כשרכב המחבלים החל בנסיעה לכיוון טול כרם, לא ידעו שלושת יושביו - פעילי הג'יהאד האיסלאמי - שמישהו עוקב אחריהם, מלווה אותם כבר מספר ימים. עין נעלמה אספה וניתחה כל בדל מידע שנערם במערכות המודיעין: ההחלטה לצאת יום קודם ולהשתתף בתהלוכה בלב ג'נין, היציאה מהבית לבית הקפה, הוצאת הנשק ממקום המסתור הסמוך - והבקשה מהנהג הקבוע לבוא לאסוף אותם בשעה היעודה.

חוליית המחבלים כבר החלה את דרכה לגדר ההפרדה, בדרך לבצע פיגוע באחת מערי ישראל. בכדי להגיע לאותו רגע שבו סוכלה תוכנית הפיגוע, חלקי פאזל רבים היו צריכים ליפול בדיוק למקום הנכון. מערכת הביטחון מתמודדת עם "מחבלים שקופים" מסוג זה כל הזמן, וביתר שאת בגל הטרור האחרון, ומאחורי הקלעים נכנסה לתמונה מערכת חדשה – שמנסה לשנות את כללי המשחק.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

אחרי שהיכולות החדשות הוצגו לראש אמ"ן, הוא אמר למפתחים שהמערכת הצילה את חייהם של ישראלים בשבועות האחרונים, אנשים שלא יודעים שהם ניצלו: זה מה שמותר לספר על מערכת המודיעין – שבכלל לא הייתה אמורה להיות עדיין בשימוש. 

גדר ההפרדה (צילום: Marc Israel SellemPOOL)
המחבלים ניסו לעבור את הגדר ולבצע פיגוע - אבל המערכת כבר ידעה | צילום: Marc Israel SellemPOOL

הניתוח שיפצח את ההתרעה הבאה וימנע אסון

ברחבי הגדה פרושים סנסורים (חיישנים), לצד יכולת האזנה, סוכנים ומעקב באמצעות יכולות סייבר. את כל מיליוני פרטי המידע, הביטים וקצות החוט צריך לנתח כל הזמן, לדלות את המוץ מהתבן ולבנות תמונת מודיעין שתאפשר לכוחות הביטחון – במקרה הזה לשב"כ ולימ"מ – לתפוס את החוליה לפני שתבצע את זממה. מאחורי הכוחות בשטח, יחידה 8200 מפיקה את המודיעין בשיתוף השב"כ - כאן חושפים את אותם "מחבלים שקופים", ובשטח מטפלים בהם.

המלאכה הזו הולכת ונהיית מורכבת מרגע לרגע: המשימה היא קודם כל לכסות את היקף המידע. המטרה שעומדת בפני מערכת המודיעין היא לכסות באופן מקסימלי ובמיצוי את כל מקורות המידע הקיימים. כמה מידע עובר ברחבי העולם? בכל יום נשלחות מיליארדי הודעות . היכולת הנדרשת היא לאחוז כמות אדירה של מידע ולבצע את הניתוח שיפצח את ההתרעה הבאה.

גל הטרור הנוכחי תפס את שב"כ והצבא לא מספיק מוכנים, עם מאפיינים חדשים של מפגעים: טרוריסטים עם נשק חם, שעובדים לבד ויש להם נגישות לאמצעי לחימה. זה לא דומה לגלים הקודמים ולכן התעורר הצורך לעשות את ההתאמה, גם מבחינה טכנולוגית, כדי לנסות להתחיל ולאתר את ה"זאבים הבודדים".

כאשר דפוס הפעולה משתנה, נוצר מצב שבו הם "נפלו בין חורי הרשת המודיעינית". הלקח המיידי היה להגיע למצב שבו ההתנהגויות של אותם מחבלים יקפצו במערכת האיתור של המודיעין. השיטה: לשנות ולצופף את חורי הרשת כדי שגם הם ייתפסו בה ויתחילו לבלוט ו"להבהב במערכות", עוד לפני רגע האמת.

המטען שיצר מחמד יאסין (צילום: תקשורת שב״כ)
מטען של הג'יהאד האיסלאמי שנתפס בשלבי הכנה | צילום: תקשורת שב״כ

כך הוקדמה הפעלת המערכת - בזמן אפס

בתחילה תכננו באמ"ן להכניס את המערכת החדשה – שנועדה לנטר את הפעילות של אותם לוחמים בצורה מתוחכמת מאי פעם - לשימוש מבצעי רק בעוד כשנה וחצי. אבל האירועים האחרונים הכריחו את הצוותים לפעול כבר עכשיו, ולספק מודיעין בניסיון להתגבר על גל הטרור שהחל להרים את ראשו.

הבעיה הראשונה היא כמות מידע בלתי נגמרת: צריך מערכות ענק כדי להחזיק את כמות המידע הזה ולעבד אותו. צריך להאזין לכמה מיליוני שיחות ביום: יש לכך היבטים טכנולוגיים שצריך לפצח והם מורכבים מאוד.

מדובר ביכולת לשאוב מידע בכמות ענקית ולנטר סמארטפונים ומיקומי GPS: המערכת חיפשה, מיינה וניתחה את המידע הזה, ושלפה מתוכו מילות מפתח ודפוסי התנהגות שאותם סימן הצוות כבעלי פוטנציאל לפגיעה ומימוש פיגועים.

