דרכי הפעולה שנבחנות – וההתלבטות: מערכת הביטחון וראש הממשלה נפתלי בנט דנים באפשרויות שיביאו לדעיכת גל הטרור. לקראת דיון בקבינט שיתקיים בהמשך, אתמול (שבת) התקיימו דיונים ביטחוניים והוצגו ארבע דרכי פעולה, ובהן האפשרות לטפל במסיתים מרכזיים ואף לכתר שוב את ג'נין. נוסף על כך, על רקע הקריאות לחסל בכירים בחמאס - בישראל מנסים להבין מה התכלית של מהלך כזה, שצפוי להוביל ללחימה ארוכת ימים ברצועת עזה.

דיון נוסף לקראת הקבינט נערך היום אחר הצוהריים: ראש הממשלה זימן הערכת מצב ביטחונית בהשתתפות שר הביטחון, שר החוץ, ראש השב"כ, ראש המוסד, ראש אמ"ן, ראש המל"ל ואחרים. מדובר בדיון טרום ישיבת הקבינט שצפויה בהמשך השבוע.

לקראת הדיון בקבינט, נבחנו ארבע דרכי פעולה אפשריות כיצד להביא לדעיכת גל הטרור. אחת מדרכי הפעולה שהוצגו - שילוב של סיכולים, מעצרים ולחץ כלכלי: במערכת הביטחון בוחנים אפשרות לכתר עוד פעם את ג'נין, כך שאין יוצא ואין נכנס ולהפעיל לחץ כלכלי. בשלב זה, מנסים לבחון כיצד אפשר לעשות את זה אזורי בלבד ולא לאפשר לערבים ישראלים להיכנס לג'נין לבקר משפחות וכדומה.

יחיא סינוואר (צילום: EMMANUEL DUNAND/AFP, GettyImages)
מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר, ארכיון | צילום: EMMANUEL DUNAND/AFP, GettyImages
שוטרים מאבטחים בזמן חודש הרמדאן ליד הר הבית (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
שוטרים מאבטחים בזמן חודש רמדאן ליד הר הבית בירושלים, ארכיון | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

דרך פעולה נוספת שנבחנת היא טיפול בהסתה, דבר שכמעט לא טופל עד כה. במערכת הביטחון רוצים לפגוע במסיתים מרכזיים, לגרום לשיבוש עליית סרטונים, להפעיל סייבר ברשתות ולעבוד מול חברות גלובליות בנושא. דרך נוספת שעלתה בדיונים היא עבודה על הר הבית והחיבור עם הפלסטינים והירדנים: במערכת הביטחון רוצים לנסות להגיע להבנות כדי לחסל את הנרטיב שישראל רוצה לשנות את הסטטוס קוו, דבר שיכול להצית מלחמת דת וללכד מוסלמים ממדינות שונות נגד ישראל.

מבצע המעצרים של צה"ל בג'נין (צילום: דובר צה"ל)
מבצע מעצרים של צה"ל בג'נין, ארכיון | צילום: דובר צה"ל
אביב כוכבי, נפתלי בנט, בני גנץ (צילום: לע"מ)
בנט, גנץ והרמטכ"ל | צילום: לע"מ

בצל הקריאות לחסל את מנהיג חמאס יחיא סינוואר, מערכת הביטחון ורה"מ בנט נמצאים בהתלבטות גדולה. בדיונים נבחנה גם האפשרות להכניס את עזה למשוואה – ולהענישה, גם באמצעות פגיעה בבכירים, על דברים שנעשים ביהודה ושומרון. עם זאת, ישראל לא הורגת מנהיגים וגם לא את ראשי ארגוני הטרור בשל עברם כפעולות נקם - אלא בשם פוטנציאל הכוונות העתידי לפגוע בישראלים ובישראל.

המצוד אחר המחבלים (עיבוד: N12)
המצוד שהתנהל הבוקר אחר המחבלים | עיבוד: N12
מקום תפיסת המחבלים מהפיגוע באלעד (עיבוד: N12)
מקום לכידת המחבלים | עיבוד: N12

כדי שישראל תחליט על סיכול ממוקד שכזה צריך שיתקיימו שני תנאים: 1. אם אכן מתכוונים לבצע סיכול כזה צריך ליזום ולדעת שזה יהיה אפקטיבי ושבאמת אפשר לפגוע בו, מה שהפך לקשה יותר בעקבות הפרסומים על כוונת ישראל. 2. התכלית מאחורי המהלך: האם זה מגיע כפעולת נקם כדי למלא את הצורך של הציבור הישראלי או - שישראל קיבלה החלטה שהולכים אסטרטגית על שינוי ברצועת עזה, ורוצים מהלך פתיחה שבו הורגים את צמרת חמאס - דבר שיוביל לימים ארוכים של לחימה. במערכת הביטחון לא ממליצים על מהלך כזה שיוביל לימים ארוכה של לחימה בעזה, מצב שישראל לא רוצה בו כרגע.