המסר האמריקני לרשות הפלסטינית: בשיחות סגורות שהתקיימו לאחרונה, הציע ממשל ביידן לאנשיו של אבו מאזן - לחדול מלשלם משכורות לאסירים הכלואים ולאלו ששוחררו בתוך שלוש שנים - ולעבור לתוכנית של תשלומי רווחה. 

במסגרת ההצעה, האמריקנים הבטיחו ליו"ר הרשות הפלסטינית כי יאפשרו לו למנות יועץ משפטי שייצג את אש"ף בוושינגטון - במקום לפתוח מחדש את נציגות אש"ף בבירה האמריקנית, שנסגרה בידי נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ.

כרגע אין אישור לדיווח ממקור רשמי, אך מקורות ברשות הפלסטינית אמרו כי הכוונה היא שכל האסירים בני 60 ומעלה יוכרזו כפורשים לגמלאות ממנגנון הרשות ויקבלו קצבאות. בהתאם לכך, האסירים בני 60 ומטה ימשיכו לקבל משכורת כפקידים ברשות הפלסטינית.

מקור פלסטיני: אבו מאזן מבין שעליו לחדול משיטת התשלומים לאסירים

על רקע הדברים, הדגיש מקור פלסטיני בכיר בשיחה עם N12, כי אבו מאזן מבין שעליו לחדול משיטת התשלומים למשפחות האסירים בהווה ובעבר. לדבריו, הוא מחפש דרך להמשיך ולהעביר כספים, מבלי לעורר ביקורת מצד ישראל ומדינות המערב.

על פי חוק האסירים שקיים כיום ברשות הפלסטינית, הרשות משלמת משכורת או קצבאות למחבלים העצורים וכלואים בישראל - בגין פעולות טרור, או מעניקה תמיכה חודשית למשפחותיהם - במקרה שבו המחבל נהרג. הכלל המנחה הוא שככל שהעונש או הפגיעה שגרמו לישראל חמורים יותר, כך גדלה המשכורת שלה זוכים המחבלים.

בתחילת השבוע נפגש השר לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית חוסיין א-שיח', שאמון על הקשר עם ישראל, עם שר החוץ יאיר לפיד ודן עימו בכמה סוגיות. "נפגשתי הערב עם שר החוץ לפיד ודנו בכמה נושאים פוליטיים ובילטרליים. הדגשתי את הצורך באופק מדיני בין שני הצדדים, בהתבסס על לגיטימציה בין-לאומית", צייץ הבכיר הפלסטיני בחשבון הטוויטר שלו.

שר הביטחון בני גנץ ואבו מאזן נפגשו לפני כחודש בביתו של גנץ בראש העין. השר העלה במהלך השיחה שני נושאים ביטחוניים עיקריים שנמצאים על סדר היום הישראלי - התשלומים למחבלים והתביעה נגד ישראל בהאג. אבו מאזן אמר אז בשיחה: "אם היה תהליך מדיני, הייתי יכול לעצור את הגלגלים של הרכבת הזו. נכון לעכשיו זה קשה עד כדי בלתי אפשרי". בפועל, יש בישראל הבנה כי יו"ר הרשות הפלסטינית לא ממהר לקדם את עניין התביעה בהאג - ואותה התחושה אכן תואמת את המצב הלכה למעשה.