איך יחידת 669 תשנה את פניה - ומתי? הבוקר (שישי) הודיע דובר צה"ל כי ייפתחו תפקידים גם ללוחמות ביחידה. ראש להק כוח האדם בחיל האוויר, תא"ל איתמר רייכל, התייחס הבוקר למהלך והבהיר: "זה ייקח זמן, אנחנו מאמינים שזה אפשרי אבל נדע רק בתום הפיילוט". הבכיר הבהיר כי צירוף לוחמות לשלדג "לא על סדר היום כעת". 

למרות ההודעה של צה"ל, תפקידי הלוחמות לא ייפתחו במחזור הגיוס הקרוב: "נתחיל עבודת מטה עכשיו ונמצא את הדרך לאפשר להן להשתלב. מתחילים עבודת מטה ואחר כך את הפיילוט וזה ייקח עוד זמן", הדגיש תא"ל רייכל. "הן יידרשו לעמוד בפרמטרים הגבוהים הנהוגים כיום ללא פשרה ובהיבטים הפיזיולוגיים". 

יחידה 669 (צילום: דובר צה"ל)
"נבדוק שזה לא פוגע בבריאותן" | צילום: דובר צה"ל

עוד אמר תא"ל רייכל: "הסייג המרכזי - שלא נפגע בבריאות הלוחמות, גם אם הרמטכ"ל החליט שיהיו לוחמות ביחידה. אם נבין בקצה שזה לא מתכנס לכשירות הנדרשת אז לא יהיו לוחמות. ובתנאי שלא פוגעים בכשירות המבצעית. אפשרנו לבנות להתמיין ליחידה ומי שתתקבל תתחיל את הפיילוט תחת בחינה - ואז נדע אם הן יכולות להשתלב כלוחמות". 

הבכיר ציין: "יש סט פרמטרים פיזיולוגיים שקבע קצין רפואה ראשי, ומי שעומדת בו כאישה יכול להיכנס למסלול ההכשרה. עכשיו הן ייכנסו לתהליך המיון וההכשרה ונבדוק את זה במעלה הדרך כדי שנדע האם הן יכולות להיות לוחמות - כי מדובר במסלול ארוך קשה ומפרך עם עומס פיזיולוגי גבוה, אנחנו נדרשים לראות שהן לא ייפגעו בהכשרה".

יחידה 669 (צילום: דובר צה"ל)
לוחמות ביחידה? "זה ייקח עוד זמן" | צילום: דובר צה"ל

ראש להק כוח האדם ציין כי מפקד חיל האוויר המליץ לפתוח את מקצועות הלחימה ב-669 גם לנשים: "ביחידה יש כבר עכשיו נשים, פרמדיקיות ורופאות ביחידה, ובהמשך גם לוחמות - יש היבטים של תנאי השירות והתשתיות שיאפשרו ללוחמות להשתלב. מסלול ההכשרה יהיה משולב עם הגברים כדי לא לפגוע בסטנדרטים". 

עוד הוסיף: "זה תקדימי שיש החלטה לאפשר לנשים להתמיין ליחידה - הרמטכ"ל החליט על פיילוט של הדבר הזה. מתכננים היטב תחת קבוצות ביקורת ורק אחרי זה יתקבלו החלטות". תא"ל רייכל ציין כי ההתייעצות אתמול לפני פרסום ההודעה, בראשות הרמטכ"ל, הייתה עם מפקד חיל האוויר, מפקד זרוע היבשה וקצין רפואה ראשי.

יחידה 669 (צילום: דובר צה"ל)
יחידת 669, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

"יש פה אמירה עקרונית שהחיל שמח וזקוק לפתיחת תפקידים לנשים", הוסיף. הוא הדגיש כי בצה"ל פועלים למען "ביצוע משימה מבצעית ברמה הנדרשת וללא פגיעה בבריאותן בהכשרה ובפעילות המבצעית. עבודת המטה עד כה עסקה בהיבטי פיזיולוגיים ובחינה האם ניתן לשלבם מול עמידה בקרטריונים מחמירים שיאפשר להם לבצע המשימה מבלי לפגוע בבריאותם". 

בסוף החודש צה"ל אמור להשיב למדינה על בג"ץ הלוחמות, ורגע לפני כן מתפרסמת הודעה על שילוב לוחמות ב-669. העותרות לבג"ץ, שמיוצגות על ידי עורכי הדין ינור ברטנטל ועמיחי ויינברגר, הודיעו כי בכוונתן להמשיך בעתירה עד שיפתחו כל היחידות המיוחדות בצה"ל לנשים.

תא״ל איתמר רייכל (צילום: חיל האוויר)
תא״ל איתמר רייכל | צילום: חיל האוויר

עורכי הדין מסרו: "זה יום היסטורי. אחרי מאבק ממושך של שלוש שנים בו נאבקו נשים לוחמות כדי שיאפשרו להן לשרת ביחידות המיוחדות בצה"ל ושישפטו אותן לפי יכולותיהן ולא על פי מינן - צה"ל עושה צעד משמעותי בדרך לשוויון. שוחחנו עם העותרות שמשרתות היום בתפקידי לוחמה בצבא והן מאושרות מההחלטה וחלקן מתכוונות להתמיין כעת ליחידה 669. לצד זאת, בכוונתן להמשיך בעתירה עד שיפתחו כל היחידות המיוחדות בצה"ל לנשים".

על פי ההודעה שפורסמה הבוקר, הרמטכ"ל אביב כוכבי קיבל את ההחלטה בהתאם להמלצתו של מפקד חיל האוויר האלוף תומר בר. "בחיל האוויר רואים בכך הזדמנות גדולה", נכתב בהודעת דובר צה"ל "חיל האוויר פורץ דרך בתחום שילוב הנשים בכלל התפקידים ובפרט בתפקידי לוחמה. מפקד חיל האוויר סיכם שבכל מקום בו תינתן האפשרות מבחינה פיזיולוגית ומבצעית לשלב נשים, חיל האוויר יעשה כך".

יחידה 669 (צילום: דובר צה"ל)
יחידה 669 בפעולה, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

חה"כ קרן ברק מהליכוד התייחסה להחלטה לשלב נשים ביחידה 669: "החלטה היסטורית למען נשים ונערות ואני גאה היום להיות חלק מעשיית ההיסטוריה. ליוויתי לאורך השנים בבתי המשפט ובכנסת את העתירות בבג"צ הסיירות. במדינה שהשרות הצבאי בה הוא שירות חובה, כלל היחידות צריכות להיות פתוחות בפני נשים ובתנאי שהן עומדות בתנאי הסף הפיזיים והמנטלים הנדרשים".

מיכל פעילן השתתפה בהכנת הידיעה.