לאחר 3.5 שנים, זהות הקצין שנפל במבצע שהסתבך נחשפת: צה"ל חושף הבוקר (ראשון) את שמו ואת תמונתו של מי שכונה עד כה "סא"ל מ'", הקצין שנפל חלל במהלך פעילות מבצעית ברצועת עזה בנובמבר 2018. כעת מותר לפרסם כי מדובר בסא"ל מחמוד ח'יר אל-דין ז"ל, ששירת כקצין במערך המבצעים המיוחדים באגף המודיעין.

סגן-אלוף מחמוד ח'יר אל-דין ז"ל (צילום: דובר צה"ל)
סא"ל מחמוד ח'יר אל-דין ז"ל במהלך שירותו הצבאי | צילום: דובר צה"ל

ח'יר אל-דין ז"ל היה בן 41 בנופלו: הוא היה בן בכור להוריו אחמד ונזירה, היה נשוי לנאהד והניח אחריו שני בנים. היו לו שבעה אחים ואחיות. הוא שירת במשך שנים כקצין, כלוחם וכמפקד במערך המבצעים המיוחדים באגף המודיעין עד ליום נפילתו בעזה ב-11 בנובמבר 2018. הכוח המיוחד של צה"ל נחשף שלושה קילומטרים בעומק רצועת עזה וכתוצאה מכך התפתח קרב יריות שהוביל למבצע חילוץ מורכב.

התחקיר של אותו אירוע קשה חשף כי כשהלוחמים הבינו שנחשפו על ידי חמושי חמאס, הם שלפו אקדחים. סא"ל מ' החל לירות לעבר המחבלים וכך אפשר לחבריו להסתער. פעולה זו עלתה לו בחייו: הוא נפגע ונהרג מאש חבריו. מפקד הכוח, שחשש מניסיון לחטוף לוחם נוסף שנפצע, יצא מהרכב, חיסל שני חמושים של חמאס והצליח לחלץ את הלוחם. 20 דקות לאחר ההיתקלות, הכוח הצליח להימלט מבלי להשאיר ציוד מתוחכם ורגיש בשטח: אפילו המכוניות ששימשו את הכוח הופצצו מהאוויר ונהרסו כליל.

סגן-אלוף מחמוד ח'יר אל-דין ז"ל (צילום: דובר צה"ל)
הניח אחריו אישה ושני בנים. סא"ל מחמוד ח'יר אל-דין ז"ל | צילום: דובר צה"ל

ראש אגף המודיעין (אמ"ן), האלוף אהרון חליוה, אמר כי הוחלט על חשיפת שמו "בגלל שאנחנו מקבלים פניות מהצנזור הראשי, הבאנו את הנושא הזה לדיון לפני חודשיים ובסופו הגענו להחלטה שאין צורך יותר בצנזורה. משם, מועד הפרסום היה בשיתוף עם המשפחה. אנחנו מזה זמן רב עוסקים מתי אפשר לחשוף את מחמוד".

עוד אמר: "עשינו עבודה מסודרת עם הצנזורה ועם מערך המ"מ והצלחנו להוכיח שלא קיימת מניעה לפרסם את שמו ואת פועלו. בזכות מבצעים רבים שביצע הוא ראוי לקבל את המקום המתאים לו", הוסיף האלוף חליוה. "הוא גיבור ישראל". כשנשאל לגבי האפשרות של פרסום תמונתו של סא"ל עמנואל מורנו ז"ל, שנפל במלחמת לבנון השנייה, אמר חליוה: "זאת שאלה שעומדת על השולחן ואנחנו בעיצומו של תהליך. זה הדיון הבא שלנו".

סגן-אלוף מחמוד ח'יר אל-דין ז"ל (צילום: דובר צה"ל)
נפל בגיל 41 בעזה. סא"ל ח'יר אל-דין | צילום: דובר צה"ל

"הפגין קור רוח ואומץ עילאי"

הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, העניק לסא"ל ח'יר אל-דין ציון לשבח לאחר נפילתו על פעילותו במבצע זה. "הפגין אחריות, מנהיגות, קור רוח, ואומץ לב עילאי תחת אש על מנת להגן על חבריו, מתוך יוזמה וחתירה למגע", נכתב. 

