לקראת חידוש השיחות על הסכם הגרעין, חשפנו לראשונה אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית" כי ייתכן שישראל בפתחו של הסכם משולש ומאוד חריג יחד עם איראן וארה"ב, ולפיו ישראל בוחנת לאפשר מעבר נפט מאיראן לסוריה.

3 מכליות עושות כעת את דרכן מאיראן לסוריה דרך המעבר, ספינות שבעבר איראן העבירה עליהן נשק לסוריה ולחיזבאללה. אלא שעכשיו, כחלק מחידוש הסכם הגרעין, ארה"ב בוחנת שורה של הקלות לאיראן כדי להושיב אותה אל שולחן המשא ומתן.

אחת ההקלות היא, כאמור, לאפשר את הנתיב של העברת הנפט, אבל ישראל מעורבת בזה באופן אקטיבי וחריף. הרעיון – ישראל תסכים למעבר בתנאי שיהיו פיקוח אמריקני, שקיפות איראנית ומידע שעובר בנתיב רק נפט ולא אמצעי לחימה.

בעבר פעלה ישראל כשעברו דרך הנתיב הזה אמצעי לחימה, ולכן המסר והאזהרה שהועברו גם לאמריקנים וגם לאיראניים הוא הצורך בפיקוח ובהוכחות לכך שרק נפט עובר שם - אחרת ישראל לא תעמוד מנגד.

הברית מול איראן

הוול סטריט ג'ורנל חשף כי נערכה פגישה חשאית בין מפקדי צבאות ערביים ובין הרמטכ"ל כוכבי בשארם א-שיח'. בין השאר דנו בפגישה בסידורי ביטחון אזוריים מול איראן לקראת ביקור הנשיא ביידן בישראל ובסעודיה בחודש הבא.

ולאן ביידן מכוון? נשיא ארה"ב יגיע לסעודיה כדי ללחוץ את ידו של מוחמד בן סלמאן, מי שביידן בעבר הכריז עליו כמצורע, יורש העצר והאיש החזק בסעודיה. המפגש לא נוח לביידן, אך הוא צריך אותו בענייני הנפט לאירופה, ולכן האמריקנים עוטפים את העניין כאילו מדובר במהלך אזורי שממילא מתגלגל כבר זמן מה אבל נחות ממה שמרמזים הפרסומים.

לפי מקורות אמריקניים, לא מדובר על "נאט"ו מזרח-תיכוני" או על ברית צבאית ישראלית-ערבית וכו', אלא בסידורים ובהבנות שייעשו במסגרת פיקוד המרכז האמריקני סנטקום שאחראי למזרח התיכון. ישראל צורפה אליו אחרי ששנים הייתה מנודה והייתה חלק מהפיקוד האמריקני באירופה.

הכוונה במפגש - המשך שיתוף פעולה במודיעין, בפעילות לזיהוי ולאיתור שיגורים של טילי שיוט וכטב"מים, בחילופי מידע טכנולוגי באופן מוגבל, ושהכול ייעשה תחת החסות האמריקנית תחת הגנרל אריק קורילה.

הדבר המעניין בעקבות הפרסום זה שאף מדינה ערבית מאלה שמוזכרות בו (בחרין שתמיד רצתה בשיתוף פעולה, האמירויות, סעודיה, מצרים, ירדן ואפשר לומר שגם סודן), לא הכחישה את הפרסום בוול סטריט ג'ורנל, וגם לא את הכוונה לקיים את הסידורים האזוריים תחת מטרייה אמריקנית. האמריקנים רוצים לקשור את העניין גם לאיזושהי מערכת אבטחה משותפת של נתיבי השיט באזור הים האדום, שם הקימו בחודשים האחרונים כוח משימה מסוג חדש שלא היה כמוהו בעבר.