מערכת יירוט הכטב"מים באמצעות לייזר שחשף אתמול (שלישי) ראש הממשלה נפתלי בנט נחשבת במערכת הביטחון לטכנולוגיה חדשנית הצפויה להביא לשינוי אסטרטגי ביכולת ההגנה האווירית של ישראל. מדובר בטכנולוגיה שתאפשר פיתוח מערכות מבוססות לייזר ליירוט איומי ירי תלול מסלול, נ"ט וכלי טיס זעירים. לאחרונה הסתיימה בהצלחה סדרת ניסויים, שבמהלכה יורטו כטב"מים בטווחים ובגובהי טיסה שונים באמצעות מערכת לייזר אווירית שהותקנה על מטוס. בניגוד לדברי בנט, הפיתוח ייקח כשלוש שנים ולא שנה.

את הפיתוח מובילים מפא"ת במשרד הביטחון יחד עם חברת "אלביט מערכות" ובשיתוף חיל האוויר. לאורך השנים השקיע מפא"ת מאמצים רבים בקידום הטכנולוגיה של לייזר רב-עוצמה. פיתוחים רבים, מהארץ ומחו"ל, נבחנו והוכחו כלא יעילים. שיתוף הפעולה בין מפא"ת לתעשיות הביטחוניות ("רפאל" ו"אלביט מערכות") ולגורמים באקדמיה, הביא לפיתוח של לייזר חשמלי, בניגוד ללייזר כימי שבו השתמשו עד כה ללא הצלחה.

תוכניות הפיתוח והיתרונות

פריצת הדרך הטכנולוגית מבוססת על דיוק קרן הלייזר. באמצעות הטכנולוגיה החדשה הצליחו במערכת הביטחון למקד ולייצב את האלומה על המטרה בטווחים רחוקים, כולל התגברות על הפרעות מהאטמוספירה. טכנולוגיה זו מאפשרת לפתח מערכות יירוט אפקטיביות, בעלות יעילות מבצעית גבוהה, שיהוו שכבה נוספת במאמץ ההגנה על ישראל.בעקבות פריצת הדרך, התניעו במפא"ת שלוש תוכניות לפיתוח מדגימי לייזר רב עוצמה, כלומר אבות טיפוס להדגמת יכולות היירוט, בשיתוף עם החברות הביטחוניות "רפאל" ו"אלביט מערכות". התוכנית הראשונה היא פיתוח מדגים למערכת לייזר קרקעית, משלימה למערכת כיפת ברזל, שתהווה שכבת הגנה נוספת. השנייה היא פיתוח הלייזר המתמרן - מדגים נייד להגנה על הכוחות המתמרנים בשטח. תוכנית נוספת היא פיתוח מדגים לייזר שמיירט מעל לעננים, מגן על מרחבים גדולים יותר ומותקן על פלטפורמה אווירית.

ליירוט באמצעות לייזר רב עוצמה אווירי ישנם יתרונות רבים, בהם עלות של דולרים בודדים לכל יירוט, יכולת ליירט איומים מטווחים ארוכים מאוד, וכן מתן מעטפת הגנה על מרחבים גדולים. מערכת הלייזר האווירית תשלים את מערך ההגנה הרב שכבתי של ישראל, הכולל את "כיפת ברזל", "שרביט קסמים" ומערכות ה"חץ". כמו כן, בלייזר ניתן לנהל יירוטים באופן חכם ולצמצם את השימוש במיירטים, ואף קיים פוטנציאל ליירוט של איומים נוספים כמו רחפנים, מזל"טים ובעתיד אף רקטות מדויקות.

"אנחנו נכנסים לעידן חדש של 'לוחמת אנרגיה' באוויר, ביבשה ובים", הסביר ראש מו"פ במפא"ת, תא"ל יניב רותם. "ההשקעות שנעשו אצלנו בשנים האחרונות מציבות את ישראל בין המדינות המובילות בתחום הלייזר רב-עוצמה". סדרת הניסויים נערכה בהובלת יחידת המחקר והפיתוח (מו"פ) במפא"ת. מטוס שעליו הותקן מדגים של מערכת לייזר יירט והשמיד - בכמה תרחישים נפרדים - כטב"מים בטווחים וגובהי טיסה שונים.

"פריצת דרך טכנולוגית"

ישראל היא בין המדינות הראשונות בעולם שהצליחו להבשיל את טכנולוגיית הלייזר ולהדגים יירוט באמצעותה בתרחיש מבצעי. סדרת הניסויים הזו היא השלב הראשון בתוכנית ניסויים רב-שנתית לפיתוח מערכת לייזר מוטסת להתמודדות עם איומים אוויריים ואיומים של ירי תלול מסלול.

שר הביטחון בני גנץ ברך על פריצת הדרך הטכנולוגית. "אתם מקרבים אותנו היום לעוד יעד חשוב למערך ההגנה הרב שכבתי של מדינת ישראל", אמר. "היעד הזה הוא להביא ביטחון וחיסכון. הלייזר יוסיף יכולות הגנה בטווחים גדולים יותר ומול מגוון אמצעים, תוך חיסכון גדול בעלות היירוט וההגנה על ישראל".

אורן סבג, מנכ"ל אלביט מערכות מודיעין מסר כי "אנחנו גאים להוביל יחד עם מפא"ת וחיל האוויר את הפיתוח של היכולת האסטרטגית הזו. פריצת הדרך הטכנולוגית שהוכחה בסדרת הניסויים מתבססת על נכסים טכנולוגיים ייחודיים של אלביט ועל הובלה עולמית בתחומי האלקטרואופטיקה, ומערכות משולבות לייזר קרקעיות ואוויריות, דוגמת מגן רקיע ואחרות".

כלכלת חימושים - להפוך את המשוואה

במערכת הביטחון רוצים לנצל את היכולת הטכנולוגית העדיפה שלנו ולנהל בחכמה את המשאבים. היום, למשל, יושב לו אחמד בחאן יונס ומשגר לעבר ישראל רקטה בייצור עצמי שעלותה כמה מאות דולרים - המיירט של כיפת ברזל, לעומת זאת, עולה כמה עשרות אלפי דולרים. זאת משוואה לא הגיונית, שמאפשרת לארגוני הטרור לשגר עוד ועוד קסאמים ולנו להקיז מיליונים רבים על כל "מכת ברק" כזאת ומיליארדים בזמן מערכה. בישראל החליטו לשבור את המשוואה הזאת, והיא תישבר תוך כמה שנים בלבד.

כבר בתוך כשנה צה"ל יכניס לפעולה מערכת יירוט באמצעות לייזר. בהתחלה באופן ניסיוני, ולאחר זמן באופן מבצעי. בתחילה בדרום ואז במקומות אחרים. המהלך יאפשר, בטווח הבינוני והארוך, להקיף את ישראל בחומת לייזר שתגן עליה מטילים, רקטות, כטב"מים ואיומים אחרים.

המשוואה תתהפך - הם ישקיעו הרבה ואנחנו מעט. אם אפשר ליירט טיל או רקטה בפולס חשמל שעולה כמה דולרים, אנחנו בעצם מאיינים את טבעת האש שהקימה אירן על הגבולות שלנו. הדור החדש הזה של הגנה אווירית ישראלית יוכל גם לשמש את ידידותינו במרחב, שגם הן חשופות לאיומים קשים מאירן ושלוחיה. זו עוד דרך שבה ניתן להשתמש במה שיש לישראל לתת לעולם כדי לצבור תמיכה, לייצר בריתות ולהתחזק.