תיעוד חדש שהותר לפרסום היום (שני) חושף את הרגעים הדרמטיים של הפלת המל"טים האירניים שנשלחו לעבר ישראל לפני כשנה. זאת, אחרי שהמל"ט הראשון חצה את עירק ואת ירדן לכיוון ישראל והמל"ט השני ירד דרומה מכיוון הים האדום לשטחנו. בישראל איתרו את הכלים התוקפים - ויירטו אותם.

המל"טים ששוגרו בשני נתיבים שונים הם מדגם שהאד 197, המתאפיין בטווח טיסה של 3,000 ק"מ ומהירות טיסה איטית של 150 קמ"ש. אף שקשה לאתר את הכלים האלה, בישראל הצליחו לזהות אותם טסים רחוק משטח המדינה והזניקו שני זוגות של מטוסי F-35 ("אדיר") לאזור הדרומי ולאזור הצפוני בשעת לילה מאוחרת.

מל"ט אירני שיורט על ידי צה"ל (עיבוד: דובר צה"ל)
מל"ט אירני שיורט על ידי צה"ל | עיבוד: דובר צה"ל

הטייסים זיהו את הכלים טסים בגובה נמוך בדרך לישראל ואז שיגרו שני, טילים אחד לכל מל"ט, והפילו אותם. מדובר בהפלה עולמית ראשונה שמבצע כלי טיס מסוג F-35. בישראל יודעים לומר בוודאות שאירן עומדת מאחורי השיגור, שמוכיח כי היא נוטלת על עצמה סיכונים גדולים, נוכח ניסיון התקיפה הישיר של ישראל.

המל"טים זוהו, מפקד חיל האוויר הורה ליירט אותם

מפקד חיל האוויר ששהה באותו הזמן בבור שבקרייה צפה במתרחש. ברגע שווידאו שם שמזהים את המטרות ושמדובר במל"טים התוקפים - הוא נתן אור ירוק לבצע את ההפלה. המצלמה התרמית של מטוסי ה-F-35 וצילום הקסדה של הטייס תיעדו את הרגעים הדרמטיים. 

מל"ט אירני שיורט על ידי צה"ל (צילום: דובר צה"ל)
מל"ט אירני שיורט על ידי צה"ל | צילום: דובר צה"ל
מל"ט אירני שיורט על ידי צה"ל (צילום: דובר צה"ל)
מל"ט אירני שיורט על ידי צה"ל | צילום: דובר צה"ל

בסרטון שמתעד את יירוט המל"ט נשמע הטייס שמזהה את המטרה אומר "אחד מגע, נראה מטוס, מיד נעדכן זיהוי. חידשתי מגע ואני מגע איתה (עם המטרה). קיבלתי רשאי אש חופשית על המטרה. מוביל מבנה: 1 שיגר. מטרה נפגעה".

"באותו לילה הוזנקנו לכיוון אותם כלים אירניים שהתכוונו לחדור", שחזר רב-סרן ג', סגן מפקד ב' בטייסת 116 ומוביל מבנה מטוסי הקרב ביירוט. "לאחר יציאה למטוסים ולאחר המראה קיבלנו את הפרטים הראשונים מיחידת הבקרה האווירית שמדובר באותם כלים. הבנו שאנחנו צריכים להגיע לזירה, לזהות אותם ולגלות אותם בעצמו ובהמשך גם להמשיך ליירוט מוצלח".

"ברגע שהגענו לזירה הצלחנו לגלות את המטרות ובהמשך גם להפליל את המטרה", המשיך רב-סרן ג'. "מכאן קיבלנו את האישור ליירט את המטה. ביצענו מפה ליירוט מוצלח והצלחנו להפיל את המטרה. במקביל אלינו הטייסת האחות שלנו, טייסת 140, הפילה כלי נוסף".

שברי המל"טים נאספו מהמדבר שבו הם הופלו. המערך הטכנולוגי של אגף המודיעין ניתח את מערכות התקשורת, מערכות הניווט, חלקי הכנף ומבני כלי הטיס - ומסקנתם הוודאית הייתה שמדובר בדגם שהאד 197 מתוצרת אירן.

"אני זוכר את הרגע המיוחד הזה", הוסיף מפקד טייסת 140 סגן-אלוף ד'. "אני כמנהל יושב בטייסת בחדר המבצעים ומקבל את הקריאה בקשר מזוג הטייסים שהם הפילו את המטרה ויירטו אותה לפני שהיא חדרה לשטח מדינת ישראל. זהו רגע היסטורי והתחושה הייתה מאוד מרגשת על הפלת F-35 ראשונה בעולם".

מצטרף לאירועים נוספים

בצה"ל ציינו שהאירוע מצטרף לניסיונות נוספים שבהם אירן שיגרה מל"טים לעבר ישראל: בפברואר 2018 אירן שיגרה מל"ט מסוריה והוא יורט על ידי מסוק קרב בעמק בית שאן, ובמהלך מבצע "שומע החומות" במאי 2021 אירן שיגרה מל"ט מאזור עירק וגם הוא יורט באזור עמק בית שאן.

על אף שהמקרים האלו סוכלו בהצלחה, בכל רגע יכולים להיות ניסיונות נוספים. בשל הקושי לאתר כלים מסוג זה, בצה"ל מבצעים כבר במשך שנתיים שינויים בשתי יכולות: ראשית ביכולות הגילוי – התאמה של המכ"מים לאיתור כלים קטנים שטסים נמוך. שנית ביכולות היירוט של אותם כלים, כלומר שיהיה ניתן ליירט אותם לא רק באמצעות מטוסי קרב, אלא גם על ידי כיפת ברזל – שנעשו בה התאמות למטרה זאת.

מל"ט אירני שיורט על ידי צה"ל (עיבוד: דובר צה"ל)
עיבוד: דובר צה"ל

באגף המודיעין ובחיל האוויר מזהים שאירן מחמשת באותם מל"טים שקל להבריח גם את השלוחים שלה במזרח התיכון, ובהם החות'ים בתימן, חיזבאללה בלבנון ומיליציות שיעיות בעירק. בחלק מהמקרים, בגלל שהכלים הללו קלים לייצור והרכבה, נותנים לאותם גורמים יכולת עצמאית להרכיב אותם ולהשתמש בהם.