרגע שבו העיתונאים צעדו לעבר הצבא, נשמעות שש יריות עוצמתיות והאנשים שתיעדו את האירוע מתחילים להתפזר.

הלוייתה שירין אבו עאקלה (צילום: ap)
תיעוד מתוך הלוייתה שירין אבו עאקלה | צילום: ap

סרטון אחר נראה מפיק אל-ג'זירה נע במהירות ובזהירות לעבר מכונית כסופה שעצרה בצומת. בדיוק כהגיע לכביש, נשמע מטח נוסף של שבע יריות. קבוצת העיתונאים שוב נראית מתרחקת מהזירה תוך שמישהו קורא: "מי נפגע?", ואישה אחרת זועקת: "אמבולנס".

מיד נשמעות שלוש יריות נשמעות. מישהו צועק: "שירין... חובש! חובש!". המצלמה מסתובבת ומראה את העיתונאים מכופפים מאחורי עץ ליד אבו-עאקלה, תוך שהיא נמצאת ירויה על הקרקע, עם הפנים כלפי מטה.

הלוייתה שירין אבו עאקלה (צילום: ap)
הלוייתה שירין אבו עאקלה | צילום: ap

נזכיר כי תחקיר זה מגיע פחות מחודש לאחר תחקיר CNN, שקבע גם הוא כי העיתונאית הפלסטינית נהרגה מירי כוחות צה"ל. ממצאי התחקיר התבססו גם כן על סרטונים שהגיעו מזירת האירוע לידי רשת הטלוויזיה האמריקנית, עדויות של 8 עדי ראייה וניתוח של מומחה לזיהוי פלילי.