נציבת קבילות החיילים, תא"ל במיל' רחלי טבת-ויזל, הגישה היום (שני) את הדוח השנתי של הנציבות לשר הביטחון בני גנץ ולוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. הדוח עסק בנושאים מגוונים, בין היתר, התמודדות צה"ל עם מגפת הקורונה, אי הקפדה על זכויות רפואיות של חיילים ואלימות מפקדים כלפי חיילים.

קבילות הנוגעות ליחסי מפקד–פקוד היוו השנה, כמו בשנים עברו, את הנושא המוביל בגינו הוגשו קבילות – 41% מסך נושאי הקבילות. "אחת הסוגיות המוצגת בדוח עוסקת בהתנהגות מסכנת חיים, באלימות, בזלזול ובהתבטאויות בלתי ראויות כלפי חיילים, שאליהם נחשפתי בשנה החולפת ואשר בעטיים פעלו מפקדים באופן שסיכן חיי חיילים" כתבה הנציבה. "יחד עם זאת, אני רואה בקבילה כלי לשיקום האמון בין החיילים למפקדיהם".

חיילים באימון (צילום: חדשות 12)
בראש התלונות - יחסי מפקד פקוד | צילום: חדשות 12

בשנת 2021 הוגשו 6,222 קבילות, עלייה של 9% ביחס לשנת 2020. 55% מהקבילות השנה נמצאו מוצדקות - ירידה של 6% מן השנה שעברה. 3,722 ממגישי הקבילות הם חיילים בשירות חובה, עלייה של 17% ביחס לשנה שעברה.

אולצו לעשות את צרכיהם בכוס

בקבילה אנונימית שהגיש חייל בשירות חובה, נטען כי מפקד הפלוגה השפיל אותו ואת חבריו, והורה להם לעשות את צרכיהם בכוס על מנת להוכיח שהם סובלים מקלקול קיבה. המפקד הורה לחיילים לכתוב את שמם על הכוסות ולהניח אותם במרכז רחבת הבסיס. מפקד הפלוגה התנצל על מעשיו וציין כי לא פעל מתוך רצון לפגוע בחיילים, אלא במטרה לעמוד במשימות האימון שבאחריותו.

חיסן 8 חיילים – ללא הכשרה או סמכות

בקבילה, שהוגשה בתחילת השנה, התלונן חייל על רס"ר המחנה שהזריק ל-8 חיילים חיסון נגד שפעת - ללא הכשרה כחובש או סמכות רפואית לכך. יתרה מכך, קצין בריאות הצבא האוגדתי, שפיקד על מבצע החיסונים ביחידה, הבחין ברס"ר בעודו מחסן את החיילים אך לא עצר אותו מלעשות כן. בעקבות המקרה נשפטו רס"ר המחנה והחובש בדין משמעתי אצל ראש מטה האוגדה, וראש בריאות הצבא האוגדתי ננזף בחומרה.

חיילת מול חייל, אילוסטרציה (צילום: דובר צה''ל)
חיילי צה"ל, ארכיון | צילום: דובר צה''ל

איים על חיילת: "הייתי שובר לך את הרגליים", וננזף בלבד

ממקרה חמור נוסף, עולה שקצין בדרגת סגן-אלוף איים על חיילת שמשרתת ביחידתו. בקבילה, הלינה החיילת בשירות חובה על הקצין שהגיע ללשכה שבה היא משרתת. הוא ראה שרגליה מונחות על השולחן ואמר לה: "אם היית חיילת שלי הייתי שובר לך את הרגליים". בהמשך, הקצין הבכיר המשיך לגדף אותה ואף את אימה בצורה חריפה. במהלך הבירור אישר הקצין את טענות החיילת והתנצל על התבטאויותיו כלפיה. מפקדו אף נזף בו על הדברים.

הכריח חייל לאכול מזון חריף כדי לשלול תסמיני קורונה

לוחם בשירות חובה הגיש קבילה וטען שהחובש המחלקתי הנחה אותו לאכול סחוג, פלפל חריף וקצפת, על מנת לשלול תסמיני קורונה. ראש מדור הרפואה בפיקוד המרכז התייחסה לקבילה וציינה כי החובש חרג מסמכותו, התנהל בחוסר מקצועיות וטיפל בחייל באופן שאינו הולם. החובש נשפט בדין משמעתי, התנצל בפני החייל והובהר לו כי התנהגות נוספת החורגת מסמכותו או מהמצופה מחובש, תוביל להדחתו ולפסילתו המקצועית.

