פועלים רבים ברצועת עזה התעוררו הבוקר (ראשון) מאוכזבים, לאחר ששר הביטחון בני גנץ הודיע אתמול על הקפאת הגדלת מכסת היתרי העבודה ב-2,000 נוספים. בשיחה עם N12 הם גינו את הצעד ואמרו: "לא מתחשבים בנו, מקווים שישנו את דעתם".

עוד בנושא:

"אנחנו לא מרוצים מכך ש-2,000 פועלים נוספים בעזה לא מקבלים היתר. אם יש לכם בעיה עם החמאס והג'יהאד למה שאנחנו נשלם את המחיר?", אמר תושב עזה שמייחל להיתר תעסוקה. "שהם ישלמו אותו, לא אנחנו. מה אכפת לי אם הם ירו".

חוזרים לעוטף
העזתים שחזרו לעבוד בעוטף עזה, ארכיון | צילום:

יחד עם זאת, הוא ציין: "התושבים בעזה מבינים שזה לא מושך למבצע ושאין רצון להתחיל במלחמה. פעם זה פוגע בדייגים ובחקלאים, הפעם זה פוגע בפועלים". עוד אמר: "רוב התושבים בעזה בלי עבודה ובלי תקווה, וההיתר רק יעשה חיל בשבילם".

"אי אפשר להגיד שכל העזתים רוצים רק היתרים, יש כאלה שלא מבינים כלום", הודה פועל עזתי. "אבל לחלק גדול נמאס ממלחמות, יש לנו ילדים ואנחנו רוצים לעבוד ולחיות את חיינו".

נכון לשנת 2021, אחוז האבטלה ברצועת עזה עומד על 47%, כאשר 53% מתושבי הרצועה נמצאים מתחת לקו העוני והשכר היומי הממוצע עומד על 60 שקלים ליום - כך על פי ההערכות.

רבים מהתושבים בעזה שותפים לאותה התחושה, אך ניסיון העבר לימד אותם ששקט ביטחוני שישרור בימים הקרובים - עשוי להוביל להגדלת המכסה כפי שהוחלט. "העזתים לא צריכים ליפול קורבן בגלל חמאס", הדגיש תושב נוסף מרצועת עזה, על אף שהוא מחזיק בהיתר תעסוקה. "אני עצוב ממצבם של האנשים".

"אני מאוכזב מזה, זו החלטה מעצבנת", הוא הוסיף בייאוש. "האנשים בעזה חשבו שהעניינים מתחילים להירגע, אבל כנראה שזה גם צפוי כי עזה היא אזור של מתיחות".

לאחר מבצע "שומר החומות", החליט הדרג המדיני בהמלצת צה"ל ומתאם פעולות הממשלה בשטחים להעלות את מכסת ההיתרים לפועלים מעזה ל-7,000 ולאחר מכן ל-10,000. בהמשך הוגדלה המכסה ל-12 אלף היתרים וביום חמישי הוחלט להגדיל אותה ב-2,000 נוספים - אלא שהתוספת הוקפאה בעקבות הירי הרקטי לאשקלון ולעוטף עזה. באמצעות כך מאמינה מערכת הביטחון כי יציבות כלכלית בעזה תביא לשקט ביטחוני.

ד"ר מיכאל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטיניים במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב וחוקר בכיר באוניברסיטת רייכמן, גינה את המדיניות הישראלית: "אני מצר על המילה 'הקפאה'. אתה רוצה - תפסיק. רוב השנה הזו קצת מעוותת מבחינת ההתנהלות האסטרטגית הישראלית. נותנים הרבה מחוות ישראלית מבלי לקבל תמורה, ולחמאס יש משוואה משלה".

"מערכת היחסים בינינו לבין חמאס זה שיח ושפה שלא טובים, התחושה היא שחמאס לא מורתע", הוסיף ד"ר מילשטיין. "הם יודעים שאם המכסה לא תוגדל מחר - זה יהיה מוחרתיים". במסר למערכת הביטחון הוא מציין: "אל תתפארו שהצלחתם להביא שקט חסר תקדים, זה לא תואם את הסיטואציה".

מעבר ארז (צילום: N12)
מעבר ארז, ארכיון | צילום: N12

בעקבות הירי הרקטי לאשקלון ולעוטף עזה בין שישי לשבת, צה"ל הודיע אתמול כי הוא תקף סדנאות לייצור אמצעי לחימה ושלוש עמדות צבאיות של חמאס. אך שעות לאחר מכן, ארגון הטרור חמאס ערך מפגן התגרות בעמדת התצפית מול נתיב העשרה שהופגזה - אך לא הושמדה. חמאס טיפס עליה ותלה עליה דגל, והודיע כי היא שבה לפעילות שגרתית.