בכיר בחיל האוויר אישר אמש (שני) כי בצה"ל הגבירו היערכות לאפשרות של פעולה באירן, זאת לאחר הפרסום במהדורה המרכזית בשבוע שעבר. הרמטכ"ל הנחה את חיל האוויר לחזור לתוכניות המבצעיות ולהתכונן לאפשרות של תקיפה ולתקצב את המהלך.  

חיל האוויר משקיע באופן ניכר בבניית קשרים עם מדינות האזור, ובמקביל מסיט מחדש את ליבת אימוניו ותרגוליו בחזרה לאירן. "אנחנו משנים את נקודת העבודה וממוקדים יותר עם הסתכלות מזרחה", הסביר תת-אלוף אמיר לזר, ראש להק אוויר בחיל האוויר, "אבל גם פה חשוב לי להגיד – היכולות הבסיסיות שדורשות פעולה במרחב, במעגל שלישי, קיימות בחיל האוויר. לכן, זה לא מתחיל מאפס, אלא זו הסטה לטובת שיפור היכולת".

מוקדם יותר הותר לפרסום כי במהלך תקיפה ישראלית בסוריה לאחרונה, מטוסי חיל האוויר ספגו אש מסוללות נ"מ אירניות - שהופעלו על ידי מיליציות סוריות; באירוע לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. חיל האוויר תקף בתגובה את הסוללות שמהן בוצע הירי – והשמיד אותן. המטוסים לא נפגעו.

בכירים בממשל האמריקני הכריזו אמש כי אירן עומדת מאחורי מתקפת המל"טים על הבסיס האמריקני בגבול סוריה-עירק בשבוע שעבר. על פי אותם בכירים, אירן תקצבה ועודדה את המתקפה, אך המל"טים שבתוצרת אירן - לא שוגרו משטחה. 

תרגיל “Blue Flag״ (צילום: דובר צה"ל)
תרגיל “Blue flag” שהתקיים בראשות מפקד חיל האוויר עמיקם נורקין | צילום: דובר צה"ל

שינויים דרמטיים גם בחזית המדינית: ארה"ב קראה אמש לישראל לשקול מחדש את הסכם הנורמליזיציה עם סודן, בעקבות ההפיכה הצבאית במדינה. דבר ההסכם בין ישראל לסודן פורסם לפני שנה, ב-23 באוקטובר 2020. 

"לא מתאמנים על תרחיש מבצעי ספציפי"

במקביל, קיים חיל האוויר הישראלי תרגיל נרחב עם חילות האוויר של מדינות שונות בעולם ובהם הבריטי, הצרפתי, האיטלקי, האמריקני וההודי. קפטן ג'יאס דילון, טייס בחיל האוויר ההודי, סיפר: "ציפינו גם ללמד את הצוותים האחרים, על סמך היכולות שלנו – וגם ללמוד מהם. זה תרגיל משותף שנועד לשפר את שיתוף הפעולה בין כל המדינות". קפטן פטריל, טייס בחיל האוויר ההודי, הוסיף: "אנחנו מצפים לראות כיצד הדבר יתנהל, לראות איך מתארגנים לקראת המפגש הגדול של כל המדינות - וזה דבר טוב".

מ', מפקד טייסת F-15, ציין: "אנחנו לא מתאמנים על תרחיש מבצעי ספציפי. אנחנו שומרים לעצמנו את הדוגמאות הספציפיות". ניקו בידרמן מחיל האוויר האמריקני: "לכולנו יש סטנדרטים שונים ואנחנו צריכים להתלכד במהירות, למצוא פתרונות משותפים לבעיות ולפתור את המשימות יחד בצורה יעילה". 

בתרגיל הפעם התמקדו המשתתפים בחיבור מטוסי דור 5 – ה-F35 – למטוסי קרב ישנים יותר, מהדור הקודם. החמקן אוסף מידע על איומים ומטרות במרחב תוך כדי הטיסה, ושולח אותו למטוסים שמסביבו.

מ', מפקד טייסת F15 (צילום: החדשות)
מ', מפקד טייסת F15 | צילום: החדשות

"קצב העשרת האורניום מחייבת את הגברת הפיקוח"

בתוך כך, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מעדכנת כי קצב העשרת האורניום במתקן הגרעיני בנתנז שבאירן, שחצה את ה-20%, מחייב את הסוכנות להגביר את תדירות וקצב פעילויות הפיקוח עליו. 

על פי הדיווח של הסוכנות, התוכנית של אירן היא להאיץ את רמת העשרת האורניום במתקן, גם במספר הצנטריפוגות, ברמה שמתקרבת ליכולת התקפית באמצעות שימוש בגרעין. אירן היא זו שדיווחה בשבוע שעבר שבאופן זמני העלתה את רמת העשרת האורניום.

צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז  (צילום: AP)
צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז | צילום: AP

לפני ימים אחדים אמר יו"ר סבא"א, רפאל גרוסי, כי הסוכנות בראשותו מתקשה לנהל קשר מסודר עם ממשלתו החדשה של נשיא אירן אברהים ראיסי. הוא הוסיף כי סירובם של האירנים לאשר את הפיקוח בכל מתקני הגרעין במדינה הופכת אותו ל"לא שלם". גרוסי אמר כי יש הכרח להמשיך במאמצים הדיפלומטיים מול אירן, והזהיר מפני מצב שבו תהפוך אירן למדינת גרעין כמו צפון קוריאה.