בשל המשבר בין רוסיה ואוקראינה? ארה"ב ביטלה את התרגיל הדו-שנתי המשותף שלה עם ישראל שתוכנן להיערך בחודש מרץ בשל המתיחות במזרח אירופה והחשש מפני פלישה רוסית לאוקראינה. לפי הודעת דובר צה"ל, "התרגיל הבין-לאומי JUNIPER COBRA, של צה"ל וצבא ארצות הברית אשר תוכנן להתקיים במהלך חודש מרץ, נדחה ממגוון שיקולים ויתקיים במועד אחר אשר יפורסם בהמשך".

התרגיל, שנועד בראש ובראשונה לאמן את מערכי ההגנה האווירית של צבאות ארה"ב וישראל, נדחה למועד בלתי ידוע – היום (שני) ניתן לפרסם כי הסיבה היא כי כלל סוללות ההגנה האווירית של צבא ארה"ב פרוסות כעת באירופה בכוננות מבצעית.

צבא אוקראינה, אוקראינה, רוסיה (צילום: רויטרס)
צבא אוקראינה בתרגיל בסמוך לגבול רוסיה | צילום: רויטרס
צבא רוסיה פורס כוחות בגבול (צילום: cnn)
צבא רוסיה פורס כוחות בגבול | צילום: cnn

ביטול התרגיל בעת הנוכחית משדר מסרים ברורים ונחרצים בנוגע לחששה של ארה"ב מפני הסיכוי שיפרוץ עימות צבאי נרחב במעורבות צבא רוסיה. כזכור, בימים האחרונים הגיעו אלפי חיילים אמריקניים למדינות נאט"ו באירופה – בשל החשש האמריקני ממלחמה אפשרית והרצון להפעיל לחץ על מוסקווה.

מעבר למשמעות המעצמתית הנרחבת בנוגע למלחמה אפשרית באירופה – עולה גם מסר מובהק עבור ישראל ומעורבותה של וושינגטון בנעשה במזרח התיכון. התרגיל שנדחה מיועד בין היתר לאמן את מערכי ההגנה האווירית של צה"ל לקראת עימות אפשרי מול אירן או חיזבאללה, ובצה"ל נערכים לתרחיש שצבא ארה"ב יעניק סיוע מאחר ואין מספיק סוללות כיפת ברזל שיוכלו להתמודד עם אירוע ירי נרחב.

פריסת סוללות פטריוט בצפון הארץ  (צילום: החדשות12)
פריסת סוללות פטריוט בצפון הארץ | צילום: החדשות12

כזכור, הדברים מגיעים על רקע דיווחים רבים לאחרונה על התקדמות בשיחות הגרעין בווינה ולקראת חזרה אפשרית של המעצמות להסכם הגרעין עם אירן, כשרק בימים האחרונים הסירה ארה"ב רבות מהסנקציות שהוטלו על אירן. כעת עולה השאלה: מה המסר שמשדרת וושינגטון לישראל – מצד אחד היא מבהירה כי תעמוד לצידה, ומנגד – סדרי העדיפויות הצבאיים שלה מוכיחים אחרת.

הלילה העריך ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי בממשל ביידן, כי פלישה רוסית לאוקראינה היא "עניין של כמה ימים בלבד". בימים האחרונים פורסמו הערכות של גורמי מודיעין בארה"ב כי ביכולתו של צבא רוסיה לכבוש כעת לפחות 70% משטחה של אוקראינה. בנוגע לשיחות הגרעין, הבהירו הבוקר בכירים בטהרן: ההחלטה אם להגיע להסכם תלויה כעת בהחלטה פוליטית של וושינגטון.