בצה"ל פרסמו היום כי ח'יר אל-דין נולד ב-28 בדצמבר 1977 בכפר חורפיש שבגליל העליון. "מחמוד, בן העדה הדרוזית, גדל במשפחה מסורתית אשר חינכה אותו לדאגה לסביבה ולכבוד האדם", נמסר מצה"ל, "לאורך כל חייו היה מוביל חברתי אשר הסביבה נשאה אליו את עיניה".

זירת ההיתקלות עם חמאס בחאן יונס (צילום: רויטרס, חדשות)
זירת ההיתקלות עם חמאס בח'אן יונס, נובמבר 2018 | צילום: רויטרס, חדשות

עד כיתה ט' למד בבית הספר בכפר חורפיש, ולאחר מכן עבר לפנימייה הצבאית שבבית הספר הריאלי בחיפה: "לאורך כל שנות לימודיו המשיך לבלוט ולהצטיין", ציינו בצבא. באוקטובר 1997 התגייס לסיירת הצנחנים, בשנת 2000 סיים את בית הספר לקציני יבשה (בה"ד 1) ובשנת 2001 שירת כמפקד מחלקה בבה"ד. בשנת 2002 עבר מחמוד לשרת במערך המבצעים המיוחדים באגף המודיעין. תוך כדי שירותו הצבאי הוא השלים תואר ראשון במשפטים במכללה למנהל ותואר שני בחינוך ובמנהל עסקים מאוניברסיטת חיפה.

בשנת 2002 הכיר את אשתו, נאהד, ובשנת 2004 נישאו. בנם הראשון נולד ב-2009, ובאותה שנה הקים יחד עם חבריו עמותה שפועלת לקידום מעמד העדה הדרוזית בישראל. בשנת 2010 חבר לעמותת "אחריי" והתחיל להדריך את קבוצת "אחריי" בכפר חורפיש, לאחר שדאג שהעמותה תחל לפעול בכפרים הדרוזיים במטרה לעודד את בני הנוער להתגייס לשירות משמעותי. בשנת 2013 נולד בנם השני של מחמוד ונאהד. בין השנים 2018-2015 העביר גיבושים למועמדים לפנימייה הצבאית של בית הספר הריאלי בחיפה, במטרה "לנטרל" את פערי השפה בקרב המועמדים הדרוזים. בנוסף, ייעץ לבני הנוער בעדה על עתידם.

הלווית סא"ל מ' (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
הלוויתו של סגן-אלוף מ' | צילום: דובר צה"ל, חדשות

ראש אמ"ן הקודם, האלוף תמיר היימן, אמר בהלווייתו כי "חבריו ומפקדיו סיפרו כי החל מגיוסו ולאורך כל שנות שירותו הוא בלט בערכיו וביכולותיו. הוא היה לוחם אמיץ, מפקד הצועד ראשון לפני חייליו, חבר ואדם מסור עד אין קץ למשימותיו ואנשיו. הוא הפגין תושייה ונחישות למען הגנה על ביטחון מדינת ישראל ותושביה".

עוד סיפר: "בקור רוח ואומץ לב פעל בלילה הזה כדי להבטיח את ביטחון חבריו לפני ביטחונו האישי שלו. הוא בחר בשירות מאתגר ותובעני; ונשא על כתפיו אחריות כבדה לאורך שנים רבות. הוא מילא את כל תפקידיו בהצטיינות ולמרות זאת, היה צנוע ועניו בהליכותיו. הוא אות ומופת ללוחם ולמפקד, מקור גאווה. אני מצדיע לך ומוקיר את תרומתך העצומה לביטחון ישראל. משפחות יקרות, אובדנכם גדול מנשוא. בשם צה"ל ואגף המודיעין אני משתתף בצערכם ומתחייב להיות לכם לבית ולמשפחה. שלא תדעו עוד צער".

הכוח שהסתבך נותק מהפיקוד בגלל תקלת קשר

בדצמבר 2019 חשפה התוכנית "עובדה" כי באמ"ן שקלו לבטל את הפעולה בחאן יונס בעקבות מידע שהגיע מהשטח. לבסוף הוחלט לצאת למבצע: הלוחמים נעו בטרנספורטר, שבו על פי חמאס היו שתי לוחמות ושבעה לוחמים מסוערבים מסיירת מטכ"ל, ומאחוריו משאית קלה ובה כוח נוסף.

