אופטימיות בישראל באשר לתוצאותיו של הבליץ המדיני לבלימת הסכם הגרעין: גורם מדיני בכיר העריך היום (ראשון) שהסכם עם איראן לא ייחתם עד אחרי בחירות האמצע בארה"ב ב-8 בנובמבר, כלומר בחודשיים הקרובים. הבכיר ציין כי ארה"ב התחייבה בפני ישראל שלא תפעיל לחץ לסגירת חקירת התיקים הפתוחים של סבא"א, וכך גם מדינות אירופה. "הצלחנו להשפיע על האמריקנים להימנע מוויתורים נוספים לאיראן", אמר הגורם בתדרוך לכתבים.

"אנחנו מאמינים שיש הסכם טוב יותר מההסכם שאליו ארה"ב מנסה להחזיר את איראן", אמר הגורם המדיני וזקף את ההישג לעבודה המשותפת של הגורמים הבכירים בישראל ש"מדברים בסך הכול בקול אחד". הגורם הוסיף שהמדיניות שמתבססת על דיאלוג עם ארה"ב לא תשתנה: "השיח מתקיים בחדרים סגורים תוך שיתוף פעולה עם הממשל האמריקני ואנחנו בתחושה שהמדיניות הזאת עובדת".

לקראת נסיעת ראש הממשלה יאיר לפיד לביקור מדיני בגרמניה, אמר הגורם המדיני כי לאיראן אין עניין לחזור להסכם כלשהו. "באיראן רוצים שיסירו את הסנקציות ויסגרו את התיקים הפתוחים בסאב"א - אבל הם לא רוצים להסתפק בהסכם כפי שהוא", ציין הבכיר.

עוד אמר הגורם המדיני הבכיר כי "מכיוון שארה"ב לא ששה לשחרר את הסנקציות כפי שאיראן רוצה, המנהיג העליון של איראן לא מסופק, והמשמעות של זה בפועל צפויה להיות שלפחות עד אחרי בחירות האמצע - לא תהיה חזרה להסכם".

יו"ר סבא"א, רפאל גרוסי (צילום: רויטרס)
יו"ר סבא"א, רפאל גרוסי | צילום: רויטרס

"ישראל היא הסמן הניצי בתהליך הזה והממשל האמריקני לא יילחם יותר חזק מישראל בנושא", אמר הגורם הבכיר וציין את הקשר היומיומי של ראש המל"ל איל חולתא עם הממשל, ואת נסיעותיהם של שר הביטחון בני גנץ וראש המוסד דוד ברנע לוושיגנטון במטרה "להבהיר לארה"ב איך אנחנו מגדירים את הקווים האדומים".

הגורם התייחס לעימות הפומבי בין בנימין נתניהו לברק אובמה ערב החתימה על ההסכם המקורי ב-2015, ואמר: "הדיאלוג הזה חשוב גם לאמריקנים והם אומרים לנו את זה. הם חוזרים ואומרים לנו שגם הם למדו לקח מהסיבוב הקודם, הם מעריכים את זה מאוד. זה לא מבטיח מה יקרה לגבי ההמשך, אבל זה עבד כשאיראן ניסתה לעשות מחטף עם התיקים הפתוחים וזה עבד גם לגבי משמרות המהפכה האיראניים. ראש הממשלה ברור מאוד בדירקטיבה שלו. אנחנו לא רגועים, לא נחים ולא מרגישים שיש סיבה לחגיגה. נמשיך במדיניות שלנו".

עוד אמר הגורם כי "ההסכם הזה, פג תוקפו תוך שנים ספורות. יש לו יתרונות רק בטווח הקצר, אבל בטווח הארוך - הכסף שאיראן תקבל והלגיטימציה שהיא תקבל הם צרה גדולה. את ההסכם הזה חייבים להאריך. כדי שזה יעבוד כמו שצריך נדרש איום צבאי אמין על איראן על מנת למנוע ממנה לפרוץ לגרעין או להשתולל באזור, ולדחוק בה להיכנס למשא ומתן. זה קרה בעבר ואנו מאמינים שזה יכול לקרות שוב".

ראש הממשלה יאיר לפיד משוחח עם נפתלי בנט  (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה יאיר לפיד בישיבת הממשלה | צילום: רויטרס

הבכיר בירך על הודעת בריטניה, גרמניה וצרפת שאמרו אתמול כי "ספק רב אם איראן רוצה לחזור להסכם": "אנחנו בדיאלוג משמעותי מאוד עם בריטניה, צרפת וגרמניה. ההצהרות שהן הוציאו אתמול מאוד משמעותיות וחדות, וההיצמדות שלהן לעובדה שסאב"א הוא גורם מקצועי והגיבוי שהם נותנים לגרוסי זה מפתח בכל מצב, בין אם חוזרים להסכם ובין אם לא חוזרים אליו".

הגורם המדיני ציין כי ההערכה של גורמי המודיעין בישראל ובארה"ב היא שלאיראן "חסר הרבה" כדי להגיע לנשק גרעיני. לדבריו, טהראן אומנם קרובה מאוד ברמת ההעשרה - אך לא בפיתוח הפצצה.