חיילת יורה אילוסטרציה, למצולמת אין קשר לכתבה (צילום: דובר צה"ל)
חיילי צה"ל, אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל

הקצינה ניערה חיילת, הנגד קרע לחייל את חולצתו

חיילת בשירות חובה קבלה נגד המפקדת שלה, קצינה בדרגת סרן, עקב התנהגות אלימה. החיילת תיארה כיצד המפקדת אחזה בכתפה בחוזקה, דחפה אותה וניערה את גופה - וזאת על מנת למנוע ממנה מלבצע משימת שמירה אותה רצתה לבצע, על אף שהייתה פטורה עקב מגבלה רפואית.

בעקבות הקבילה הפיץ מפקד החטיבה ממצאי תחקיר שערך בנושא בקרב בעלי התפקידים ביחידה ושפט את הקצינה על התנהלותה. באירוע אחר שהתרחש, נגד לוגיסטיקה קרע את חולצתו של חייל בנוכחותם של חיילים אחרים. בקבילה הלין החייל בשירות חובה, על כך שנגד הלוגיסטיקה ביחידתו קרע מעליו את חולצתו מכיוון שנע בהופעה מרושלת. בעקבות הקבילה, הנגד נשפט אצל מפקד הגדוד והתנצל בפני החייל על המקרה.

"יש בדוח חלקים מטרידים שדורשים תשומת לב"

שר הביטחון בני גנץ שקיבל לידיו את הדוח אמר כי "חלקים ממנו בהחלט מטרידים ודורשים תשומת לב, ונשקיע מחשבה ומעשה באיך להשתפר. בצה"ל נעשית למידה מקפת של כלל הסוגיות שהציף הדוח הזה וצריך לציין את הפעולות שנעשו תוך כדי השנה לשיפור תנאי המשרתים, לקיצור ביורוקרטיה, לדיגיטציה ולחיזוק המערך הלוחם. כל דבר שאנחנו עושים אנחנו לא מחכים, חלק גדול מהתלונות מטופלות תוך כדי ואני חושב שזה מאוד חשוב".

שר הביטחון בני גנץ (צילום: שלו שלום, TPS)
"נלמד ונשתפר", גנץ | צילום: שלו שלום, TPS

עוד הוסיף גנץ כי "אני מצפה מהמפקדים ללמוד את הדוחות האלה ולטפל בדברים, והמקום הכי חשוב זה יחסי מפקד ופקוד. אנחנו צריכים שתהיה הוגנות פיקודית, אנשים מקבלים עליהם את סמכות צה"ל על פי חוק ואנחנו צריכים לא למצות אותה עד תום אלא להיות מפקדים הוגנים לחיילים".

נציבת קבילות החיילים, תא"ל (מיל') רחלי טבת ויזל הדגישה בדבריה כי "אנחנו לא מחכים לדוח השנתי בכדי לשקף לצה"ל את מה שקורה. אנחנו באופן קבוע אחרי כל ביקור, אנחנו עושים הרבה ביקורים, ואחרי כל ביקור אנחנו עולים עם זה למפקדים. בכל רבעון מוגש דוח לכל אלוף פיקוד ולכל מפקד וכולם מכירים מה קורה תוך כדי. לשמחתי מתייחסים לזה ברצינות ובאמת חלק מהדברים חלקם מטופלים וחלקם עוד דורשים טיפול".

מצה"ל נמסר בתגובה לדוח כי "צה"ל מודה לנציבת קבילות החיילים ולנציגיה על הדוח והעבודה לאורך השנה ומייחס חשיבות רבה לדוח המציף נושאים הדורשים בחינה וטיפול בחיי היום-יום של חיילי צה"ל. הדוח יסייע לקידום המענה הניתן למשרתי צה"ל באופן פרטני ומערכתי.

"בצה"ל קיימים מספר מנגנוני בקרה וביקורת פנימיים שמטרתם להוביל לשיפור במגוון רחב של נושאים, ובראשם במוכנות צה"ל בשגרה ובחירום לצד איכות המענה והטיפול במשרתים. כלל האירועים נלמדים, מטופלים ומופקים מהם לקחים אישיים ומערכתיים אשר מיושמים בהקדם. בהתאם להחלטת ראש המטה הכללי, רב-אלוף אביב כוכבי, מוביל סגן הרמטכ"ל, אלוף הרצי הלוי, הליך סדור להעמקת הממצאים וטיפול בפערים שהועלו בדוח".