על פי הפרסום, בשעה שהמשאית המשיכה לאזור חאן יונס, שוטט הטרנספורטר בעיירה עבסאן. כדי להיטמע בשטח נכנסו לוחם ולוחמת מהכוח למכולת שכונתית. הכניסה הזו למכולת, כך נחשף ב"עובדה", תוכננה ואושרה מראש במסגרת ההכנות למבצע. 

אלוף (מיל') ניצן אלון, שהיה ראש אגף מבצעים בשלבים הראשונים של תכנון המבצע ומונה לנהל את התחקיר המבצעי של האירוע, אמר כי הכניסה למכולת הייתה "חלק מסט פעולות שהכוח עושה שבא בעצם 'להתמים' את הנוכחות שלו במרחב". אלא שמשהו בהתנהלות הכוח במכולת עורר חשד: "הכוח לא פועל ולא מזהה מספיק מהר את החשדות שמצטברים, הוא בעצם נכנס לתסבוכת שאחר כך הוא מתקשה לצאת ממנה".

סמג"ד חמאס נור בראכה הזעיק את אנשיו והנחה אותם לא להפסיק לפטרל אחר הרכב החשוד, אבל הדיאלוג הזה לא נקלט בצד הישראלי. עיקר תשומת הלב המודיעינית הופנה אל הכוח שהמשיך במשאית ולא אל הלוחמים בטרנספורטר. קצינים בכירים אמרו הכוח שבטרנספורטר היה הכוח שפותר בעיות - לא זה שמייצר אותן. בשלב מסוים נעצר הכוח שבטרנספורטר ותושאל על ידי בראכה ואנשיו, אבל המפקדים בקריה לא היו מודעים לכך במשך כ-20 דקות. אמצעי התצפית שיכולים להביא תמונה בזמן אמת מהשטח פשוט לא מופעלים לטובת הכוח שבטרנספורטר.

עוד נחשף באותו תחקיר כי הלוחמים, שכבר נמצאו בסכנת חיים, גם לא הצליחו לדבר עם הפיקוד בתל אביב, בשל תקלה בקשר. "אתה שואל את עצמך, באמת ככה זה מתנהל?", אמר אחיו של סא"ל ח'יר אל-דין. "המינימום הנדרש כששולחים בן אדם מעבר לגבולות של המדינה, להיות איתו בקשר. אנחנו ב-2019, תקלת קשר?". ניצן אלון אישר בריאיון לאילנה דיין כי "הבעיה בקשר הייתה אחת התקלות, אבל לא לב העניין". 

הקשר לא התחדש גם אחרי שהפיקוד הבכיר הפעיל את אמצעי התצפית, והבחין שהרכב של הכוח מוקף אנשי חמאס. "בגלל התקלה בקשר צפינו באירוע כמו חירשים", אמר קצין בכיר באמ"ן. "ראינו שהכוח מעוכב אבל ניסינו לתת למצב פרשנות אופטימית". ב-20:54 הבין סא"ל ח'יר אל-דין, שניהל את התקשורת עם לוחמי החמאס מחוץ לרכב המוקף, שהכיסוי שלהם נחשף. "עצם זה שנקלעו ונאלצו לעמוד בחקירה כזו – זה בוודאי כשל של המבצע", אמר האלוף אלון.

לאחר שהבינו כי נחשפו, מפקד הכוח - סא"ל א' - שלף את אקדחו וחיסל שלושה חמושים של חמאס. יתר הלוחמים הצטרפו לירי וחיסלו עוד איש חמאס: בין ההרוגים גם נור בראכה עצמו. אלא שמהירי של הכוח נהרג סא"ל מ', שעמד מחוץ לרכב מוקף באנשי חמאס. לוחם נוסף נפצע קשה באותה התקרית. ההרוג והפצוע חולצו במסוק, בעוד הרכב שבו נסעו החמושים הושמד מהאוויר.