חייל ביחידת 8200 (צילום: דובר צה"ל)
חייל ביחידת 8200, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

המאמץ המודיעיני והניסיון להשתכלל מתבססים בין היתר על בנייה של אלגוריתם שעליו מעדכנים מילים רלוונטיות לחיפוש. והמילים הללו משתנות לעיתים תכופות: סלנג, כינויים ומילות קוד שמשמעותן היא תכנון פעולה והוצאת פיגוע לפועל. המידע העדכני מתבסס על הכרת הפעילים, סגנון דיבורם והקודים שבהם הם משתמשים.

מ-10% ל-90% בזמן קצר: כשהמערכת בפעולה

הלחימה בטרור במציאות הטכנולוגית של ימינו הצריכה גם בניית חוות שרתים, שתכיל את כל המידע הזה שהולך ונערם. מערכת המודיעין צריכה כל הזמן לעקוב ולפענח איזו מערכת תקשורת יש לאותם טרוריסטים - האם היא סינית או אמריקנית? מדובר בעולמות מורכבים ויקרים שדורשים כוח אדם ייחודי שיודע לפתח אלגוריתמים ולהפעיל יכולות ניתוח מתקדמות.

למבצע נכנסו באמ"ן עם יכולת לנתח כ-10% מהמידע הזה, המכונה סיגינט, שעולה מן השטח. המערכת החדשה שפותחה מאפשרת כבר כיסוי של 90% אחוז מכמות הפעילות בשטח: בשל המצב, הקדימו מאוד את המבצעיות שלה כדי להתחיל לעבוד ולספק תוצרים ולאט לאט המאמץ התחיל לתפוס תאוצה ולהביא תוצאות.

האפשרות לסכל פיגועים שנרקמים במחתרת ובדפוסי פעולה שונים מתבססת על יכולת לאסוף ולנתח מידע שמוזן מהידיים, העיניים, האף והאוזניים: התוכנה סורקת מקורות מידע מגוונים - למשל פוסטים במדיה החברתית - ומחפשת אחר קישורים שאנליסטים אנושיים עלולים להחמיץ. כך היא "מקפיצה" את החשוב והקשור והופכת אותו לאותה "ידיעת זהב" שתוביל לסיכול.

מדובר בשינוי תפיסה לאומי שמקרין על העובדה המודיעינית בכל הגזרות ושותפים לו המוסד והשב"כ - מאיראן, דרך חיזבאללה ועד סיכול טרור על פני הגלובוס. הפעילות הצבאית-לאומית משפיעה גם ברמה העולמית, בשונה מהגופים המקבילים בעולם.

בסיס 8200 בסיני (צילום: נעם שפירא, אוסף פרטי)
היכולות התעצמו - וזה כבר מזמן לא נראה ככה. בסיס 8200 בסיני, לפני יותר מ-40 שנה | צילום: נעם שפירא, אוסף פרטי

לנצל את הטעויות מעבר לגבול - בשלט רחוק

ביחידת 8200 מובילים בימים אלה שינוי דרמטי, גם במי מתגייס אליה: רק לאחרונה הראינו כי הפער בין אנשי היחידה מהמרכז לאלו מהפריפריה מצטמצם, בזכות מאמץ לשלוח עוד ועוד צעירים מכל קצוות החברה ליחידה שנחשבת ל"חוד החנית" מבחינה טכנולוגית ומודיעינית. זו רק ההתחלה של התהליך ביחידה, שמונה אלפים רבים של משרתים ומשרתות אבל צריכה עוד ועוד ידיים ואוזניים. היקף הכיסוי המודיעיני ויכולות הסייבר והיקפי המידע והמשימות שאיתן היא צריכה להתמודד רק גדל.

"בישראל אין תקנות בנוגע לקרינה" (צילום: רויטרס)
מיליארדי הודעות מועברות מדי יום | צילום: רויטרס

ניתן לומר שהמטרה של היחידה היא להגיע ליעד מבלי להיות קרוב לגבול. זה בא לידי ביטוי בין היתר במב"ם (המערכה שבין המערכות) מול איראן: יש לישראל גבול מול כוחות איראנים בגזרה הסורית והלבנונית, אבל במקביל צה"ל התקדם והתפתח בעולמות הסייבר.

למעשה, 8200 הפכה ליחידה הכי מבצעית במערכת הביטחון, ומה שהיא עושה ביום מעבר לגבולות מדינת ישראל, שאר הגופים עושים בשנה. גם כאשר האויב פועל במערכות טכנולוגיות מבודדות, מישהו עשוי לטעות ולחבר את אותה מערכת לרשת כדי להכניס חומר או להוציא – ובאותו רגע היא הופכת לנגישה. תפקידה של 8200 הוא לנצל את אותן טעויות . כל רגע שכזה עשוי להוביל למידע שיקפיץ את כל האזעקות ויוביל לסיכול המזימה – ממש לפני שהיא גובה חיי אדם.

סיקור נרחב: 

חמאס לא מעוניין בהסלמה? האתגר שעלול להוביל למבצע בעזה

"לחנוק" את ג'נין, לנעול את קו התפר: המאמץ המשולש נגד גל הטרור

"תוכנית המגירה" נגד עזה: התשובה הישראלית במקרה של חידוש הירי

סוכל ניסיון של הג'יהאד האיסלאמי בעזה להקים תשתית ביהודה ושומרון לביצוע פיגועים בישראל