"את המבצע הזה הכנו במשך חודשים ארוכים עם המפקדים הלוחמים הטובים ביותר בצה"ל. לצערי לא עמדנו במשימה", אמר הרמטכ"ל לשעבר רא"ל (מיל') גדי איזנקוט בשיחה סגורה שנחשפה ב"עובדה". לדבריו, "נפל אחד מטובי המפקדים בצה"ל. ונפצע קשה לוחם נוסף, אך אין לי ספק בצורך ובחיוניות של המבצע הזה לביטחון הלאומי של מדינת ישראל".

עוד הוסיף איזנקוט: "כשאני מסיים את המבצע אני שואל את עצמי האם הייתה פה רשלנות. התשובה היא חד משמעית לא. האם היו כשלים ערכיים במבצע? גם פה התשובה היא חד משמעית לא. האם היו שגיאות? התשובה היא כן. היו שגיאות ולכן בוצעו תחקירים נוקבים מאוד... כדי ללמוד מהאירוע הזה להרבה מאוד שנים קדימה".

רשת הקשר של חמאס נחשפה

ימים ספורים לאחר המבצע, נחשף ב"מהדורה המרכזית" תמלול הקלטות רשת הקשר של חמאס במהלך ההיתקלות. לפי ההקלטה, אנשי חמאס מזהים רכב שמעורר את חשדם אך הם עדיין לא מבינים מיהם האנשים שנמצאים בו.

- "לכל הכוחות והעמדות, רכב מסוג פולקסווגן כחול נמצא ליד האוניברסיטה האיסלאמית ונוסע באופן חשוד במהירות גבוהה. יש חשודים ברכב, הם מסוכנים. תתקרבו בזהירות"
- "באיזה רכב מדובר?"
- "פולקסווגן. יש בו חמושים, צריך לעצור אותם במהירות האפשרית. מי שרואה אותו שידווח"

בשלב זה אנשי חמאס עדיין חשבו שמדובר באירוע פלילי ולא מודעים לכך שאלה לוחמי קומנדו של צה"ל. אחד הרכבים פתח במרדף אחרי הפולקסווגן החשוד וממזרח לו מוצב מחסום של אנשי חמאס, וכאן שוב התפתח קרב יריות שבו נפגע סגן אלוף ח'יר אל-דין.

עוד נאמר ברשת הקשר: "הרכב פרץ את המחסום שלנו וירו עלינו מתוך הרכב. כל הכוחות, תגיעו למקום. על כולם להגיע לאזור לטובת האירוע. נכנסו מעלינו מטוסי קרב במפתיע. על כולם להיזהר". רק כשאנשי חמאס מזהים את מטוסי הקרב של חיל האוויר הם מבינים שמדובר בכוח צבאי ישראלי.

"תקשיבו היטב להנחיות שלנו - מדובר ביהודים. ארבעה מטוסי קרב מעליי, יש הפגזה לידינו. מטוסי קרב מגיעים מצפון. הם תקפו את אחת המכוניות. תסתתרו. תסגרו על היהודים שלא יוכלו לצאת (מהרצועה)!".

ב-2019 פרסמה רשת אל-ג'זירה הקלטה, שהצנזורה לא הרשתה להשמיע אותה: בהקלטה נשמעים הלוחמים הישראלים אומרים "צא, צא, לצאת עכשיו". בחלק אחר בהקלטה נשמעים הלוחמים אומרים: "עורק ראשי, עורק ראשי". כפי שנחשף בעבר, באל-ג'זירה דווח כי הלוחמים עוררו את חשדם של אנשי חמאס בשל מראם השונה. בתשובה לשאלות החוקרים של חמאס - ענו שהגיעו לבקר קרובי משפחה בבית החולים, כך לפי התחקיר.

אחד מאנשי חמאס שחזר בתחקיר את הרגעים הדרמטיים שהובילו לחשיפת הכוח ולחילופי האש. "מספר אנשים עוררו את חשדי", אמר. "שאלתי אותם למה הם נמצאים באזור. הדרך שבה הם נסעו ליעדם עוררה את החשד שלי"‎. בתוכנית ששודרה באל-ג'זירה, חשף חמאס תמונות של מכשיר ריגול שלטענתו התגלה במהלך ההיתקלות עם הכוח בחאן יונס. זמן קצר לאחר מכן, התברר שהמכשיר ממולכד והוא התפוצץ.‎